Articole:pag 17

Aiki no Rentai: Conditionarea (pregatirea) corpului de Yukiyoshi Sagawa, II

 
 

Kakuyoshi Yamamoto si Kinbei Sato


Keisetsu Yoshimaru si "Aikido no Ogi"

Keisetsu Yoshimaru s-a antrenat sub indrumarea lui Yukiyoshi Sagawa din 1961 pana in 1976. Dupa ce a parasit Sagawa Dojo s-a antrenat sub indrumarea lui Kinbei Sato, acesta antrenandu-se in Daito-ryu sub indrumarea lui Kakuyoshi Yamamoto, alt elev direct al lui Sokaku Takeda.

Kakuyoshi Yamamoto s-a nascut pe 3 martie in anul 3 Taisho (1914). Sokaku Takeda venea in restaurantul unde Yamamoto era bucatar si, in ciuda impresiei initiale a lui Takeda de om batran si rau, dupa cateva vizite au inceput sa converseze. "Sunt un Bujutsu-ka" a spus Takeda, si dupa ce au vorbit o vreme, el i-a spus "Vino si incearca!" , asa ca Yamamoto a inceput antrenamentul cu Sokaku Takeda in anul 12 Showa (1937)

In anul 16 Showa (1941) Yamamoto a devenit uchi-deshi si a luat asupra sa o mare parte din ingrijirea si hranirea lui Takeda, care nu mai era capabil fizic sa aiba grija de el. Takeda se scuza "Yamamoto, imi cer scuze" cand era purtat in spate de catre acesta.

Yamamoto a observat ca abdomenul lui sensei Takeda era acoperit cu taieturi mici. Ele erau de la cutitul pe care acesta il purta in kimono infasurat intr-un prosop. Cutitul aluneca de multe ori din prosop atunci cand acesta preda, provocand mici taieturi. Takeda, veteran a multor incidente violente inca din tineretea sa, era mereu inarmat si a purtat acest cutit tot timpul pana la moartea sa.

Yamamoto a stat langa Takeda pana la moartea acestuia, 25 aprilie anul 18 Showa (1945) in Ryokan, Aomori. Dupa moartea acestuia Yamamoto a luat 2 kanji din numele oficial al lui Takeda si si-a schimbat prenumele din Tomekichi in Kakuyoshi, pentru a-si onora invatatorul Takeda Sokaku Minamoto no Masayoshi.

Kinbei Sato s-a nascut in anul 14 Taisho (1925) in Fukushima. Sato a studiat un numar mare de arte cu diversi instructori, inclusiv cu artistul martial chinez Wang Shu-jin si Daito-ryu Aiki-jujutsu cu Kakuyoshi Yamamoto.

Acesta este partea a 2-a a traducerii unui rezumat din sectiunea "Aikido no Ogi" (Secretele Aikido-ului) - "Aiki no Rentai" (Conditionarea corpului in aiki). Aceasta sectiune contine un rezumat al citatelor lui Yukiyoshi Sagawa relevante la conditionarea corpului necesara pentru Aiki.


Yoshimaru demonstrand Aiki Age din " Stiinta Aikido-ului"

Partea de sus: Transmisie orala de la Sokaku Takeda "Deschide ca o zorea (floare) deschisa "

Partea de mijloc: Ryote-dori Aiki-age – Tori prinde ferm ambele maini ale lui Uke. Uke extinde imediat degetele de la maini.

Partea de jos: Rotiti usor antebratele, proiectati-va puterea de penetratie (Toutetsu-riki) in sus pentru a-i ridica umerii si centrul de greutate a lui Tori. Daca veti continua sa dezechilibrati si sa aruncati aceasta devine ceea ce se cheama "Tenchi-nage"


Aiki no Rentai (rezumat)
(din “Aikido no Ogi” by Keisetsu Yoshimaru, traducere in engleza de Christopher Li )


9 ianuarie 1970:

Cele mai importante lucruri in Aiki sunt picioarele. Trebuie sa va construiti muschii in zonele necesare ale soldurilor si picioarelor prin antrenarea lor in "Henko"


29 iunie 1970:

In Age-te cel mai important lucru este construirea corpului.


28 decembrie 1970:

Atunci cand faci conditionarea corpului, daca nu va ganditi la care sunt telurile, ce aveti de gand sa miscati si de ce, precum si motivul de a o face, veti avea un rezultat slab.


23 iulie 1971:

Modul in care eu mi-am instruit corpul a fost prin flotari. De cand am fost adolescent am facut si 1500 intr-o zi. Prin aceasta a devenit posibil pentru corpul meu sa devina o singura unitate. Aceasta nu e limitata doar la flotari, dar este important sa continuati fiecare metoda de antrenament fizic pentru cel putin 3 ani. De exemplu, suburi.


5 aprilie 1971:

Nu este bine daca nu aveti coapse puternice. Antrenandu-va si devenind un om puternic inseamna ca va construiti muschii.


iulie 1970:

Muschii soldurilor si ai abdomenului trebuie sa fie puternici si miscarea trebuie sa inceapa de acolo. Tehnicile facute cu soldurile slabe nu vor fi eficiente. Totusi, puternice de la grasime nu e bine.


26 iulie 1971:

Daca va antrenati numai sa trageti, atunci puterea de aruncare va deveni slaba. Muschii care trag si cei care arunca sunt diferiti si daca va atrenati doar unii, atunci ceilalti devin slabi. Cand va lucrati corpul ridicand greutati (nota:body building in conceptia vestica), puterea de aruncare devine slaba.


Shiko in Sagawa Dojo si standard Shiko
in sumo din revista Hiden Budo & Bujutsu
Masaru Takahashi, iunie 2008

"Dl. Sakuma, cel care arata aici, a primit instructiuni directe referitoare la Shiko de la Sohan Sagawa. El isi lasa in jos greutatea corpului sau, mergand cu pasi grei fara a-si strica postura sau sa-si intinda genunchii"

"In Shiko din Sumo importanta este, de asemenea, pusa pe sentimentul de echilibru atunci cand piciorul este ridicat, dar in stilul Sagawa importanta este plasata pe greutatea piciorului."

10 ianuarie 1971:

Atunci cand vorbim despre conditionare, trebuie sa va antrenati corpul intr-un mod potrivit pentru Aiki. Trbuie sa deveniti o fortificatie independenta.

Nota: in plus, Shiko este foarte important. Sensei mi-a spus o data ca a pasit asa de vreo 1500 de ori, dar a simtit ca putea continua pe termen nedefinit.


Transmisii orale de catre sensei Yukiyoshi Sagawa a conditionarilor (pregatirea) din Aiki no rentai


20 aprilie 1964:

Misca-te ca o un intreg. Bratele sunt "pline" iar umerii relaxati


25 aprilie 1964:

Chiar dupa ce ai aplicat o tehnica picioarele trebuie sa fie "pline"


24 februarie 1965:

Corpul este "plin" Daca te misti cu corpul plin, ei vor cadea


3 septembrie 1968:

Corpul Aiki. Unitate la antebrate, corp si picioare.


8 ianuarie 1975:

Picioarele. Atunci cand dansati va plasati greutatea in spate si va intindeti genunchiul din fata, dar in Aiki trebuie sa va plasati greutatea in fata si sa indoiti genunchiul din fata.


21 septembrie 1973:

Corpul care utilizeaza Aiki este folosit ca si cum acolo ar fi sfoara. Indiferent de ceea ce faci, continui sa te misti ca si cum sfoara ar fi intinsa bine. Folosesti asta in timp ce arati ca si cum nu ar fi cazul.

Nota: ceea ce este mentionat aici este despre controlul muschilor extensori.


Keisetsu Yoshimaru


Transmisii orale de catre sensei Yukiyoshi Sagawa: scopul conditionarilor (pregatirea) - Corpul Aiki


21 noiembrie 1974:

In cele din urma scopul (tehnicilor noastre) este crearea unui Corp Aiki. Daca poti crea Corpul Aiki atunci indiferent cum te misti va deveni o tehnica, va deveni Aiki.


12 ianuarie 1975:

Cand ma misc devin Aiki. scopul (tehnicilor noastre) este crearea unui Corp Aiki. Nu este despre tehnici individuale, Corpul insasi devine Aiki.

Nota traducatorului : Deseori Morihei Ueshiba spunea "Cand ma misc tehnicile se nasc."


Note din declaratiile lui Sensei Yukiyoshi Sagawa


8 Februarie 1971:

Cercetarea este foarte importanta. Nu este o chestiune de a spune ca ceva este corect. Chiar si acum imi continui cercetarile. Daca cautati intotdeauna atunci veti intelege treptat.


9 ianuarie 1970

Fostul meu profesor imi spunea "Inca o data". Da ceva rasucit in directia opusa inca o data. Cand veneau yakuza sau sarlatani, el nu ai refuza sa-i invete, facea o buna priza si apoi facea sa doara. Un sarlatan cu cicatrici pe fata a venit la Kokubunji, dar a renuntat in 2 zile. Sensei Takeda invata "Inca o data, inca o data".


5 ianuarie 1971:

Cand apare rezistenta, fa o schimbare brusca in punctul blocat.


25 august 1967:

Fostul meu profesor nu era preocupat deloc de cata putere se punea in tehnica. In special, poate pentru ca trupul sau a fost mic si el era priceput sa insufle frica de la inceput.


Yukiyoshi Sagawa practica cu sulita


12 mai 1971:

Indiferent de persoana cu care lucra, sensei Sokaku Takeda isi folosea intotdeauna toata puterea in tehnica. Acesta este felul in care am invatat. Este imposibil de aplicat tehnica daca va ganditi sa lasati partenerul sa plece. Este necesar sa lucrati cu spiritul de a-l tine pana la capat.


6 august 1971

Fostul meu profesor era un individ extrem de meticulos. Cand traia in casa mea a lucrat toata noaptea cu instrumente sa faca zahar ars, oprindu-se doar cand a terminat complet in dimineata urmatoare. Asta a fost o poveste de la tatal meu. O data cand am mers sa-l vizitez pe Sensei, el se uita la antrenament in timp ce lustruia o tava de dud neterminata - a stat asa timp de 3 zile si 2 nopti, oprindu-se doar cand stralucea si apoi nu a mai ridicat-o vreodata. Acest tip de detaliere este important.


28 iunie 1965

Am devenit capabil sa fac tehnici precum asta cand aveam in jur de 40 de ani, cand ma gandesc la asta acum, utilizam puterea de cand aveam 30. Este la fel ca atunci cand am facut-o prima data in Daito-ryu, doar am rasucit bratele, nu a existat nici o aruncare intortocheata in tehnica.


30 octombrie 1973

Fara a fi in stare sa faci un numar de lucruri nu este bine sa practici tehnica. Nu poti sa o faci fara a intelege pricipiu, asa ca doar sa o faci este o pierdere de timp. Daca vreo tehnica nu are semnatura ta, atunci va fi un moment in care nu o vei putea folosi. Pe masura ce vei deveni bun sa iti semnezi tehnica vei intelege principiile.


8 ianuarie 1967:

Razboinicii din trecut isi tineau umbrela in mana stanga, de asemenea ei isi carau Keiko-gi in mana stanga. Din moment ce incercau sa controleze mana dreapta (dominanta) a adversarului era necesar sa-si intareasca mana stanga. Din acest motiv, pe soclul pentru sabie trebuie sa puneti manerul in dreapta.
Articol publicat pe "Aiki no Rentai: The Conditioned Body of Yukiyoshi Sagawa, Part 2"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li