Articole:pag 17

Ce este Aiki? Introducerea unei metode de analiza Aiki. I

 
 

Yukiyoshi Sagawa demonstreaza Aiki-nage pe Masaru Takahashi

Sensei Masaru Takahashi exploreaza o metoda de analizare pentru Aiki.

Masaru Takahashi este unul din elevii avansati ai faimosului instructor de Daito-ryu Yukiyoshi Sagawa, care a fost elev direct a lui Sokaku Takeda si unul din seniorii fondatorului Aikido, Morihei Ueshiba, in arta Daito-ryu. El a intrat in Sagawa Dojo pe 5 mai anul 47 Showa (1972).

In prezent el preda la Sagawa-den Daito-ryu Aiki Budo, dojo Sagamihara si la Daito-ryu Sagawa Hombu Dojo in orasul Kodaira.

Sensei Takahashi a contribuit cu articole care cerceteaza artele martiale japoneze si Daito-ryu la revista lunara de Budo japonez, "Ascuns", publicata de BAB Japan (Budo si Bujutsu).

Acest articol este prima parte a unui extras din cartea lui sensei Takahashi "Adevarul din Daito-ryu Aiki" - publicata in japoneza de catre Fukushodo Co Ltd. in septembrie 2007.

Alte extrase din aceasta carte apar in articole precum "Sagawa Yukiyoshi, Masaru Takahashi si antrenamentul de respiratie in Daito-ryu" si "Teorii false, ciudate si stranii despre Aiki" .
"Aiki Budo este Calea Dezvoltarii Umane"
"Principii din Aiki Budo" de Yukiyoshi Sagawa

Ce este Aiki? Introducere unei metode de analiza Aiki.
(tradus in engleza de catre Christopher Li)

La inceputul acestei carti, in "Principiile Aiki Budo", apare urmatorul pasaj:

Cu ajutorul principiilor Aiki calmeaza si impaca pe cei ce ameninta sa foloseasca violenta. De asemenea, atunci cand inamicul a atacat deja, transforma si schimba corespunzator atacului in desfasurare conform principiilor de armonizare impreuna cu ki-ul pentru a atinge reconcilierea.

Aceasta este ceva abstract, dar afirma principiile fundamentale a lui Aiki: "Aiki este tehnica folosirii eficiente a fortei in aparare si atac, o tehnica pentru realizarea pe deplin a fortei avute in mod natural de o fiinta umana."

Totusi, se pare ca abudenta de teorii inalte si ezoterice din intreaga lume au bulversat pe cei care efectueaza investigatii despre Aiki.

Tehnicile Aiki ale expertului Sensei nu au fost asa de la inceput. De cand Sensei a descoperit principiile fundamentale Aiki, atunci cand avea 17 ani, a trecut prin cercetarea multor tehnici de baza, descoperind printr-un antrenament continuu si numai atunci Aiki a inceput sa se dezvolte sub forma tehnicilor sale speciale. Chiar daca il consideram pe Sensei a fi un geniu, de fapt i-a luat aproximativ 60 de ani pentru ca sa atinga maturitatea Aiki la 75 de ani.

Principiile fundamentale Aiki au fost descoperite de Sensei atunci cand avea 70 de ani. Sensei nu mi-a specificat niciodata care sunt acele principii fundamentale. Totusi, am avut mereu indicii in discutiile cu Sensei si in metodele tehnice Aiki pe care le primeam atunci cand preda. Primul dintre aceste principii fundamentale Aiki care trebuie sa fie descoperit, desigur ca nu este de nivel inalt sau foarte complex. Trebuie sa fie de baza si simplu. Putem sa facem multe presupuneri legate de acest prim principiu dintre aceste principii fundamantale. Printre acestea este unul care cred ca a fost descoperit primul.

Din acest motiv tehnicile Aiki, chiar daca Sensei le-a practicat cu siguranta, nu sunt o cale viabila. Daca iti construiesti intelegerea incepand cu principii fundamentale simple, cu siguranta vei ajunge la o intelegere clara a Aiki.

Aici voi considera in mod special exemplele concrete de Aiki ale lui sensei Sagawa si incercarea de a face publica o metoda pentru analiza Aiki. Sper ca asta va fi in beneficiul celor care fac eforturi de invatare a Aiki.Aiki-nage:fig.1

Katate-dori Aiki-nage

In primul rand, nu conteaza cat de mult simt ca imping, indiferent cat de puternic simt ca am prins mana stanga a lui sensei Sagawa, Aiki este aplicata ca in figura 1 si sunt aruncat cu usurinta in Aiki-nage.

Aiki utilizat aici este unul din tipurile de "Katate-dori no Aiki" si este cea mai usoara cale de a intelege principiul fundamental continut in urmatoarea fraza:

De asemenea, in cazul in care inamicul a atacat deja, corespunzator atacului efectuat transforma si schimba folosind principiile de armonizare cu Ki si atinge reconcilierea.

In acest Aiki-nage sunt depasit in utilizarea fortei de catre Sensei care are mai mult de 90 de ani. Nu este nici o sansa ca Sensei sa aiba o forta mai mare ca mine.

Daca presupunem ca forta lui Sensei in varsta poate fi caracterizata ca "50", atunci puterea corpului meu poate fi caracterizata ca "100"Aiki-nage:fig.2

Apas si prind mana lui Sensei cu puterea "100" ca in figura 2. Cu scopul de a evita confruntarea cu forta mea direct, Sensei retrage piciorul drept si isi misca corpul intr-o usoara hanmi. In "Principiile Aiki Budo" aceasta este:

Corespunzator atacului efectuat de inamic transforma si schimba folosind principiile de armonizare cu Ki.

In acelasi timp, mina este ridicata spre inapoia punctului de plecare. Asta este figura 3. La acest moment incheietura nu se opune fortei mele. Ea doar "transforma corespunzator atacului inamic", iar directia fortei inamicului care efectueaza atacul este schimbata printr-o usoara manipulare a incheieturii. Din moment ce nu exista opunere la forta mea, puterea lui "100" nu este necesara. Din moment ce este doar o schimbare in directia puterii, numai o foarte mica cantitate de forta este necesara.Aiki-nage:fig.3

Presupunem ca putem spune ca aceasta mica cantitate de putere ar fi "5". Sensei imi atrage corpul inainte si in sus in timp ce imi deviaza forta mea de atac de "95" cu puterea sa de "5" fara sa se opuna fortei mele de apasare. Din acest motiv postura mea este dezechilibrata. La acest moment bratul meu este extins complet. Daca nu pasesc spre in fata, atunci puterea mea de a apasa este limitata la raza de actiune a bratului. Puterea mea de apasare a fost epuizata.

In timp ce imi foloseam forta de "100" ca sa apas, forta de "95" din atac a disparut. forta aproape s-a epuizat. corpul lui Sensei actioneaza doar pentru a pastra restul de "5" din forta de atac care ai prinde bratul. In "Principiile Aiki Budo" aceasta ar fi "obtinerea reconcilierii" - o conditie pentru "forta adversarului este transformata in nimic, a fost aplicat Aiki." Pana la acest punct este "Apararea Aiki".

Aici Sensei se va deplasa intr-un contra-atac.

Concetrandu-si puterea in incheietura mainii stangi, el o extinde spre mine intr-o singura expiratie si sunt aruncat in Aiki-nage ca in fig. 1.

Chiar si cu o putere de "50", forta concentrata a lui Sensei nu are nevoie sa utilizeze toata cantitatea de "50" din acea forta. Eu sunt dezechilibrat, forta mea de impingere a fost epuizata si numai o mica cantitate de forta "5" a ramas. Din acest motiv, daca el vrea sa miste acea forta usor in sus, atunci exercitarea unei forte de "7" sau "8"in cel mai sigur moment va fi deajuns. Nu este necesar utilizarea unei forte prea mare.

Aceasta se cheama "Atacul Aiki" sau "Puterea concentrata a lui Aiki" si utilizarea unei mici cantitati de putere cu precizie si eficienta. Mai tarziu, cand Sensei a dezvoltat-o in continuare a numit-o "Puterea Transparenta"

Privind din acest punct, Aiki se poate spune ca este "Economia de Putere". Aiki lui Sensei a fost numit "miracol" de catre cei din exterior, dar deseori el spunea "Aiki are principii logice, nu este un miracol".

Aiki nu este construit pe teorii ezoterice, sau pe puteri supranaturale. Este mai ok daca te gandesti ca este bazat pe "principii fundamentale ale mecanicii" care pot fi intelese suficient avand cunostinte de fizica de liceu. Cu toate acestea, daca examinati metoda tehnica explicata mai sus, in plus fata de mecanica apar alte principii fundamentale care sunt aplicate. Sa le descompunem in elemente simple.
Articol publicat pe "What is Aiki? Introduction to a method of analyzing Aiki. (Part 1)"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li