Articole:pag 16

Aikido - 9 sfaturi care sa va ajute sa va recuperati dupa accidente

 
 

Pct. 1:

Puneti un semn rosu pe kimono in zona accidentata. Un semn rosu pe umarul vostru arata ca umarul este in vindecare. Partenerii vostri vor aprecia acest semn de comunicare de a lucra mai cu atentie.

Pct 2:

Mergeti la clasa de incepatori, chiar daca sunteti practicant mai avansat. Profitati de aceasta ocazie pentru a va concentra pe tehnica de baza intr-un ritm lent pentru a ve revigora memoria musculara. Lucrati cu bucurie cu oamenii care chiar sunt incepatori. Aveti cunostinte pretioase si ajutand pe cineva va va ajuta sa va aduceti aminte cat de mult ati invatat.

Pct 3:

Mergeti la 2 antrenamente pe saptamana timp de 4 saptamani. Apoi la unul in plus. Daca vreti sa va atrenati mai mult de atat, mergeti gradual la mai multe antrenamente. Chiar daca lucrati din greu la exercitiile de recuperare, oferiti corpului timp sa se obisnuiasca cu revenirea la Aikido

Pct 4:

Scrieti intr-un carnetel numele si descrierea atacurilor si tehnicilor de raspuns. Purtati acest carnetel cu voi si revizuiti-l periodic de-a lungul saptamanii. Vizualizati executia cu succes a acestor tehnici. Aceasta va va ajuta sa va aduceti aminte miscarile care va pot face sa va simtiti ruginit si incomod.

Pct 5:

Rugati colegii din dojo sa lucreze cu voi inainte si dupa antrenament la tehnicile pe care le simtiti dificile la intoarcere. Desfaceti-le in bucati si uitati-va bine la ele. Lucrati-le ca si cum le-ati invata pentru prima data. Aceasta este o oportunitate de a gasi lucruri in tehnicile "uitate" pe care nu le-ati inteles niciodata.

Sunt de acord cu cele mai multe dintre aceste puncte - in mod evident exista o panta spre noii elevi (in mod special pct.4), dar trebuie sa subliniez ca daca medicul spune "odihniti-va pentru 6 saptamani", SA FACETI ASTA ! Am vazut asa de multi elevi care si-au impins limitele in entuziasmul lor de a reveni la antrenament, si revenind la (sau agravand) prejudiciul initial, si impingand insanatosirea chiar mai departe.

In dojo-ul meu avem un baiat care se recupereaza dupa o operatie la genunchi (nu a fost cauzata de Aikido) si altul dupa o operatie la incheietura mainii (din nou, nu din cauza Aikido). Amandoi sunt foarte dedicati si deja frustrati din cauza lipsei de la antrenamenetele regulate.

Iata cateva lucruri pe care puteti sa le luati in considerare - m-au ajutat foarte mult atunci cand am fost "retinut" pentru aproximativ 5 luni din problemelor la calcaiul lui Ahile, in anii '90.

1. Cititi:

Luati orice carte de aikido pe care o gasiti, chiar daca inseamna ca mergeti in paralel cu 2 sau 3 odata. Asta va va tine mintea activa si va va ajuta sa procesati infromatia pe care o aveti deja in cap.

2. Mergeti la antrenamente, dar priviti doar:

Da, imi dau seama ca acest lucru poate fi frustrant, dar va tine la curent cu ceea ce lucreaza instructorul si puteti sta in spate si vedea modul in care colegii vostri interpreteaza asta.Poate fi FOARTE util pentru analizarea felului in care apare propria voastra interpretare .

3. Lucrati partile care sunt functionale.

De exemplu, daca aveti probleme cu genunchiul pentru o perioada, lucrati partea superioara a corpului. Un aspect al antrenamentului care este deseori neglijat este auto-disciplina si implicarea voastra in a merge la antrenament de 3 ori pe sapatamana. O perioada lunga de refacere mai ales in fata televizorului poate fi o usoara tentatie spre letargie si apatie. Fa ceva ! Construiti exercitii in rutina voastra, chiar inlocuiti "timpul vostru Aiki" cu ele.

4. Aiki ken & Aiki Jo

Am avut un plasture lung timp de 4 luni dupa operatia de la calcaiul lui Ahile, si de indata ce am avut voie sa imi pun greutatea pe picior am mers la antrenamentele (limitate) de arme. Daca puteti sta in picioare, atunci puteti lucra ceva !

Daca, in prezent, sunteti in convalescenta dupa un traumatism sau operatie, succes cu recuperarea !
Articol publicat pe "Aikido World BLOG: AIKIDO - 9 Tips to help you recover from injuries"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis