More Links

Articole:pag 12

Cum sa obtii maxim din seminariile de Aikido

 
 

Un numar de oameni au comentat despre raportul costuri / beneficii referitor la cat il costa pe cineva sa participe la un eveniment important, cum ar fi un seminar, si cu ce pleaca de acolo in termeni de material nou cu care sa lucreze.

Din ce am observat, cativa dintre acestia sunt produsul unei lene pure din partea a catorva instructori. Am fost la ore la care, teoretic, nu a fost data nici o indrumare. Profesorul demonstra un set de tehnici (cateodata aceleasi tehnici pe care le face la fiecare seminar), participantii trec pe saltea si fac tehnica exact in aceeasi maniera pe care o stiau inainte de a veni, profesorul sta prin jur vreo 10 minute, nu da nici un feed-back, apoi intra din nou pe saltea si arata alta tehnica. Asta se intampla pe tot parcursul seminarului si fiecare pleaca acasa spunand ce frumos seminar a avut loc (chiar daca nimeni nu a invatat nimic nou).

Alta problema ar fi referitoare la numarul de participanti. Atunci cand sunt 75, 100 sau mai multi oameni pe saltea, chiar daca profesorul ar dori, nu exista nici o cale de a da instructiuni la fiecare persoana aflata acolo, decat aceea de a face observatii generale la ceea ce observa ca ar fi probleme generale. In mod obisnuit, cei mai avansati sunt cei care fac majoritatea ukemi ... majoritatea participantilor nici nu-l vor atinge pe profesor mai mult de 1-2 ori pe timpul unui seminar, daca reusesc.

Deci, cum puteti obtine cele mai multe rezultate prin participarea la aceste evenimente ? Ei bine, unul dintre cele mai bune lucruri la aceste seminarii il reprezinta numarul mare de avansati care participa. Daca doriti sa obtineti mai mult, nu va antrenati cu colegii vostri. Mergeti la avansati. Alegeti-va un partener si cand tehnica curenta se termina, asezati-va langa el. Nu fiti rusinos in a face asa. Fiecare persoana avansata a ajuns asa lucrand cu persoane mai bune decat ei. Marea majoritate a avansatilor vor fi bucurosi sa va ajute. Nu va vor cauta ei, este treaba voastra ca incepatori sa mergeti dupa ei, dar stiu ca ei vor lucra cu voi daca aveti curajul sa-i intrebati.

Stati in partea din fata a salii. Multi se antreneaza ca si cum telul lor este sa scape nevazuti. Ei stau in spate si se ascund. Fac aceasta deoarece nu sunt confidenti in tehnica lor si nu vor sa dea rau in fata profesorului. Treceti peste asta. Cei care se antreneaza in acest fel apar in fiecare an la fel si nu se observa nici o imbunatatire. Daca stai in fata ai mai multe sanse sa atragi observatii de la profesor. Daca se uita la toate tehnicile tale, foarte bine... iti va face observatii pe care sa le iei acasa si pe care sa lucrezi. Cea mai mare sansa de a invata este, de fapt , dupa ce lectia s-a sfarsit. Daca va uitati la majoritatea, dupa momentul in care s-a facut salutul, incep sa-si impatureasca hakama ca sa plece. Daca vreti cu adevarat sa aveti un seminar reusit, la sfarsitul fiecarei clase gasiti un elev avansat despre care credeti ca a prins ceea ce a aratat profesorul si cereti-i ajutorul. Puteti avea 15-20 de minute de instructiuni in particular dupa ce ceilalti pleaca. Pana la sfarsitul seminarului puteti castiga 2-3 ore pe care ceilalti nu le-au primit.

Unul dintre prietenii mei a dus acest lucru la un nivel de maiestrie pe care putini il au. Atunci cand ora cu maestrul nostru s-a incheiat, el se duce imediat la alt avansat si incepe sa lucreze cu el chiar in zona in care maestrul isi da jos hakama. Maestrului nostru chiar ii pasa daca elevii lui devin mai buni si este incapabil sa se uite daca ai o problema cu tehnica fara sa revina pe saltea si sa lucreze cu tine. Chiar daca ai prins bine tehnica in cauza, el va veni si iti va arata alt nivel sau variatie.

Prietenul meu castiga cam 20-30 de minute primind indicatii particulare dupa ce ora propriu-zisa s-a terminat. Prea des oamenii vin la aceste evenimente si iau doar ce li se da. Daca vreti sa deveniti mai buni, trebuie sa fiti "infometati". Trebuie sa mergeti dupa cunoastere, nu sa asteptati sa vina ea la voi. De asemenea, trebuie sa stapaniti arta de a fi acel tip de elev pe care profesorul si avansatii sa vrea sa-l ajute. Trebuie sa fiti dornici, deschisi la ajutor, flexibili la schimbarile pe care trebuie sa le faceti si, cel mai important, apreciativ. Cand obtineti extra ajutor de la avansati trimiteti-le un email sau un mesaj pe Facebook si spuneti-le cat de mult le apreciati ajutorul. Daca maestrul va observa si va da indicatii despre ce sa faceti, asigurati-va ca va vede lucrand dupa ore, aratandu-i ca sprijinul sau este important pentru voi.

Deseori oamenii se refera la timpul de cand se antreneaza ca si cum asta ar arata cat sunt de buni. Dar de fapt, important este cum te-ai antrenat in acea perioada. Cei care reusesc sa se antreneze asa cum am descris mai sus vor invata de 2 ori mai repede in aceeasi perioada de timp decat cei care nu fac acest lucru. Da, unii sunt mai buni decat altii.

Da, unor profesori le pasa daca deveniti mai buni, iar altora nu le pasa deloc. Dar, in cea mai mare parte, aceasta problema este sub controlul vostru mai mult decat realizeaza majoritatea oamenilor. Fiti "flamanzi" si nu va rusinati. Mergeti dupa invatatura si veti obtine destula pentru a lucra luni de zile dupa aceea.

Articol de Sensei George Ledyard, publicat pe " How to Get the Most Out of Attending Aikido Camp"