Articole:pag 16

Aiki no Rentai: Conditionarea (pregatirea) corpului de Yukiyoshi Sagawa, I

 
 

Keisetsu Yoshimaru cu Yukiyoshi Sagawa

Keisetsu Yoshimaru si "Aikido no Ogi"

Keisetsu Yoshimaru s-a antrenat in Daito-ryu sub indrumarea lui Yukiyoshi Sagawa din 1961 pana in 1976, dupa care s-a separat de Sagawa Dojo. A continuat sa se antreneze in Bujutsu chinezesc si in alte arte, precum o linie separata de Daito-ryu care vine de pe linia lui Kakuyoshi Yamamoto, probabil cel care a fost ultimul elev a lui Sokaku Takeda. Mai tarziu el si-a infiintat propria lui organizatie, Aiki Rentaikai

El a publicat un numar de carti interesante in Japonia si a ramas o figura oarecum controversata in Daito-ryu. Unele dintre cele mai interesante informatii din cartile sale o reprezinta o colectie de citate ale lui Yukiyoshi Sagawa, multe din ele nefiind traduse inainte in engleza.

Yukiyoshi Sagawa a inceput sa se antreneze cu sokaku Takeda in jurul anului 1914 cu un an inainte ca Morihei Ueshiba sa se intalneasca cu acesta la hanul Hisada in Hokkaido. O data el a fost considerat a fi succesorul lui Takeda.

Citatele prezentate aici sunt din sectiunea "Aikido no Ogi" (Secretele Aikido-ului) - "Aiki no Rentai" (Conditionarea corpului in aiki). Aceasta sectiune contine un rezumat al citatelor lui Yukiyoshi Sagawa relevante la conditionarea corpului necesara pentru Aiki.

Pentru a prezenta momentul anterior acestuia, mai jos sunt cateva comentarii scurte si ocazionale referitoare la Aiki sau Aiki-age ("Kokyu Tanden-ho" in aikido conventional) de la alt elev a lui Yukiyoshi Sagawa - putin peste 10 ani dar cred ca sunt inca relevante:

Primul se refera la Aiki-age.

In dojo sunt multi oameni care au moduri diferite de a-si ridica mainile. Puteti spune ca fiecare persoana este unica.

La fel, sunt diferite feluri in modul in care se prinde mana si asa mai departe, nu este foarte relevant deoarece problema adevarata este la persoana care ridica mana.

Cred ca oamenilor li se spune des sa-si relaxeze umerii. Acesta este un lucru extrem de important. De fapt cum sa iti relaxezi umerii ? Acest lucru nu este predat in Sagawa Dojo. Fiecare trebuie sa faca cercetari pe cont propriu. Totusi, un lucru ce ar putea fi un punct forte pentru Sagawa Dojo este acela ca esti invatat sa judeci ceea ce este gresit prin cercetarile voastre. Desigur, nu puteti ajunge la aceasta hotarare imediat.

Aiki-age executat in Sagawa Dojo este dupa cum urmeaza. Fara sa va indoiti incheieturile, inchideti subsorile, concentrati-va pe punctul in care sunteti prinsi (Aiki este o senzatie interna, asa ca este dificil), relaxati-va umerii si ridicati mainile fara sa le schimbati. Asta este tot.

In cele din urma, referitor la Aiki. In primul rand, in Sagawa Dojo, "puterea" ("chikara", inseamna si forta) si Aiki sunt complet diferite. Cand vorbim despre "putere" este diferita despre tipul de putere pe care il utilizam in mod obisnuit. Putere "martiala" ? Unii oameni o numesc asa, iar altii o numesc puterea muschilor extensori. "T" shihan vede explicatia cu "muschii extensori" intr-un mod negativ. Cred ca majoritatea elevilor din Dojo o vad la fel.

Primul lucru pe care il invata noii elevi este puterea Martiala. Ei invata sa utilizeze eficienta puterii cu scopul de a pune bazele la Aiki.

Daca sunteti intuitivi atunci veti fi capabili sa intelegeti Aiki, desi unii oameni inteleg gresit, dar daca nu va puneti bazele foarte bine, atunci intuitia nu va va ajuta deloc.

O modalitate de a intelege gresit Aiki este de a intelege gresit puterea pe care corpul vostru o poate invata prin practicarea bazelor Aiki. Motivul : puterea este similara cu Aiki atunci cand este vazuta din exterior. Majoritatea centurilor negre din dojo au aceasta problema.

Dar Aiki despre care se vorbeste in Sagawa Dojo este ceva diferit. Sensei spunea deseori ca daca nu va schimbati felul vostru de a gandi nu veti fi in stare sa priviti Aiki. Totusi faptul ca Aiki este o extensie a bazelor nu este gresit.

Cred ca singura modalitate de a intelege acest lucru este de a trece prin conditionare si schimbarea felului de a gandi.Yukiyoshi Sagawa la 30 de ani

Aiki no Rentai (sumar)
(din “Aikido no Ogi”, de Keisetsu Yoshimaru traducere in engleza de Christopher Li)

Daca va antrenati importiva Ikkajo, Nikajo si Sankajo atunci este normal ca acestea sa nu mai fie eficiente. Puteti extinde antrenamentul cu Yonkajo si Gokajo, dar sensei Yukiyoshi Sagawa a spus ca, la final scopul este crearea unui corp conditionat Aiki (Aiki no Rentai). Puteti spune ca scopul nostru este de a fi capabili sa exprimam Aiki, dar chiar si asa trebuie sa ducem la cel mai inalt nivel cultivarea unui corp Aiki. Exista cateva repetari aici din Sectiunea 2, dar as dori sa rezum aici "Aiki no Rentai":


Despre conditionarile fizice de baza:


4 iulie 1964:

Este ok sa ai forta. Este ok atat timp cat nu creeaza tensiune.


15 noiembrie 1965:

Daca sunteti conditionat, asta se va vedea intotdeauna in forma. Mainile mele au devenit asa deoarece ele sunt conditionate.


23 august 1965:

Faceti un scop din intarirea incheieturilor: glezne, genunchi, articulatiile soldului care conecteaza partea superioara cu cea inferioara a corpului si de asemenea trebuie sa va intariti lucruri precum incheieturile mainilor.


25 august 1965:

In cele din urma, daca corpul nu este conditionat atunci chiar daca ti se va preda nu vei fi capabil sa faci nimic. Este o problema de construire a corpului.


19 ianuarie 1966:

Intarirea picioarelor si a soldurilor reprezinta calea spre progres. Este o conlcuzie la care am ajuns dupa ani lungi de experienta


8 ianuarie 1967:

De asemenea, este important sa utilizatia sabia pentru intarirea incheieturilor (anticipate) iar inversarea incheieturilor este foarte importanta


Henko in Sagawa Dojo – legenda spune:
"De asemenea se numeste 'Tai no Henko' – antrenarea in schimbarea
directiei corpului in jurul axei ambelor picioare.
Aici vom introduce metoda de ridicare a ambelor maini
pana la un unghi in fata, pornind de la punctul Aiki-nage"
din Hiden Budo si Bujutsu Magazine - Masaru Takahashi, iunie 2008


14 martie 1966

Nu puteti face tehnica daca corpul vostru nu este dezvoltat. In ultimul timp am luat-o mai usor, dar inca continui sa ma antrenez Henko Ashi 3000 de ori pe zi.De asemenea, incerc sa fac toate formele de sabie, baston si sulita ca de obicei. Daca nu puteti face acest lucru in fiecare zi nu va puteti numi Bujutsu-ka. Din aceasta cauza sunt increzator ca pot raspunde unei provocari oricand. Desigur, nu este ceva pe care sa-l puteti folosi imediat daca nu la-ti folosit pentru o perioada lunga de timp.


22 august 1968:

suburi: in primul rand construiti-va corpul. Taiati la stanga si dreapta, alternand picioarele pe stanga si pe dreapta pasind usor in fata si taiati. (1) Shomen (2) Yokomen la dreapta si stanga. Si in primul rand relaxati si intindeti bratele pe masura ce loviti. Apoi studiati concentrarea puterii in varful sabiei. Leganati astfel incat sa simtiti ca lama loveste undeva la 4-6 cm sub varful sabiei. Numai dupa ce ati facut asta de zeci de mii de ori sau sute de mii veti incepe sa va atingeti limitele corpului.


19 septembrie 1968

Daca utilizati sabia atunci Suburi reprezinta bazele voastre. Intindeti si faceti o taietura larga drept in jos fara nici o tensiune. Cel putin de 300 de ori pe zi - daca nu faceti asta pentru 3 ani nu se va lipi de voi.


Furibo in Sagawa Dojo: furibo din dreapta a fost una din favoritele lui Yukiyoshi Sagawa
din Hiden Budo si Bujutsu Magazine
Masaru Takahashi, iunie 2008


6 august 1971

Daca leganati furibo (o bata grea leganata pentru antrenamentul de intarire si conditionare) veti deveni capabili sa-l leganati fara sfarsit. O data am facut asta de 700 de ori.


21 octombrie 1968:

Este necesar sa concentrati puterea in antebrate. Exercitii precum balansarea furibo sunt eficiente dar rezultatul se vede dupa 6 luni sau un an.


24 mai 1964:

Pentru a deveni mai puternici este necesar sa va intariti priza(stransoarea) mainii stangi


24 octombrie 1969:

In final cultivarea corpului este cel mai important lucru. Antrenarea in Henko Ashi este importanta. De asemenea, este foarte important sa va rotiti pe varfurile degetelor de la picioare.
Articol publicat pe "Aiki no Rentai: The Conditioned Body of Yukiyoshi Sagawa, Part 1"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li