Articole:pag 18

Omote si Ura regandite: 3. O privire inapoi spre cele mai recente radacini din Aikido - Daito Ryu

 
 

Acum marea majoritatea a oamenilor sunt de acord ca Daito Ryu a fost principala influenta tehnica pentru Morihei Ueshiba si pentru Aikido. Limbajul prezinta cateva similaritati, dar si un numar mare de diferente. Putem verifica programa Daito Ryu Aikijujutsu pentru Mokuroku Ikkajo si Nikajo pentru a va face o idee despre ceea ce spun. Avertisment - exista 4 sau 5 scoli principale (toate din secolul trecut si toate venind pe linia lui Sokaku Takeda precum Aikido lui Morihei), si ele nu se pot pune in totalitate de acord la numarul de tehnici legate de Ikkajo sau Nikajo (unii spun 30, altii 31).

Exista diferente intre diferitele scoli, deci in afara de inconsecventa Aikido-ului cu radacinele ei, arta din care deriva, de asemenea nu este omogena. Este mult mai usor de a gasi o lista de tehnici Omote, dar sunt putine mentiuni despre o lista Ura si nu sunt sigur daca aceasta se aplica la toate ramurile din Daito Ryu. Wikipedia prezinta acum cateva kata Daito Ryu Ura, dar acum cativa ani atunci cand citeam despre Omote si Ura in aikido cred ca nu erau. In orice caz, nu sunt un expert pe acest subiect.

Shihonage este mentionat ca Omote si Ura in cartea lui sensei Kondo despre Hiden Mokuroku Ikkajo, dar nu si alte tehnici. Eu, personal, nu cunosc pe nimeni din Daito Ryu, ma intreb daca cei cativa practicanti de aikido care au ajutat la publicarea acestei carti ar avea vreo influenta asupra titlurilor.


1. Ikkajo

1.1 tehnici Idori :
Ippondori,
Gyakuudedori,
Hijikaeshi,
Kurumadaoshi,
Shimekaeshi,
Dakijime,
Karaminage,
Kotegaeshi,
Nukitedori,
Hizajime

1.2. tehnici Hanzahandachi :
Hanminage,
UraotoshiIzori,
Kataotoshi,
Iriminage

1.3. tehnici Tachiai :
Ippondori,
Kurumadaoshi,
Gyakuudedori,
Koshiguruma,
Karaminage,
Oraotoshi,
Obiotoshi,
Kirikaeshi,
Kotegaeshi,
Shihonage

1.4. tehnici Ushirodori :
Tachieridori,
Ryoukatahineri,
Ryouhijigaeshi,
Dakijimedori,
Kataotoshi


2. Nikajo

2.1. tehnici Idori :
Kotezume,
Gyakudasuki,
Hijikujiki,
Konohagaeshi,
Syutouzume,
Kubihineri,
Kotegaeshi,
Katahadori,
Kamatezume,
Gyakugote

2.2. tehnici Hanzahandachi :
Shotozume,
Kotegaeshi,
Susodori,
Hijikujiki,
Rimizume

2.3. tehnici Tachiai :
Gyakudasuki,
Hikiotoshi,
Kubinage,
Susobarai,
Seoinage,
Shutouzume,
Kotegaeshi,
Kataguruma,
Koshiguruma,
Sekujiki

2.4. tehnici Ushirodori :
Tsukitaoshi,
Sukuinage,
Gyakugote,
Kubinage,
Hijikujiki

Dupa cum se poate vedea din lista de mai sus, Ikkajo din Daito Ryu nu este acelasi cu Ikkyo din Aikikai, sau cu Ikkajo din Yoshikan. Ikkajo este numele unei colectii de 30 de kata foarte specifice (cateodata 31) continand cateva tehnici printre care Shihonage si Kotegaeshi (o variatie de Kotegaeshi pe care eu o numesc Gyaku Kotegaeshi.). Numai doua tehnici din Ikkajo, Ippondori si Gyakuudedori, chiar seamana cu ccea ce am invatat eu ca Ikkyo (a doua deseori se mai numeste Nikyo Omote - nu a fost o distinctie foarte clara). De asemenea, Ikkajo include si ceea ce am invatat eu ca se cheama tehnici din suwari waza si hanmi handachi.Ceea ce am vazut ca fiind Hamni Handachi Katate Dori Shihonage Ura este numita Hanminage. Kotegaeshi apare si in tehnicile Ikkajo si in cele Nikajo. Iriminage din setul Ikkajo seamana cu ceva ce am invatat pentru Intinderea Spatelui sau ca exercitiu de Ryote dori Shihonage. Ikkajo Iriminage este o miscare de Ryotedori Uchitenkan care nu are nici o legatura cu Iriminage din Aikikai.

Exista 5 seturi Ikkajo, Nikajo, Yonkajo si Gokajo (1, 2, 3, 4, si 5). Toate contin un numar specific de kata pe care oamenii din Aikido nu le vor asocia cu numele setului. Impreuna, cele 5 seturi contin un numar de 115 kata care formeaza programa de baza. Aparent exista si alte seturi de kata, dar nu au numere asociate.

Recent, am auzit despre un set de Ikkajo Ura. Nu pot gasi un film despre setul Ura pentru a-l compara cu cel Omote. Presupun ca numele descrie un alt set de miscari, nu o incercare artificiala de a crea doua variatii distincte ale unei miscari.

Unele tehnici din Ikkajo Omote sunt liniare, altele mai circulare. Aceasta utilizare a Omote si Ura nu pare sa implice miscari liniare fata de miscari circulare. Unele tehnici precum Karaminage (eu am invatat-o sub denumirea de Jujigarami, iar in programa USAF se numeste Jujinage) pas direct in spate, tragandu-l pe Uke in jos intr-o fixare din setul Ikkajo Omote. Deci, aceasta utilizare a Omote si Ura, probabil, nu implica pas-inainte-fata-in-fata versus rotire-spate-in-spate comune scolilor Aikikai.

Asa ca, Omote si Ura in Daito Ryu se aplica unui intreg set de tehnici, precum in Koshiki no Kata. De asemenea, se pare ca termenii se aplica informatiilor care sunt accesibile publicului larg (Omote) si informatii care sunt pastrate secrete si predate numai anumitor elevi (Ura).

O persoana care studiaza doar Ikkajo Omote poate fi eficienta impotriva mai multor atacuri in diverse circumstante. Ikkajo Omote din Daito Ryu poate fi un set de sine-statator si pot fi singurele tehnici de care ar avea nevoie cineva. Aceasta este ceva ce Ikkyo Omote din Aikikai nu este proiectat sa fie.


Articol publicat pe "Nobody's Home: A glance back at our more recent Daito Ryu roots in Aikido: Omote and Ura Reconstruction"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson