Articole:pag 16

Interviu cu Aikido Shihan Shoji Nishio

 
 

Sensei Shoji Nishio si Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, O-Sensei

Shoji Nishio a fost unul dintre cei mai importanti elevi de dupa razboi a Fondatorului Aikido, O'Sensei Morihei Ueshiba. Nascut in 1927, a intrat la Aikikai Hombu Dojo in 1952, devenind unul dintre primii elevi de dupa razboi.

Un om multitalentat, a studiat Karate (5 Dan Shindo jinen-ryu), Judo (6 Dan Kodokan Judo) and Iaido (7 Dan Nihon Zendoku Iaido), precum si alte arte. Aceasta abordare multi-disciplinara este reflectata in acest fragment dintr-un interviu cu sensei Nishio in 1997 (acest citat a aparut si in "Aikido si Necunoscutul" ) :

I: De ce s-a pierdut substanta (tehnicilor de Aikido) ?

R: Nimeni nu a ascultat ceea ce a spus O'Sensei. Ei au incercat sa-si aminteasca formele exterioare ale tehnicilor. Chiar daca O'Sensei a spus "Ce folos sa copiati tehnica mea ? Daca faceti o data o tehnica, deja este terminata.". Deoarece el vorbea ca un Kami (Zeu) ei au crezut ca nu pot intelege ceea ce spune si nici macar nu au incercat sa acorde vreo atentie atunci cand ascultau. Mai tarziu dupa ce au uitat tot, cateodata isi aduceau aminte "A, asta vroia sa spuna". De asta practica majoritatii oamenilor este goala. Ei nu se uita la alte forme de Budo. Chiar de la inceput, valoarea unui Budo este determinata prin comparatie cu altele.Pentru majoritatea, daca pui bazele la Kokyu-ho intre 2 practicanti de Aikido este inutil. El va fi efectiv doar in dojo. Cred ca acei oameni ar spune lucruri de genul "Chiar daca faci aikido, faci si karate si sabie. Daca vrei sa faci Karate atunci mergi la Karate. Daca vrei sa practici sabie mergi la Kendo. Daca faci Aikido nu ai nevoie de alte lucruri." Chiar si in alte Budo-uri toata lumea lucreaza din greu, sa stiti. Atunci cand vedem asta trebuie sa facem un efort de a-i depasi cu Aiki. Aceasta este misiunea Aikido ca si Budo. Din pacate, sunt si practicanti avansati a caror tel a murit intre timp, si au pierdut substanta pe drum. In timpurile prezent este necesara re-educarea instructorilor tineri pentru reconstructie asa cum am discutat. Nu este ceva care sa poata fi facut peste noapte. Deoarece este o cale care dureaza 30-40 de ani, imbatranesc privind cu ingrijorare la viitor.

Ceea ce urmeaza este traducerea unui interviu cu sensei Shoji Nishio care a avut loc la Warabi Aikidokai , pe 9 februarie 1999.

(tradus in engleza de catre Christopher Li)Morihei Ueshiba O-Sensei si Kisshomaru Ueshiba in fata portii de piatra la Aikikai Hombu Dojo

Incepand practicarea Aikido-ului in timp ce ma antrenam in Karate.

I: Cum a-ti inceput Aikido ?

R: A fost in anul 27 Showa (1952), era ceva de care am auzit in dojo-ul de Karate, asa ca am mers cu 2 prieteni de la Karate la Hombu Dojo.

Nu l-am putut gasi, chiar daca l-am cautat jumatate de zi. In acea perioada Nuke Benten, unde era Hombu Dojo, era o zona rezidentiala. Am fost la Koban (sediul politiei) pentru a intreba, dar ni s-a raspuns ca nu este nici un dojo in preajma. In timp ce cautam intrebandu-ne daca nu am gresit, s-a facut intuneric. Atunci am vazut printre tufisuri, o cladire cu plafonul casetat. Spre deosebire de tavanul unei case normale, acesta era asemanator cu al unui altar. Cand ne-am apropiat am vazut ca avea o poarta de piatra. Ne-am gandit ca asta trebuie sa fie si am mers acolo dar era prea tarziu pentru a citi inscriptia. Nu am putut citi, dar am putut vedea ca era semnul unui dojo. In orice caz, am intrat si am nimerit bine. Luminile din dojo erau doar becuri simple - doar jumatate era acoperit cu tatami. Tatami era uzat - se puteau vedeau panourile goale.

In acea perioada, cel de-al 2-lea Doshu era numit Waka Sensei, si era inca angajat la o companie de securitate. Chiar daca dojo-ul arata asa, am spus “Onegaishimasu” si am intrat. Sotia lui Sensei Kisshomaru a venit si ne-a spus "Acum nu este nimeni aici, va rog sa asteptati putin." Asa ca am asteptat. Chiar si asa, au venit doar 2-3 persoane. Dupa putin timp a venit si Waka Sensei si a spus "Va rog sa asteptai putin, ma duc sa ma schimb", iar noi i-am spus "e ok, noi nu stim inca daca vrem sa ne inscriem sau nu".

Cam asa a fost. Dl. Seigo Yamaguchi si dl. Hiroshi Tada erau acolo. Ei bine, am semnat imediat, dar prietenii mei din Karate au vrut sa faca Karate mai mult si au decis sa nu semneze. Inainte de Karate faceam Judo, dar am decis sa renunt cu totul la Judo si sa fac doar Karate si Aikido.

I: Deci primul lucru pe care l-ati vazut a fost antrenamentul condus de catre Sensei Kisshomaru ?

R: Da, m-am uitat la antrenament si cand am venit sa ma uit in ziua urmatoare era dl. Tohei. Din aceasta cauza am inceput sa cred ca as vrea sa incerc si m-am inscris.

I: La inceput cat de des practicati Aikido ?

R: Intai mergeam la Karate. Anrenamentul la Aikido incepea la ora 7, asa ca plecam de la sediul guvernului atunci cand terminam, la 4.30 si mergeam intai la dojo-ul de Karate in Hamamatsu-cho. Indiferent de dojo-ul la care mergeai, ei nu terminau la timp asa ca gaseai oameni antrenandu-se si dupa o ora dupa ce antrenamentul oficial era terminat. Ajungeam la timp pentru a ma strecura la acel antrenament.

I: Deci erati cu adevarat dependent de dojo ?

R: Da, eram. (rade) Era la fel cand faceam Judo si Karate, era ceva normal pentru mine sa ma antrenez in jur de 5 ore pe zi ! Pe drumul catre casa eram asa de obosit ca vroiam doar sa ma intind pe jos pe camp si sa dorm. Astea sunt amintirile din acea perioada.

I: Cine v-a facut impresie atunci cand ati intrat la Hombu Dojo?

R: M-am simtit atras de catre dl. Yamaguchi. El era ca un frate mai mare. Dl. Yamaguchi a fost un profesor de liceu, dar a lasat asta deoparte pentru a veni la antrenament. Ei bine, poti spune ca el a fost primul profesionist in Aikido. Am fost functionar public in timp ce ma antrenam, asa ca ma antrenam cat vroiam si m-a simteam vinovat daca nu ajutam.

In acel timp a pornit Yoshinkan si cred ca toti il rugau pe Waka Sensei sa isi paraseasca slujba. Chiar daca a fost sef de sectie, el a plecat si a devenit un profesionist in Aikido. Asa ca m-am gandit ca trebuie sa ajut cu ceva si am infiintat un club de Aikido la Biroul de Gravura si Tiparire unde eram angajat.

Acest club este cel mai vechi club de Aikido pentru muncitori si elevi din Aikikai. A fost infiintat in noiembrie, anul 29 Showa (1954). Clubul Todai Akamon ( Universitatea Poarta Rosie din Tokyo ) a fost infiintat o saptamana mai tarziu. Acest club a fost infiintat de catre Federatia Studentilor (All Japan Student Aikido Federation).


San-dai Doshu Moriteru Ueshiba si sensei Shoji Nishio la a 50-a aniversare a Clubului de Aikido din cadrul Biroului de Gravura si Tiparire

Clubul de Aikido din cadrul Biroului de Gravura si Tiparire a fost la inceput un club de Judo.

I: La acel moment nu erau multi oameni care sa stie despre aikido. Deci, cum ati atras elevi ?

R: Biroul de Gravura si Tiparire avea fabricile Takinokawa si Oji in Kita Ward. La acel moment erau 27000 sau 28000 de oameni la fabrica Takinokawa si aproximativ o mie la fabrica Oji. Era o industrie importanta pentru Kita Ward, si de asemenea era si un sediu guvernamental. Deci am primit cereri de la Federatia de Judo din Kita Ward pentru a infiinta un club de Judo. Ei bine, am spus ca am infiintat un club de Judo si am inceput sa inscriu oameni. Binenteles, in acel timp nimeni nu stia ce este Aikido, dar oamenii erau deja adunati iar la un anume moment am devenit manager.

In orice caz, le-am spus oamenilor pe care i-am adunat "Nu mai este timpul Judo-ului". Asta e, media de varsta a lucratorii tineri de la agentia guvernamentala era in jur de 30-40 de ani, asa ca nu erau la varsta la care sa practice Judo. Asa ca le-am spus ca pentru noi este ceva diferit si am trecut direct la Aikido. (rade)

Dupa ce am facut o data Nikkyo sau Sankyo pe multi, ei au spus "Hei, aceasta merge !" si a fost simplu sa-i conving ca asta e mai bine. Vezi ? Nu ai nevoie de explicatii elaborioase. Deoarece functioneaza. (rade) Asa ca si ei au decis ca aceasta cale este mai buna.

Cand am inceput aveam in jur de 85 de oameni in grupul nostru de tineri si cam 80 in grupul de copii. Fondatorul si Waka Sensei au venit la acele clase. Dl. Yuji Sakamoto (in prezent presedinte la Federatia de Aikido the Kita Ward) a mers si l-a ajutat pe O'Sensei sa se spale pe spate, dupa antrenament.

Demostratie pe acoperisul Magazinului Takashimaya

Activitatile lui Doshu Kisshomaru au fost listate in ordine cronologica in ziarul de ieri Aikido Shimbun, 20 ianuarie 1999). Acesta a scris ca prima demostratie din cadrul All Japan Aikido Demonstration a fost tinuta in Yamano Hall in anul 35 Showa (1960), dar au existat si alte evenimente remarcabile si inainte de asta. In anul 30 Showa (1995) ambasadorii si ministrii din mai multe tari au fost invitati la o demonstratie de 5 zile pe acoperisul magazinului Takashimaya. Aceasta a fost prima demonstratie facut in public. Din acest motiv a fost o situatie delicata daca O'Sensei o permitea sau nu.

In acea perioada, O'Sensei simtea ca "Budo nu este ceva pe care sa-l arati in fata oamenilor", asa ca Waka Sensei a trebuit sa munceasca din greu in solicitarile sale. Noi nu stiam daca el ar permite sau nu, sau chiar daca el ar fi dispus sa participe. Asta este, nu ar arata impresionant numai cu noi, asa ca intr-un fel am avut nevoie ca el sa vina. Cred ca Waka Sensei a trecut prin grele incercari cu aceste probleme. Din acest motiv, dl. Kisaburo Osawa si noi am apelat la Yoji Tomosue (nota traducatorului: Guvernatorul din Ibaragi care a avut un rol esential in fondarea Fundatiei Aikikai si a Fundatiei Kobukai). In orice caz, O'Sensei ne-a spus ceva de genul "Faceti ce vreti! Vedeti daca imi pasa !" si noi am putut sa continuam. Totusi, chiar daca el a strigat la noi, cred ca nu a putut sta deoparte si sa vada cum cei tineri faceau ceva, asa ca a decis sa apara. Asa s-a facut organizarea acestui eveniment. Cred ca din cauza acelei demonstratii prima manifestare a All Japan a putut sa se tina.

Atunci toti elevii mai vechi din provincie, din Osaka pana in Kyushu au venit sa ajute. Am imprumutat un autobuz de la clubul de Aikido din cadrul Biroului de Gravura si Tiparire si aproximativ 40 de femei si barbati au venit sa participe in fiecare zi.

Amintiri cand beam cu Doshu Kisshomaru

I: O data cu dezvoltarea Aikikai, si clubul de Aikido din cadrul Biroului de Gravura si Tiparire s-a dezvoltat...

R: Ei bine, au fost unele perioade cand lucrurile nu mergeau asa usor. Erau copii si au fost unele momente cand am crezut ca e de ajuns, ca ar trebui sa ma dedic muncii mele. In acea vreme Doshu Kisshomaru m-a invitat prin intermediul dl. Yamaguchi sa mergem sa bem ceva. Mai jos de Otowa Goten a fost un vechi cartier cu felinar rosu, unde Daikichi Terauchi (nota traducatorului: autor care a castigat premiul Naoki , jurnalist sportiv si preot budhist), Doshu, dl. Yamaguchi si eu am fost sa bem de vreo 3-4 ori.

Nu am avut discutii complexe, dar cred ca am avut o comunicare de la inima la inima cu Doshu si el a inteles cum ma simteam. Asa ca atunci am decis ca nu puteam sa plec si m-am resemnat cu soarta mea. Atat Doshu cat si dl. Yamaguchi trecusera deja prin asta.

I: Cum tineau Doshu si sensei Yamaguchi la bautura ?

R: Dl. Yamaguchi nu bea precum un bautor de calibru ca mine, dar se tinea bine ! Nu era vorba de faptul ca ai displacea, dar el nu bea foarte mult. De aceea este foarte ciudat. Dl Yamaguchi si-a ingrijit sanatatea cu lucruri precum dieta cu orez brun, si chiar daca era mai in varsta am crezut ca el v-a trai si dupa ce eu voi muri. In ciuda acestui lucru, el s-a dus primul.

Doshu nu bea foarte mult deoarece a avut o operatie majora, dar conform avocatului Maeda el a fost precum Shoin Yoshida (nota traducatorului: unul dintre intelectualii cheie in perioada tarzie Tokugawa), si cand se pornea nu era sfarsit. (rade). Ei bine, putea cu adevarat sa bea mult !

Un perete intreg in camera de 6 tatami din Hombu Dojo era utilizat pentu rafuri cu alcool stivuite pana la tavan. Dupa ce-i vizitam duminica el spunea "Dl. Nishion, trebuie sa plecati deja ?" In aceea perioada erau 3 frati care practicau Aikido si locuiau langa Hombu. Cel mai mare era dl. Sakamoto de la Kita Ward pe care l-am mentionat mai devreme. Am multe amintiri, cand sa-i vizitam - Doshu alegea niste alcool de pe acel perete si spunea "Hai sa luam asta cu noi" si mergeam !
Articol publicat pe "Interview with Aikido Shihan Shoji Nishio"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li