Articole:pag 17

Interviu cu Aikido Shihan Kanshu Sunadomari I

 
 

Kanshu Sunadomari si Fondatorul Aikido Morihei Ueshiba O-Sensei in 1960

Nascut intr-o familie de credinciosi Omoto-kyo, in prefectura Kagoshima, in 1923, Kanshu Sunadomari devine uchi-deshi al lui O'Sensei, Morihei Ueshiba, fondatorul Aikido, cu putin timp inaintea celui de-al 2-lea razboi mondial. Revenit la Kyushu dupa razboi, el efectueaza acolo prima demonstratie publica despre Aikido in 1953, si deschide dojo-ul Manseikan Aikido in Kumamoto la scurt timp dupa. Promovat la 9 Dan de catre Morihei Ueshiba in 1961, el devine independent de principala organizatie Aikikai dupa moartea Fondatorului in 1969. A murit in noiembrie 2010.

A publicat o carte "Iluminarea prin Aikido".

Dupa un numar de ani intr-o relativa obscuritate la Kyushu, sensei Sunadomori apare pentru a participa la prima demonstratie Aiki News Friendship Demonstration in 1985. Aici este o scurta prezentare despre aceea participare scrisa de catre Aiki News (acum Aikido Journal), editor Stanley Pranin:

Atunci cand sensei Kanshu Sunadomari si cei aproximativ 15 insotitori ai sai care au venit de la Kyushu au pasit pe scena Demostratiile Prieteniei, nimeni nu stia la ce sa se astepte. El a inceput cu o introducere destul de lunga in care a vorbit pentru aproximativ 30 de minute. Am devenit din ce in ce mai nervos deoarece era destul de evident ca acest lucru avea sa ne dea programul peste cap. Din cate imi amintesc, am rugat fiecare sensei sa pregateasca o demonstratie/prelegere de aproximativ 20 de minute, stiind ca probabil acestea vor fi depasite. Apoi elevii Manseikan au executat o serie de dansuri inspirate din artele martiale, folosind evantaie si muzica! Toti au devenit nerabdatori deoarece demonstratia inca nu incepuse. Chiar si publicul de aproximativ 900 de persoane au devenit nelinistiti nestiind la ce sa se astepte.

Se pare ca nu era nevoie sa ne ingrijoram deoarece sensei Sunadomori a oferit una dintre cele mai neobisnuite si lustruite demonstratii pe care le-am vazut vreo data. Aikido-ul aratat a fost total diferit de oricare altul. Tehnica lui sensei Kanshu a fost dinamica si curgatoare, cu un mare accent pe principiile kokyu. El avea un mod ciudat de a folosi mana si antebratul sau pentru a rupe echilibrul lui uke cu un timming impecabil. Kanshu era un om scund, dar era evident ca a gasit cateva moduri subtile de a genera putere, moduri pe care nimeni nu le mai vazuse inainte. De asemenea, el a aratat kata-uri de bokken si jo care erau complet originale. Kanshu a incheiat demonstratia sa cu cateva tehnici de aparare contra mai multor adversari, tehnici care au fost superb executate. Atunci cand demostratia s-a terminat, el si elevii sai au primit aplauze rasunatoare. Sunt foarte recunoscator ca am inregistrat performantele sale de neuitat, impreuna cu ale celorlalti profesori in acea zi de acum 27 de ani. Este chiar mai placut sa stiu ca practicantii din ziua de azi pot asista la ce sa intamplat in acea zi speciala de primavara cu mult timp in urma.

Aceasta este prima parte a unui interviu care a aparut prima data in numarul din august 2004 al revistei Gekkan Hiden ("Invataturile secrete lunare"), o bine-cunoscuta revista de arte martiale din Japonia.

De asemenea, acest interviu a fost publicat si intr-o colectie de interviuri cu elevi ai Fondatorului publicata in japoneza ("Profiluri ale Fondatorului") in 2009
Kanshu Sunadomari si Morihei Ueshiba
Lacul Ikeda, Prefectura Kagoshima , mai 1961

Intalnirea cu Fondatorul si Scoala de Politie Militara

I: Am auzit ca prima data cand l-ati intalnit pe Fondator, Morihei Ueshiba, a fost prin intermediul Omoto-kyo. Care a fost prima dv. impresie referitoare la Fondator ?

A: Atunci cand l-am intalnit prima data, m-am gandit "Deci oameni ca acesta chiar exista ?". Nu a fost ca si cum as fi vazut tehnicile sale, asa ca poate, aceasta impresie s-a bazat pe demnitatea sa inerenta. Atunci eram un adolescent.

I: Cum ati ajuns sa-l cunoasteti ?Kanemoto Sunadomari, fratele mai varstnic a lui Kanshu Sunadomari
si biograful Fondatorului Aikido, Morihei Ueshiba O-Sensei

R: In cazul meu, fratele meu mai mare (Kanemoto Sunadomari) era in contact cu el prin intermediul Omoto-kyo si era invatat de catre sensei Ueshiba. Datorita acestei relatii, fratele meu m-a luat sa-l intalnesc pe sensei Ueshiba. Era chiar inaine de inceperea marelui razboi din estul Asiei ( al II-lea razboi mondial), cred ca era in anul 16 Showa (1941). Am devenit uchi-deshi imediat dupa intalnirea cu el.

I: Cine mai era uchideshi in acel timp ?

R: Era timp de razboi, asa ca, chiar daca ai numeai uchi-deshi, ei veneau si plecau. Dl. Hirai (Korindo Aikido, Minoru Hirai) era directorul general. Asa era atunci.Kanshu Sunadomari si sora lui, Fukiko Sunadomari
in fata dojo-ului Ueshiba cu Morihei Ueshiba si Hatsu Ueshiba 1954

I: Cum era antrenamentul in acea perioada ?

R: Fondatorul ne arata doar Kata. De la Ikkajo pana la Yonkajo, Irimi-nage si Kote-gaeshi. El lua pe unul dintre uchi-deshi in fata si daca era Ikkajo, ne arata o data Ikkajo pe partea stanga si o data pe partea dreapta si apoi lucrau toti. Intr-o ora de practica faceam aproximativ trei tehnici. In acest fel era impartit timpul in acea perioada.

I: Ati avut intrebari referitoare la antrenament sau lucruri pe care nu le intelegeati ?

R: Din moment ce faceam doar Kata, ne concentram pe repetarea lor. Nu era nimic mai mult de atat. Cinstit vorbind, doar repetam ceea ce eram invatati fara sa stim cu adevarat daca ceea ce faceam era corect. Daca erai Nage, atunci trebuia sa arunci si asta era totul. Nu era nimic precum aruncarile continue care sunt azi.

I: Ati fost uchi-deshi pentru aproximativ un an si jumatate ?

R: De fapt, cred ca a fost un an. Deoarece m-am alaturat fortelor militare.

I: Ce va vine in minte cel mai pregnant din acea perioada ?

R: Cand ma gandesc acum, era deplasarea in calitate de Otomo (insotitor) la Scoala de Politie Militara impreuna cu Fondatorul. Fondatorul mergea sa predea acolo de doua ori pe saptamana. Acel timp a fost foarte pretios pentru mine.

I: Pe ce se concentra predarea Fondatorului acolo ?

R: Pe majoritate tehnicilor de fixare, cu accent pe Nikajo sau Sankajo, si Kote-gaeshi. Lucruri care il fixau pe adversar decisiv. Era in jur de o ora sau o ora si jumatate. Prima data fondatorul aplica o tehnica pe mine, iar apoi membrii din Politia Militara imitau. Cateodata ai corectam, dar din moment ce eram inca copil, politistii se gandeau "Ce face acest copil?". Zambeam - apoi ai fixam si ai faceam sa strige.

I: Asa cum va ascuit, se pare ca nu era mult din ceea ce numim Kokyu-ryoku, ci mai ales tehnici practice de control fizic.

R: Asa este. In principal erau lucruri pe care ei trebuiau sa fie capabili sa le utilizeze in munca lor imediat. Era o oportunitate de a primi tehnica direct de la Fondator, ceea ce nu era o practica uzuala in dojo, asa ca a fost o experienta foarte valoaroasa pentru mine. De exemplu, Politia Militara nu avea voie sa practice tehnici de aruncare, dar el ma utiliza pentru a le arata. Era incredibil. Zburam dintr-un capat al dojo-ului pana in celalat capat. De fiecare data ma luptam sa ma ridic in picioare, dar fondatorul era deja in fata mea si ma arunca iar. Aruncat, ridicat, iar aruncat. Ma intorceam cu frenezie spre el in timp ce luam ukemi de fiecare data - acestea erau aruncari care nu se practicau in mod normal in dojo, in mod obisnuit nici macar nu se aratau, asa ca a fost o sansa foarte valoaroasa pentru mine.

I: Erau lucruri precum Irimi-nage si Shiho-nage ?

R: La sfarsit fondatorul spunea "Nu va ganditi la tehnica" si nu ne invata niciodata cum mergeau lucrurile. Din acest motiv vroiam sa simt starea de a fi aruncat de catre Fondator, ridicandu-ma si fiind aruncat iar. Aceasta repetare era studiul meu, si apare in demonstratiile mele atunci cand Aikido a inceput sa se raspandeasca.

I: Dupa asta ati fost la razboi ?

R: La doi ani dupa razboi, anul 22 Showa (1947), cand am venit sa vizitez dojo-ul din Tokyo, dl. Kishomaru era acolo. El a spus "Fondatorul este in Iwama", asa ca am plecat la Iwama.

I: V-ati antrenat in Iwama ?

R: Nu m-am antrenat foarte mult in Iwama. Am mers gandindu-ma sa-l salut pe Fondator. Atunci erau putini oameni in Iwama- Abe, cel care a plecat in Franta (shihan Tadashi Abe), era acolo. Abe a inceput in perioada in care eu eram uchi-deshi.

I: ati vorbit cu sensei Ueshiba in Iwama ?

R: Fondatorul traia intr-o casa cu acoperisul de paie, in mijlocul campului si eu cred ca nu si-a amintit numele meu din prima. El s-a uitat la fata mea si a spus "acesta este un om important" catre doi oameni care era intr-n colt. Eu cred ca el a vorbit despre cum am actionat in calitate de reprezentant al asociatiei vecinilor in timpul rationalizarii. Mai tarziu cand am intrebat, am auzit ca unul dintre cei doi oameni era Taku Mikami de la "incidentul 515" (Nota traducatorului: tentativa militara de lovitura de stat pe 15 mai 1932 in care primul ministru Inukai Tsuyoshi a fost asasinat de catre 11 tineri ofiteri de marina. Printre altii, si apropiati ai lui Morihei Ueshiba, Shumei Okawa si Mitsuru Toyama, au sustinut lovitura de stat).

I: Dupa aceasta ati plecat la Kyushu ?

R: Totusi, la acel moment nu ma gandeam sa fac Aikido. Am plecat la Fukuoka pentru a munci, dar situatia s-a schimbat si am plecat la Kumamoto. Cred ca aceasta schimbare s-a dovedit un lucru bun pana la urma.Kanshu Sunadomari si Morihei Ueshiba
in fata Manseikan Dojo, mai 1961

Vizita Fondatorului si amintiri din perioada Manseikan

I: Deci ati pornit Aikido acolo ?

R: Am venit in Kumamoto in anul 28 Showa (1953). Cand am intrebat prin jur, am gasit oameni care il cunosteau pe sensei Morihei Ueshiba prin intermediul Omoto-kyo. Atunci cand acei oameni au aflat ca am practicat Aikido in Tokyo sub indrumarea fondatorului mi-au spus "Daca e asa, de ce nu incercati sa o faceti aici ?", asa ca pe 23 noiembrie in acel an am efectuat o demonstratie la Shinbukan dojo, cel mai vechi dojo in Kumamoto, avand sprijinul lui Kumamoto Nichinichi Shimbun. Acesta a fost inceputul Aikido-ului in Kumamoto. Dupa asta, cativa dintre suporterii mei au inceput sa-mi spuna "Trebuie sa construim un dojo doar pentru Aikido undeva". Si asa a venit si dojo-ul.

I: Deci, se pare ca totul a mers conform planului.

R; Ei bine, nu totul a fost asa de usor. (rade) Dar in acea perioada erau 3 generali locotenenti ai armatei in prefectura Kumamoto, si cred ca faptul ca ei cunosteau aikido lui sensei Morihei Ueshiba a fost important. Mai ales, generalul locotenent Koga, care a studiat aikdio direct sub indrumarea lui sensei Ueshiba la Academia Toyamo atunci cand a fost locotenent comandor, a fost de mare ajutor in promovarea predarii aikido-ului.

I; Deci, in acea perioada, aikido a fost rar in Kumamoto ?

R: In acea perioada era rar si in Tokyo. In Kumamoto a fost un timp cand se credea ca Aiki-jutsu si Kiai-jutsu reprezinta acelasi lucru.Morihei Ueshiba predand la Manseikan Dojo in 1961

I: Fondatorul a venit sa vizitese Kumamoto de mai multe ori. Aveti vreo amintire mai deosebita din acele timpuri ?

R: Atunci cand el a venit in vizita in anul 36 Showa (1961), a facut o demosntratie la televizor. Din cele 12 minute Fondatorul a facut o demonstratie in ultimele doua, asa ca a trebuit sa umplem primele zece miunte alocate. In ziua urmatoare atunci cand 4 dintre noi - dl. Chiba (Kazuo Chiba Shihan), care a venit cu fondatorul, sora mea, Fondatorul si eu mancam, mi-a spus "am primit un bun suvenir". Cand l-am intrebat cum asa, el mi-a spus "tehnicile Kyushu sunt cele mai bune".Morihei Ueshiba predand la Manseikan Dojo in 1961

I: De ce cele mai bune ?

R: Sunt sigur ca tehnicile erau ok, dar cred ca el a fost impresionat de demostratia mea impotriva unui atac multiplu. Atunci cand el s-a oprit in Osaka, pe drumul catre Tokyo, mi-a trimis un certificat de 9 Dan, care era cel mai inalt rang la acel moment, precum si un certificat indicandu-ma Shihan in Kyushu. Atunci aveam 30 si ceva de ani si am fost foarte miscat. Cred ca Fondatorul a inteles cat era de important pentru mine.
Articol publicat pe "Interview with Aikido Shihan Kanshu Sunadomari - Part 1"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li