More Links

Articole:pag 17

Mentinerea motivarii si inspiratiei in antrenamentele de aikido

 
 


Ca elev, mentinerea unei minti deschise de-a lungul timpului, este mult mai greu decat pare. Pur si simplu uitati-va cine se mai antreneaza cu voi de atunci de cand ati inceput prima data. Nu este usor sa refaceti in permanenta ceea ce stiti deja cu scopul de a incerca si integra noi intelesuri in interiorul materialului cunoscut. Nivelul de motivare si inspirare a unei persoane, de obicei oscileaza de-a lungul timpului. Este mult mai usor sa fiti prinsi in ceea ce credeti ca stiti si incercati si sa extindeti acea sfera de cunostere. In realitate, pentru a incerca si umple spatiul unei entitati cunoscute, crezand cu adevarat ca va extindeti limitele, este o stare iluzorie care impiedica cresterea reala. Cel mai bun exemplu se vede la o persoana care scrie frecvent si pe scara larga pe forumuri de Aikido, unde ajunge la scrieri imense atunci cand formuleaza si explica pentru altii modele bio-mecanice si fizice a ceea ce crede el ca se face.In realitate, acea persoana devine propriul sau inamic (si cel mai rau) dar si inamic pentru cei care sunt intr-o cautare continua de extindere a cunostintelor. Va voi oferi cateva dintre sugestile mele pentru a va ajuta sa ramaneti motivati si inspirati pentru a va continua cautarile in imbunatatirea Aikdo-ului vostru.


Viata este prea serioasa pentru a o lua prea in serios.

Mi-am petrecut o gramada de timp in formarea mea in budo. Daca petrec atat de mult timp din viata mea in cautarea excelentei in budo, am nevoie de o doza mare de umor pentru a ma mentine pe mine si pe cei din jurul meu intr-o stare de spirit buna. Sunt mandru in a spune ca e posbil sa avem unul dintre cele mai incorecte politic dojo-uri din SUA ! Umorul porneste de la mine si se extinde la toata lumea si la tot. Totul este deschis pentru a glumi. Rasul provine o contrapondere de nepretuit in exercitarea unei cautari serioase in budo. Este foarte usor sa deveniti frustrati atunci cand faceti schimbari subtile dar importante in miscarile voastre. Este mult mai usor sa radeti la greselile voastre, la unghiurile moarte si in general la confuziile facute decat sa incercati sa va luptati de-a lungul acestei cai dificile. In cele din urma nu este nici o diferenta de rezultat daca am inteles sau nu. Cu totii vom ajunge intr-o zi in gramada de compost cosmic, indiferent de calea pe care am urmat-o pentru a ajunge acolo. Daca este cazul, va puteti bucura de plimbare.


Petreceti mai mult timp concentrandu-va pe esecuri decat pe succese

Cu cat mai repede trecem peste cat de minunati suntem, cu atat mai repede vom putea fi intr-o zi mununati ! Daca ati facut ceva "bine" si ati petrecut tot timpul concentrat pe asta, ce anume ati invatat ? Bateti-va pe umar, gasiti alti oameni sa va bata pe umar (daca aveti nevoie de mai mult decat puteti face pt voi) si mergeti intr-o zona in unde aveti nevoie de imbunatatiri! Am intrat odata intr-un dialog online cu o persoana care a luat aceasta abordare ca pe un semn ca sunt o persoana negativa. Am incercat sa subliniez eroarea din aprecierea ei, dar ea era prea inchisa in lumea ei pozitiva pentru a vedea dincolo. Limitele abilitatilor ei in aikido vorbeau de la sine si nimeni nu s-a dus sa-i schimbe mintea cu privire la corectitudinea caii ei... Si asa merge... Mereu imi incurajez elevii sa-si incetineasca practica pana la o viteza care sa-i pastreze constienti de ceea ce se inampla cu ei si cu partenerii lor. Sunt incurajati sa nu forteze nimic pentru a se intampla, ci sa se opreasca si sa analizeze situatie pentru a incerca sa inteleaga ce previne sau impiedica functionarea unei tehnici. Aceasta abordare permite unei persoane sa devina pe deplin constienta de ce parti functioneaza si care nu functioneaza. Aveti nevoie sa deveniti constineti de greseli pentru a va bate capul cu ele pentru a le corecta. Atunci cand faceti corect, de obicei atunci incepeti sa vedeti o alta serie de greseli care au fost ascunse de problema pe care tocmai ati rezolvat-o... Bine ati venit in "gaura de vierme"! Cu cat mergeti mai adanc, cu atat mai multe robleme mai complexe veti gasi. Aceasta deschide o lume noua de explorare si crestere ! Deseori spun ca ziua in care voi inceta sa mai invat sper sa fie ziua in care voi inceta sa mai respir!


Timpul este limitat, asa ca imbratisati-l si nu va fie frica de timp

Societatea noastra este foarte concentrata pe eficienta timpului si pe eficacitate, totusi nu asa de multi oamenii lucreaza 24ore/365zile. Cateodata trebuie sa faci un pas in spate de la ceea ce faci si sa faci altceva, aparent fara rost si distractiv. Luna trecuta m-am bucurat de un moment-precum o concentrare zen, petrecand o buna parte a zilei pe o terasa a unei berarii in Munich. Marea mea realizare a fost ca trupul meu mic a putut contine mai multi litri de bere. Nu astept sa fiu nominalizat la Premiul Noble pentru aceasta mare realizare, nici nu ma astept sa ating iluminarea in budo de la aceasta experienta, dar am petrecut un moment minunat. Unii oameni ar putea considera acest comportament ca fiind o pierdere de timp care ar fi putut fi folosit mai constructiv... Voi ragai pe parerea lor... Atunci cand practic budo, nu incerc si am "inteles". Recunosc ca nu sunt asa de destept, asa ca mai bine ma las sa devin constient de ceva pe care ma concentrez decat sa incerc sa "completez tabloul". Gasesc acest lucru mai usor si mai incurajator pentru a ma pastra concentrat pe unele aspecte mici a ceea ce fac si care nu merge precum sper ca ar trebui. SARUTUL este mai mult decat un cuvant din 7 litere ! Nu trebuie sa ma fortez sa inteleg, sau orice altceva pentru acea problema. Atunci cand o voi intelege, o voi face. Atunci cand o voi face, va fi altceva la care sa incep sa ma uit. Timpul meu este mai bine cheltuit pe bucatele din acum, ce pot avea impact, decat pe ceva de dincolo de ceea ce pot reusi intr-un timp rezonabil in prezent. Frica de a nu "intelege", curand va coplesi pe cineva pana in punctul in care acea persoana va renunta, deoarece nu va crede ca este posibil sa "faci". Acest timp trebuie sa fie echilibrat cu cel de o perioada in care o lasi mai moale. Aceasta perioada mai relaxata ne ajuta sa recunoastem valoarea timpului. De asemenea ne ajuta sa procesam lucruri la un nivel inconstient. Apoi revenim la ceea ce faceam si observam ca invatarea s-a integrat la un nivel mai profund decat cel unde am ramas.


Concentrarea pe prietenie

Sansele ca sa utilizati Aikido pentru a va salva pe voi sau pe cei dragi sunt foarte mici. Sansa ca sa atingeti iluminarea in Aikido este mai mica decat sansa de a fi loviti de fulger. Pentru mine se pare ca partea cea mai semnificativa si favorita a antrenamentului este prietenia pe care o impart cu cel mai nebunesc si inimos grup pe care il cunosc ! Sa fim cinstiti, o viata dedicata budo-ului este un lucru destul de ciudat ! Nu putem fi toti normali, nu-i asa ? Eu pretuiesc cu adevarat timpul petrecut in budo cu oameni pe care ai cunosc si pe care ai intalnesc. Invat mult de la oameni pe care invat sa-i evit precum si de la cei de la cei pe care am invatat sa-i am mai mult in preajma. Aceste intalniri si relatii mi-au imbogatit viata zi de zi. Imi place cu adevarat sa urmez aceasta cale cu cei din jurul meu. Ei imi ofera motivatia, inspiratia, rasul, mania, tristetea, bucuria, etc... Aceste experiente ne arata ca suntem vii si prezenti. Fiind prezenti ne ajuta sa devenim mai buni decat suntem in acel moment in budo in timp ce continuam sa privim in spate si in fata, cunoscand de unde venim.
Articol publicat pe "AASBK BLOG: Maintaining Inspiration and Motivation in Your Aikido Training"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Marc Abrams