Articole:pag 18

Omote si Ura regandite: 2. Scoala veche

 
 

Unul dintre cele mai lungi eseuri scrise de mine a fost explorarea utizarii termenilor "omote" si "ura" in istoria Aikikai.Aceastia sunt teermeni utilizati pentru a distinge intre formele de baza ale majoritatii tehnicilor

Eseul a continuat sa creasca si sa devina mai complicat pe masura ce descopeream noi informatii sau realizam ca am gresit la un anumit punct. Apoi am revenit la forma initiala, necorectata dupa ani de editari.

Limbajul ar trebuie sa fie un instrument de comunicare intre profesori, elevi si sisteme. Limbajul ar trebui sa fie o platforma folosita pentru a creste. In schimb, limbajul din Aikido pare sa fie mai mult despre loialitatea fata de un anume profesor.

Am fost invatat sa folosesc termeni precum Omote si Ura pentru a distinge diferitele variatii ale tehnicii - Omote fiind in fata si mai liniar, in timp ce Ura este spre spate si mai circular. Felul in care Omote si Ura sunt utilizate in alta parte prezinta lucruri pe care eu nu le asociez cu utilizarea din Aikido. Omote si Ura sunt termeni foarte vechi. Ei sunt folositi pe scara foarte larga in multe feluri in cultura Japoniei si a artelor martiale japoneze.

Omote este explicit, public, evident. Ura este implicit, ascuns, secret. Acest nivel de intelegere poate fi foarte ezoteric. Uneori pot fi folosite ca un echivalent de Yin si Yang (" totul are Omote si Ura, chiar si Omote si Ura au un Omote si un Ura"). Alteori este politica: stirile oficiale fata de cele neoficiale. In unele grupuri, aceste doua cuvinte sunt folosite pentru a diferentia tipuri ale tehnicilor.

Karate Nerd are un articol excelent despre Omote si Ura folosite pentru a interpreta bunkai in kata. Omote este "Ceea ce Vezi este Ceea ce Ai". La Ura, el spune "Desi un kata poate parea foarte simplu in forma sa, poate avea unele aplicatii foarte avansate ascunse inauntru"

Asa ca, in Heian Shodan (probabil primul kata pe care un elev nou in Karate Shotokan il invata) se merge inainte, blocand in mod repetat si apoi te intorci. Omote reprezinta o serie de parari; Ura poate fi o colectie de lovituri, prinderi si aruncari. Aceste informatii sunt in mod deliberat ascunse si numai elevii mai vrednici le pot gasi pentru ei sau li se da "adevarul".

In Judo din Kito Ryu/Koshinki no Kata aceste doua cuvinte sunt folosite pentru a diferentia intre seturi de tehnici, unde Omote are 14 tehnici iar Ura are 7.

In practica Aikikai, Omote nu este considerat "valoarea nominala" in timp ce Ura este "adevarata afacere". Nu se considera ca Omote este mai de baza iar Ura a fi mai avansat. Nu asociem Omote si Ura cu interactiunile personale, desi operam mereu pe mai multe niveluri in orice relatie umana. Ura nu este rezervata "pentru elevii interni speciali" Nu exista nici un catalog Omote, sau un set Ura. Se asteapta ca amandoua versiuni sa fie invatate cam in acelasi timp.

Ca incepatori, elevii care studiaza aikido vor gravita de la un tip de miscare la altul, cu elevii mai puternici ciocnindu-se unul de celalalt, in timp ce elevii mai putin increzatori au tendinta de a pleca si ascunde in spatele partenerului. Dezvoltand o preferinta sau un sentiment ca un tip de miscare este cumva "superior" sau "inferior" fata de altul in cele din urma este un deserviciu adus elevilor - ideea este ca diferite relatii si tipuri diferite de miscare sunt egale in mod corect (lasand deoparte circumstantele).

In "Budo Training in Aikido" apare o line dintr-o doka a lui O'Sensei care spune "Secretele sunt in Omote". Traducatorul merge mai departe si spune ca aceasta linie este tradusa cel mai bine prin "Secretele se afla in Baze". Deci, in timp ce eu nu am asociat aceasta utilizare particulara a cuvantului "Omote" cu Aikido pe care l-am invatat, se pare ca O'Sensei a folosit Omote in acest mod.

In cele din urma am reusit sa intreb un elev care tocmai revenise de la Hombu Dojo Tokyo, unde se antrenase cateva luni dupa moartea lui O'Sensei. El a afirmat ca principalele variatii se distingeau la acel moment cu ajutorul termenilor de Irimi si Tenkan. Posibil ca impartirea tehnicilor de aikido in doua categorii Omote si Ura sa nu se fi intamplat in timpul vietii lui O'Sensei ? Koichi Tohei a continuat sa predea la Aikikai Hombu pana in 1974, iar cei de pe aceasta linie tehnica continua sa foloseasca Irimi si Tenkan
Articol publicat pe "Nobody's Home: Reconstructing Omote and Ura: Going Old School"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson