Articole:pag 17

Ce este Aiki? Introducerea unei metode de analiza Aiki. II

 
 

Ianuarie 1998, Dojo-biraki la Sagawa Dojo
ultima poza comemorativa ;a varsta de 95
Masaru Takahashi stanga, langa Yukiyoshi Sagawa Kimura Tatsuo fata, al 2-lea din dreapta

Masaru Takahashi si-a inceput antrenamentul cu Yukiyoshi Sagawa pe 5 mai anul 47 Showa (1972) si continua sa se antreneze la Sagawa-den Daito-ryu Aiki Budo, dojo Sagamihara si la Daito-ryu Sagawa Hombu Dojo in orasul Kodaira. De asemenea conduce o clinica de acupunctura in Sagamihara si preda Taiji asa cum i-a fost predat de catre Ryuchi Matsuda, un bine cunoscut cercetator japonez al artelor martiale chinezesti si autor al popularei manga japoneze "Kenji".

Yukiyoshi Sagawa a devenit elev al lui Sokaku Takeda, Daito-ryu Chuko-no-so , in jurul anului 1913 - cu 3 ani inainte ca Fondatorul Aikido Morihei Ueshiba sa-l intalneasca pe Takeda la hanul Hisada in Hokkaido. Tatal lui Sagawa, Nenokichi (18671950), a fost mult timp sustinator a lui Takeda fiind si el prezent atunci cand Ueshiba a fost prezentat lui Takeda de catre Kotaro Yoshida.

Sensei Takahashi este un colaborator frecvent al revistei lunare de budo japonez, Hiden, in domeniul artelelor martiale japoneze si Daito-ryu.

El este si autorul cartii de Qiqong chinezesc care a fost tradusa in engleza si publicata sub numele de "Qiqong pentru sanatate".

Acest articol este partea a doua a unui extras din cartea lui sensei Takahashi "Adevarul din Daito-ryu Aiki" care a fost publicata in japoneza de catre Fukushodo Co Ltd. in septembrie 2007.
Yukiyoshi Sagawa demonstreaza Aiki-nage pe Yoshio Ohara shihan

O abordare a Aiki folosind principii mecanice simple.

"Deviaza atacul adversarului" - primul principiu de baza in Aiki este "vectorul fortelor combinate". Atunci cand oponentul este in stanga si prinde incheietura noastra stanga cu dreapta lui precum in figura 2 (din Partea 1 a acestui articol) a acestui articol), notam aceasta forta de atac ca fiind A1 si forta care deviaza, reprezentata de incheitura noastra stanga, ca fiind B1. Dupa cum vedem in fig. 4, directia fortei de atac care impinge este deviata de forta mica B1 si devine A1", unde unghiul este usor modificat. Forta de atac A1" este intr-o directie care nu poate sa aiba efect asupra noastra.fig 4: Aiki-nage

Chiar si in aceasta situatie cand forta adversarului a fost deviata in sus, acesta continua sa impinga. Notam acea forta cu A2. Din aceasta pozitie, notam cu B2 forta mica care deviaza in sus, iar forta oponenetului este deviata si mai sus, fiind notata cu A2".

In acest fel deviem gradual forta oponentului spre sus, forta devenind din ce in ce mai slaba, si notam punctul in care bratul este intins complet si forta este epuizata cu A3.

"Deviaza forta atacului adversarului" - al 2-lea principiu de baza in Aiki este "principiu levierului". In fig. 5 adversarul din stanga prinde bratul nostru stang cu dreapta lui. In acel moment noi facem ca locul de unde am fost prinsi sa devina "suportul", si daca rotim cotul drept ("punctul de forta") in jos, atunci partea cu degetul mare de la mana care este prinsa de partea cu degetul mare al adversarului devine punctul de actiune si o mare parte de forta este adusa in actiune avand avantajul ca mana stanga se ridica.fig 5 : Aiki-nage

O abordare Aiki prin anatomie simpla.

Principiile de baza ale mecanicii din fizica sunt necesare pentru a aplica Aiki, dar ele sunt insuficiente. Indiferent ca aplicam "Apararea Aiki" sau "Atacul Aiki" este necesar sa avem cunostinte de anatomie pentru noi si adversar.

Ce parte a mainii care a fost prinsa vom folosi ca sa atacam mana care prinde si la ce unghi ? Unde vom muta picioarele pentru a fi mai eficienti si cum vom folosi corpul nostru ?

Asa cum am discutat mai sus, pentru a gestiona o forta mare folosind o forta mica trebuie sa analizam structura anatomica a adversarului dar si pe cea a noastra, ramanand in acelasi timp constienti de fiecare sectiune in parte a structurii musculare si osoase a adversarului, gasind imediat punctul de atac, unghiul, directia si miscarea picioarelor.

Sensei Sagawa spunea deseori "sa ne gadim la unghi", si cred ca acest lucru se aplica aici. Figura 6 este Aiki-nage din Figura 1 ( Partea 1 a acestui articol) vazuta din punct de vedere anatomic.fig 6 : Aiki-nage

In primul rand epuizeaza puterea adversarului, dezechilibreaza-l prin atragerea lui in fata si in sus intr-o pozitie in care Aiki poate fi aplicata.

In acel moment incheietura mainii adversarului este indoita spre inapoi, cotul este extins si nu poate fi indoit, mana fiind ca si cum ar fi o tija solida fara articulatii. Atunci cand adaugi forta de atac in palma ta in aceasta stare, puterea adaugata este transmisa prin mana "inghetata" a adversarului atacand direct incheietura umarului si extinzandu-se in partea superioara si apoi in intreg corpul. Atunci adversarul poate fi aruncat in spate printr-o usoara actiune a incheiturii mainii chiar fara sa iti misti picioarele. Inghetarea bratului oponentului intr-o singura piesa este una dintre metodele secrete ale Aiki.

Ceea ce am explicat aici nu este nimic altceva decat una dintre multele metode Katate-dori aiki. Totusi, practic vorbind, Katate-dori si Ryote-dori Aiki, sau oricare dintre metodele tehnice Aiki pot fi analizate prin principii mecanice si anatomice simple, de baza.


O abordare a Aiki prin neurofiziologie si psihologie.

Asa cum am mentionat anterior, Aiki-ul lui Sensei nu a fost atins doar cu ajutorul cunostintelor fizice si anatomice. Cum prindeti, apasati sau trageti mana oponentului pentru a obtine un raspuns in musculatura adversarului iar bratul sa se rigidizeze intr-o clipa ? Sau, cum poate fi eliminata puterea mainii adversarului ? Ceea ce stia ca rezultat a cercetarii poate fi gasit in concluziile multor studii neurofiziologice remarcate anterior ("Miscarea musculara inconstienta ca raspuns la stimuli specifici"). De asemenea a facut cercetari referitoare la momentul psihologic pentru aparare si atac in arta razboiului.

In consecinta, explicatiile fizice si anatomice aratate pana acum pentru Aiki nu reprezinta decat o fundatie de baza si nu sunt explicatii complete.
Articol publicat pe "What is Aiki? Introduction to a method of analyzing Aiki. (Part 2)"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li