Articole:pag 12

Nobuyoshi Tamura partea a II-a

 
 

Nobuyoshi Tamura impreuna cu Morihei Ueshiba O-Sensei si Koichi Tohei
intalnindu-l pe Guvernatorul din Hawaii, William F. Quinn in 1961

Acest articol este partea a II-a a traducerii unui interviu cu Nobuyoshi Tamura care a aparut in "Profilurile Fondatorului", publicat in 2009 in japoneza.

Atunci cand Tamura a sosit in Hawaii ca insotitor a lui Morihei Ueshiba in 1961, a fost imediat poreclit "Zidul de piatra" din cauza capacitatii sale de a ramane neclintit in fata eforturilor elevilor de aikido din Hawaii.


O scurta istorie a Aikido-ului Francez


I: Apoi, dupa ce ati stat 10 ani la Hombu...

R: Am plecat deoarece am avut de gand sa ma casatoresc, Avem in jur de 30 de ani.

I: Si dupa aceea ati plecat in Franta, nu-i asa ?

R: Nu, nu este corect. In acea perioada de timp, viitoarea mea sotie canta la vioara, si dupa o perioada dupa ce ne-am cunoscut, l-am rugat pe Sensei Osawa (Kisaburo) "Noi am vrea sa ne casatorim, puteti vorbi cu parintii ei?" Parintii ei, care cred ca vroiau o scuza de a refuza, au spus "fiica noastra pleaca in Europa pentru a studia vioara." La aceasta afirmatie am raspuns "Ei bine, si eu voi merge !" (rade). Asa ca nu au gasit nici o cale de a nu ne da permisiunea si am plecat impreuna in Europa.

I: Deci calatoria nu a avut nimic de-a face cu Aikido ?

R: Nu, am mers ca instructor de Aikido. In acel moment erau multe invitatii din diverse tari.

I: Vorbind despre Franta, nu era teritoriul lui Tadashi Abe, aikidoka care era cunoscut ca razboinic ?

R: Abe s-a intors in Japonia in perioada aia., apoi Sensei Nakazono (Mutsuro) care a fost in Franta a venit cu banii de calatorie de la oamenii de acolo. Cu 1-2 ani inainte tovarasul meu de uchi-deshi Noro-kun a mers si eu l-am urmat. Ei au spus "Construim un dojo de Aikido", dar cand am ajuns la Marsilia nu era nimic acolo (rade)


Cei trei "Abe" – Kenshiro Abbe, Tadashi Abe si Ichiro Abe

I: Si ati avut multe lupte dupa asta ?

R: Ei bine, eram tanar si aveam o sotie. La acel moment Judo era destul de popular in Franta, iar Sensei Nakazano preda Aikido la Clubul de Judo Provence care era condus de o persoana, fost campion la judo in Franta. De asemenea, am fost sa predau la Legiunea Straina cu Sensei Abe. Am destule anecdote din acele timpuri. Atunci numele de "Abe" era foarte faimos. Erau 3 budoka care se numeau "Abe", unul era judokanul Kenshiro Abbe (unul din cei 4 judokani care l-au infrant pe Masahiko Kimura), unul era judokanul Ichiro Abe (acum 10 Dan in Kodokan) si apoi era dl Tadashi Abe care era faimos ca luptator (rade). Cu o persoana ca aceasta ca un buldozer si care a deschis drumul, chiar si un novice ca mine putea sa o faca. Mai inainte, au fost persoane ca Sensei Minoru Mochizuki, care s-a antrenat si in Katori Shinto-Ryu kenjutsu. Sensei Mochizuki a avut de infruntat si luptatori si scrimeri.


Fondatorul Yoseikan Aiki-Budo, Minoru Mochizuki, 1951

I: Sensei, erati familiar cu Sensei Mochizuki ?

R: Am fost la Dojo in Shizuoka ca insotitor a lui O'Sensei de cateva ori si Sensei Mochizuki a venit ocazional si el la Hombu Dojo.

I: Este ceva legat de Sensei Mochizuki care va vine in minte ?

R: Le-am spus "Ceea ce faceti voi nu este Aikido real." Acest lucru este foarte teribil cand il spui cuiva care iti este senior si intradevar l-am resimtit, dar mi s-a spus "Acesta este Aikido" de la O'Sensei si l-am protejat in continuare in formarea mea. Mi s-a mai spus ca "dupa razboi O'Sensei a schimbat tehnicile dupa cum a vrut", asa ca m-am gandit "la urma urmei, oamenii de dinainte de razboi sunt diferiti"

I: Sensei, de la baza din Franta ati mers si ati predat in diferite locuri din Europa, dar ce spuneti de un dojo ?

R: Locuiesc in Marsilia, dar nu am nici un dojo pe cont propriu.

I: In Franta sunt multi oameni precum fiul lui Sensei Mochizuki, Sensei Hiroo Mochizuki (Yoseikan Budo Dai-Nidai Kancho), si Andre Nocquet despre care am vorbit mai devreme si care predau Aikido.

R: In spatele aceastor circumstante, lucrurile sunt putin complicate. Daca vorbesti despre o Federatie de Budo in periaoda in care am ajuns eu (anul Showa 39, 1964) singura federatie era Federatia de Judo (Federatia de Judo, Jujitsu si Discipline conexe). Atunci cand am incercat sa inregistram Aikido la guvernul francez ni s-a spus sa ne alaturam acelei organizatii, dar in cadrul comunitatii de Aikido a existat o reactie puternica in a fi subordonati la Judo. Din fericire, a existat "Asociatia Centurilor Negre", organizatie dedicata pastrarii invataturilor lui Sensei Jigoro Kano, iar acei oameni au fost dispusi sa ne ajute. Dupa aceea, pentru a forma un singur grup, grupul Andre Nocquet, care s-a inscris mai inainte in Federatia de Judo, Yoseikan (Hiroo Mochizuki) si asociatia noastra (Asociatia Culturala Franceza de Aikido = Aikikai) au intrat in Federatia de Judo si au facut planuri pentru a tine seminarii de pregatire tehnica, de unificarea a sistemului Dan-Kyu si unificarea sistemului de certificare a instructorilor. In 1975 (anul Showa 50) numarul de membri a crescut odata cu infiintarea Federatiei Internationale de Aikido.

Atunci cand Karate a devenit independent de Federatia de Judo si modelul de o tara - o singura federatie s-a destramat, ne-am propus sa devenim si noi independenti. Acordul a fost dat in unanimitate la intalnirea generala, dar cand am devenit independenti numai o treime din membrii ne-au urmat, si a trebuit sa ne intoarcem la "masa de desen". Luand exemplu de la "Fortele Franceze Libere " a generalului de Gaulle (FFL), am creat FFLAB (“La Federation Francaise Libre d’Aikido”). Atunci cand FFLAB a fost recunoscuta de guvern, "L"-ul a disparut si organizatia a devenit FFAB. Dupa aceasta grupul de Aikido care a ramas in Federatia de Judo a devenit independent (FFAAA) cu ajutorul Federatiei de Judo. La cererea ministrului francez pt sport, au inceput discutiile de a unifica aceste 2 federatii, discutii care au continuat pentru mai bine de 10 ani, si recent, guvernul pare sa fi ajuns la ideea de a recunoaste 2 grupuri separate. In prezent, fiecare grup are in jur de 30.000 de membrii la o comunitate franceza de Aikido de vreo 60.000.


Armonie nascuta in mijlocul severitatii


"Cele 8 piese din brocart" (Baduanjin qigong)

I: Sensei, ati dat indrumari la ceva de genul Kokyu-ho in timpul seminariilor, despe ce este vorba mai exact ?

R: Kokyu-ho? A.. este un exercitiu. Exista o metoda de sanatate chinezeasca numita "Cele 8 piese din brocart" ( Baduanjin Qigong ). Dupa ce am predat o zi in Anglia, unul din elevii mei mi-a spus "Sempai, priviti putin la aceasta" si mi-a intins o carte. Cand am incercat-o m-am gandit ca este destul de buna si am inceput sa o incorporez in antrenamentul meu. De asemenea, am practicat Jikyou Jutsu (un sistem japonez de sanatate) din care am integrat cateva exercitii la partea de incalzire.


Katsuzo Nishi (1884-1959) si Kenzo Futaki (1873-1966)

I: Deci ati introdus o multime de inovatii...

R: Exista o traditei de felul asta in aikido, din timpul lui O'Sensei. Makko-ho (yoga japoneza), sistemul de sanatate Nishi a lui Sensei Nishi, sau metodele de sanatate predate de Kenzo Futaki (Misogi no Renseikai), sunt cateva metode pe care O'Sensei le-ar incerca el insusi si daca ar crede ca sunt interesante ar pune pe elevi sa le incerce si ei. El ar spune "Asta e buna" sau "Asta nu e buna" (rade). El ne-ar pune sa le facem dar ne-ar spune "Opriti-va daca simtiti ca ceva nu e in regula". Eu inca mai fac exercitiul "goldfish" din sistemul Nishi in fiecare dimineata. De asemeena, dupa ce lucrez exercitiile din Jikyou Jutsu ma simt instant capabil sa stau intr-o postura naturala si relaxata, deci acestea sunt foarte bune cand nu va simtiti prea bine. Acest lucru este dificil atunci cand va antrenati cu un partener, dar atunci cand le lucrati singuri sunteti capabili sa vedeti inauntru vostru. Pentru a sti ce fel de exercitii sunt bune pentru personalitatea voastra, incercati-le si veti intelege daca va simtiti bine sau nu.

I: Facand ajustari corpului dv. de asmenea creste si sensibilitatea din Budo. Credeti ca aceasta ar fi mai eficienta daca s-ar invata de la o varsta mai frageda ?

R: Este corect. Totusi, la copii capacitatea lor de a intelege nu este dezvoltata pe deplin, asa ca daca nu fac corect exista pericolul ca ceva gresit sa le intre in reflex. Din acest motiv, in dojo-ul meu copii fac lucruri care ii intereseaza iar noi avem grija sa nu ai fortam prea tare.

I: In lunga dv perioada dedicata predarii Aikido-ului trebuie sa fi avut multe lupte...

R: Atunci cand Budo a fost cunoscut de cate oamenii din Europa, ei au auzit ca Budo-ul japonez nu este doar forta bratelor ci are si o parte spirituala foarte importanta. Auzind aceasta toata lumea a inceput sa invete lucruri precum Judo. Totusi, cei care nu au putut vedea partea spirituala importanta in mijlocul castigarilor competitiilor au venit sa o caute in Aikido. Din acest motiv a trebuit sa studiez cuvintele Shinto care au fost date de catre O'Sensei, binenteles, dar si altele precum invataturile budhiste care stau la baza budo-ului japonez. - am multe texte de specialtiate trimise din Japonia. Multumesc tuturor care m-au ajutat in studiile mele.Postfata:

Au fost o serie de lucruri din acest interviu care mi-au atras atentia ca fiind deosebit de interesante.

Tamura nu a facut nici o mentiune la Koichi Tohei, desi Tohei a fost una din figurile cele mai dominante in perioada in care Tamura a fost la Hombu Dojo (Tamura a mentionat pe Tohei in alte interviuri). De fapt, Tamura l-a insotit pe Tohei in Hawaii atunci cand el a venit cu O'Sensei ca insotitor - cititi " Morihei Ueshiba: cuvinte intraductibile "

Ca de obicei, Tamura apare modest si umil, ceea ce este revigorant. Accentul pus pe studiu individual fizic si intelectual este de asemenea revigorant si impresionant.

Aceasta din urma nu este surprinzatoare, dar urmatorul paragraf din Minoru Mochizuki mi-a sarit in ochi:

"Ce faceti voi acum nu este Aikido adevarat"

Nu este nici o indoiala ca Mochizuki a venit cu acreditari impresionante, ceea ce face ca aceasta propozitie sa fie dificil de ignorat.

Mochizuki a fost trimis de Kodokan (de fapt a fost voluntar) pentru a studia cu Morihei Ueshiba in 1930. Inainte de asta s-a antrenat direct cu fondatorul Judo-ului Jigaro Kano si a locuit cu legenda Judo-ului Kyuzo Mifune.

Kano se spune ca i-a spus lui Mochizuki "Ai stofa de lider... In viitor vei fi un profesor de top aici la Kodokan."

De fapt Tenshin Shoden Katori Shinto-Ryu a vrut sa-l adopte pe Mochizuki in familia sa pentru a-l face succesorul acestei arte - si fondatorul Aikido-ului Morihei Ueshiba i-a facut aceeasi oferta inainte de razboi, atunci cand se parea ca Kisshomaru Ueshiba nu ar dori sa ai urmeze tatalui sau in calitate de succesor al acestei arte.

Dupa razboi, O'Sensei i-a cerut lui Mochizuki sa preia Aikikai Hombu Dojo din Tokyo, dar Mochizuki a refuzat temandu-se de o eventuala situatie dificila cu familia Ueshiba - asa cum s-a intamplat cu Koichi Tohei cativa ani mai tarziu.

In cazul in care asta nu a fost suficient, Mochizuki a fost si elev direct a fondatorului Shotokan Karate, Gichin Funakoshi!

Mochizuki va vizita uneori sediul Aikikai din Tokyo pentru a preda sau pentru a-i vizita, dar nu pentru a se antrena, el a fost in Franta pentru mai multi ani si apoi in primul rand la dojo-ul Yoseikan din Shizuoka. Aparent au existat schimbari in Tokyo pe care el le-a considerat ca ar dauna sau indeparta de ceea ce considera el a fi esenta antrenamentului in Aikido.

Pentru cei interesati de felul cum au aparut aceste schimbari, le recomand articolul excelent a lui Stan Pranin "Este cu adevarat O'Sensei parintele Aikido-ului modern ?"
Articol publicat pe "Profiles of the Founder of Aikido: Nobuyoshi Tamura, Part 2 "

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li