More Links

Articole:pag 18

Omote si Ura regandite: 4. Limbajul din Shodokan Aikido

 
 

Aceasta este o reconstruire continua a unui articol popular pe care l-am scris cu ani in urma cu privire la utilizarea in Aikikai a termenilor de Omote si Ura, dintr-o perspectiva istorica si politica. Sensei Tomoki este o persoana despre care am dezvoltat un profund respect pentru ca am avut ocazia sa-mi corectez multe din conceptiile mele gresite.

Am crezut in mod gresit multi ani ca Yoshinkan Aikido era Aikido initial. Si, din multe puncte de vedere este. Totusi, Kenji Tomiki s-a antrenat cu O'Sensei Morihei Ueshiba inainte de sensei Shioda, si a fost primul 8 Dan Aikibudo, in 1940. Sensei Tomiki a predat in Manciuria in 1936. Organizatia lui sensei Shioda, Yoshinkan, nu s-a deschis inainte de anii 1950. Bazele Shodokan Aikido sunt putin mai vechi.

Limbajul este complet diferit de celelalte linii din Aikido. Sa fie distanta fizica dintre Tomiki si Ueshiba ? Desi mult timp elev direct, el a fost in Mongolia in timp ce Ueshiba era in Japonia.

Influente din alte arte precum si din partea lui Kano Jigoro? Tomiki a fost la fel de mult, daca nu cumva chiar mai mult, elev a lui Jigoro Kano si Morihei Ueshiba. El a fost produsul a celor doi maestri si a fost trimis special de catre Kano pentru a studia cu O'Sensei. Munca sa pentru a dezvolta Kata in Aikido oglindeste Kata pe care Kano le-a dezvoltat in Judo. Ca si alti elevi instruiti de catre sensei Kano Jigoro, el a avut o minte setata pe Judo precum si o abordare a lucrurilor specifica Judo - precum metode de antrenament consecvente, limbaj specific.

In timp ce Aikido-ul sau pare foarte diferit pentru elevii incepatori, in cele din urma diferentele incep sa cada. Imi place comentariul lui Patrick Parker: "Cred ca asa este felul in care Kano a invatat arta lui Ueshiba". Un posibil exemplu al influentei lui Kano este numele Wakigatame - am invatat aceasta miscare ca fiind Higikime, iar USAF o numeste Rokkyo. Acesta este un nume din Judo, si este utilizat si in alte arte, dar nu vad mentionarea acestui nume in Daito Ryu si nici nu este utilizat in alte scoli de Aikido.

In cele din urma a existat o ruptura si Shodokan Aikido a devenit o organizatie separata. Acest sistem de Aikido a dezvoltat un sistem de competitii, care a condus la plecarea/inlaturarea lui sensei Tomiki de sub umbrela Hombu. Lucrurile nu se opresc aici. Oamenii din Aikido care discuta despre importanta competentelor martiale si a Aikido-ului din perioada de dinainte de razboi, deseori nici nu-l mentioneaza pe sensei Tomiki, sau majoritatea elevilor Aikikai nu recunosc o demonstratie de Shodokan Aikido ca fiind Aikido (multi ar vedea similaritati in unele kata, dar ca idee generala se vor intreba daca urmaresc performantele unei alte arte) Shomen Ate nu este un nume pe care marea majoritate a elevilor Aikikai l-ar recunoaste, dar acum eu il folosesc. Cred ca este o abordare mai buna decat sa numesc aceasta miscare (si alte nenumarate miscari independete) "Kokyunage".

Aikiweb are o sectiune dedicata cercetarilor in diferite corelatii. Nu vreau sa repet aici acea excelenta munca. Aici voi face ceva mult mai rudimentar.

Ikkyo Omote si Ura, asa cum le-am invatat, se refera la Oshi-Taoshi si Tentai Oshi-Taoshi dupa spusele unui elev, Dr Lee Ah Loi (vad ca alti elevi de-ai lui Tomiki utilizeaza o alta scriere cu care sunt mai familiar - Tenkai). La prima vedere seamana mai mult cu abordarea lui Koichi Tohei: Omote si Ura sunt denumite de obicei Irimi si Tenkan in sistemul lui Tohei. Sunt obisnuit sa vad variatia unei tehnici de la sfarsitul numelui ca fiind Ikkyo Ura sau Ikkyo Tenkan. Tentai Oshi Taoshi este aceeasi tehnica dar cu o gramatica opusa.

Acest lucru nu este adevarat pentru toate tehnicile Shodokan atunci cand le comparam cu variatiile Aikikai. Luand alta tehnica de baza precum Sankyo, Tomiki numeste doua tehnici Kote Hineri sau Tenkai Kote Hineri, pe care eu le-as recunoaste ca fiind Sankyo. Variatii care ar putea fi numite Sankyo Omote sau Ura (sau Sankyo Irimi si Sankyo Tenkan) sunt prezente in ambele tabere, iar miscarile initiale Irimi, Tenkan sau Uchi tenkan par sa fie optionale la practica kata. Caracteristica definitorie pare sa fie care mana este predominanta atunci cand se aplica fixarea (?). (La inceput am invatat Sankyo ca fiind tehnica care foloseste doua maini, apoi in CAF o variatie pentru o singura mana). Utilizarea prefixului nu implica o abordare tip cap-sau-pajura. Kote Hineri si Tenkai Kote Hineri sunt doua idei care sunt prezentate ca fiind de sine statatoare. Pentru Oshi-Taoshi si Tenkai Oshi-Taoshi nu este folosit acelasi tratament, numai Oshi-Taoshi este parte din baza celor 17. La fel se aplica pentru Shihonage si Kotegaeshi.

In trecerea de la seturile din Daito Ryu, Ippon Dori este prima tehnica gasita in Ikkajo si care se apropie mult de Ikkyo, Kote Sumi este prima tehnica din Nikajo si se apropie cel mai mult de Nikyo, Ura Gote este prima tehnica din setul Yonkajo si cel mai apropiata de Yonkyo. Tehnica Kobushigaeshi din Daito Ryu Hiden Mokuroku Sankajo a devenit kata pe care majoritatea celor din Aikikai o asociaza acum cu Sankyo. Am gresit atunci cand m-am gandit ca Kote Hineri a fost numele cel mai vechi pentru aceasta tehnica. De fapt prima tehnica din seria Sankajo, Tsuriotoshi, este tehnica pe care mi-o aduc aminte ca se chema Dai Sankyo in CAF, Tomiki a numit-o Udegarami, si acum deseori o aud sub denumirea de "fixarea Nikyo" in USAF.
Articol publicat pe "Nobody's Home:The language of Shodokan Aikido: Reconstructing Omote and Ura"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson