Articole:pag 12

Aikido - lucrurile ascunse

 
 

Nu inceteaza sa ma uimeasca cum oamenii pot lua un moment din timp si sa-l proiecteze ca fiind reprezentativ pentru o anumita perioada. Prea multi oameni privesc aikido ca fiind un exercitiu frumos, o coregrafie frumoasa la o solutionare pasnica a unui conflict, crezand ca acest obiectiv frumos permite oamenilor sa creeze un sfarsit linistit la o experienta violenta. Pentru acei oameni naivi, idealisti, putem sa speram ca niciodata sa nu trebuiasca sa se confrunte cu manifestarea expresiei "obtineti ceea ce platiti". Tehnicile noastre contin "optiuni" si "alternative" care pot sa apara ca lovituri, ruperi sau strangulari (pentru a numi doar cateva posibilitati) atunci cand ocazia o cere, pentru ca finalul sa fie corespunzator. Aceste optiuni, posibilitati arata profunzimea tehnicilor pe care le practicam. Daca unui elev nu i se arata si aceste posibilitati, atunci el poate crede usor si gresit ca tehnica aratata este tot ce se poate face. Pentru mine acest lucru este o invatatura periculoasa , superficiala. Am vazut asta aratata in nenumarate filme despre "adevarata expresie a Aikido-ului", in care Aikidoka incearca sa-l faca pe atacator sa-l prinda.

Una dintre "neintelegerile" clasice este cea in care se foloseste Kokyu-Nage. Serios, credeti ca este o idee buna sa aruncati un atacator departe de voi si intr-o maniera care permita ca aceea persoana sa nu fie vatamatat ? Credeti ca atacatorul va fi coplesit de un sentiment de veneratie armonioasa si nu va dori sa continue atacul ? DACA vreti sa aruncati o persoana la pamant, trebuie sa va asigurati ca acea persoana va cadea in fata voastra astfel incat sa puteti continua sa controlati situatia. DACA, am nevoie sa "elimin" primul agresor, natura miscarilor se preteaza foarte bine la ruperea gatului si/sau a coloanei vertebrale. Poate acea miscare sa se termine cu o lovitura sau cu o sugrumare. Cu siguranta imi ofera o baza de plecare de unde pot alege o varietate de alternative pentru a termina in mod corespunzator o situatie creata. Este foarte important sa fiti in stare sa invatati cela mai frumos rezultat, respectiv, aruncarea. Este o lectie foarte important sa nu dezvaluiti intentia de terminare a procedeului si sa ramaneti intr-o miscare sigura, controlata.

Shiho-nage permite unei persoane sa rupa cateva incheituri, sa arunce o persoana in cap sau pur si simplu sa puna persoana la pamant in fata voastra. Inca o data, o tehnica aparent inofensiva are in ea o varietate de posibilitati care pot fi necesare in functie de situatia in care ne aflam. Lista tehnicilor si a optiunilor posibile este foarte mare si trebuie invatata intr-o maniera controlata, sigura. Cred ca este foarte important ca baza de plecare (waza) sa fie invatata intr-o maniera cat mai sigura, cu finalizarea cea mai lipsita de pericole. Aceasta baza ajuta la dezvoltarea unei persoane calme, linistite si in siguranta, care sa caute acele rezultate fara a fi coplesita de furie, frica si anxietate.Articol publicat pe "AASBK BLOG: Aikido- Martial Arts Hidden Within"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams