Articole:pag 21

Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen Partea 1

 
 

Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen si Hiroshi Sagawa,
fratele mai tanar al lui Sohan Yukiyoshi Sagawa

"Sunt cei care spun ca Morihei Ueshiba lucra in o alta dimensiune, dar deoarece am ajuns in Japonia la doua luni dupa ce el a murit, nu am putut experimenta personal tehnica lui Morihei Ueshiba. Dar sunt bucuros sa stiu ca Aiki exista cu adevarat."

Stanley Pranin, editor la Aikido Journal, vizitandu-l peYukiyoshi Sagawa,
din "Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa"


Yukiyoshi Sagawa l-a insotit deseori pe profesorul sau Sokaku Takeda, Daito-ryu Chuku-no-so, in calatoriile sale si a fost contemporan cu Morihei Ueshiba, care a fost si el un elev indelungat a lui Sokaku Takeda.

Hiroshi Sagawa, fratele mai tanar al lui Yukiyoshi Sagawa, s-a nascut in Hokkaido , Shimo-yubetsu, in anul 1909 (anul 42 Meiji). El nu s-a antrenat in Daito-ryu dar a fost crescut intr-un mediu in care si tatal sau si fratele sau mai mare s-au antrenat intens cu Sokaku Takeda.

Tatsuo Kimura este unul din cei trei elevi ai lui Sohan Yukiyoshi Sagawa care au finalizat nivelul 10 Gen al tehnicilor ( tehnicile din Dojo Sagawa pe care Sensei Sagawa le-a invatat de la Sokaku Takeda au fost organizate pe 10 niveluri sau "Gen" )

Nascut in Tokyo, Japonia, in 1947, Sensei Kimura este un bine cunoscut metematician si profesor la Universitatea Tsukuba. El a publicat 2 carti despre Sohan Sagawa care au fost traduse in engleza (ultima doar partial) "Puterea transparenta" si "Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa" . De asemeena, el este 3 Dan in Kendo si 5 Dan in Aikido, unde a studiat sub indrumarea lui Seigo Yamaguchi.

Aceasta este partea intai a traducerii in engleza a unui interviu in japoneza realizat de catre Kuni Azumi cu Hiroshi Sagawa si Tatsuo Kimura, care a aparut anterior in populara revista de arte martiale Gekkan Hiden ( "Invataturile secrete lunare") in 2001.

Poate sunteti interesat si de alt interviu cu Sensei Kimura aparut anterior "Yukiyoshi Sagawa lui Aiki, un adevarat portret al puterii transparente - Interviu cu Tatsuo Kimura, Partea 1 si Partea 2. "Yukiyoshi Sagawa Sohan demonstreaza Aiki

Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen


Daca samanta de Aiki nu exista ...


Azumi: As dori sa discut despre o serie de lucruri din subiectul "Yukiyoshi Sagawa si Aiki". Sunt aproape 3 ani de cand Sohan Sagawa a murit, dar inca nu pot uita impactul pe care l-am simtit cand am auzit de moartea sa. Mai tarziu am aflat despre povestea "ultimei practici" unde el pare sa prevada propria sa moarte si am fost si mai uimit.


"Transparent Power" Editia japoneza si cea in engleza

Kimura: Am promis (editurii) sa includ povestea ultimului antrenament atunci cand "Puterea Transparenta" va fi republicata... Incluzandu-l pe Sensei au fost numai 5 persoane la acel moment.

Azumi: A fost un fel de isntruire speciala ?

Kimura: Nu stiu despre asta. (zambind) Chiar si asa, daca ar fi fost cazul, aceasta nu este ceva ce poti sa o faci doar pentru ca ai primit indrumari. Asta se datoreaza faptului ca este ceva ce provine dintr-o fierbere indelungata.

Azumi: "Provine dintr-o fierbere indelungata..." ?

Kimura: Acest lucru mi-a fost spus de multe ori de cartre Sensei Sagawa atunci cand el traia. "Aiki, vezi tu, Aiki are o 'samanta'. Deoarece aceaasta samanta exista, ea da radacini si se dezvolta rapid, De aceea cineva poate intelege daca altcineva are Aiki prin nivelul progresului lor."

Azumi "O samanta de Aiki" ?

Kimura: Cu alte cuvinte, cineva fara Aiki poate atinge un anumit nivel de intelegere, dar se va opri. Atunci cand cineva are aiki, un mugure apare automat, si acesta rse maturizeaza rapid so continua sa se schimbe cu mare vigoare. Atunci cand am intrat in dojo-ul, Sensei Sagawa mi-a aratat unul dintre sempai si mi-a spus sa-l urmaresc, din moment ce acesta a prins Aiki. Dar intr-o zi , dupa aproximativ o jumatate de an, mi s-a spus "el nu are Aiki, daca l-ar fi avut ar fi trebuit sa fie complet diferit ce acum", si Sensei mi-a vorbit despre "samanta de Aiki".

Azumi: Inteleg. Dar din pozitia cuiva care nu intelege ce este Aiki, cineva incepe sa gandeasca "atunci cum poate cineva sa obtina o samanta ?" Nu cred ca este ceva ce poate fi obinut doar printr-un efort mare.

Kimura: In Bujutsu este dificil de progrsat fara sa intalnesti pe cineva care are deja abilitatea de a face. In special cu privire la Aiki, cred ca este absolut imposibil. Este necesar, indispensabil sa obtii informatiile prin intermediul corpului. O data ce experimentezi senzatia unui astfel de corp cred ca ei vor fi capabili sa inteleaga, oricat de multe carti vor citi sau urmari filme nu este nici o cale de a intelege fara asta.

Azumi: Fara a experimenta direct Tehnica cuiva care deja are aeasta abilitate, este imposibil sa stapanesti Aiki.

Kimura: Asa cred. Lasand deoparte un geniu precum Sensei Takeda, fara sa simti cum este facut pe tine, cineva nu va itnelege. Deoarece este dificil chiar si daca cineva primeste aceasta tehnica de multe ori. Deoarece de-a lungul a 20 de ani astfel de tehnci au fost efectuate pe mine de mii de ori.


Aiki Bojutsu lui Yukiyoshi Sagawa

Asta trebuie pastrata !

Azumi: aparent, cred ca exista tehnici care par sa fie Aiki. totusi, este dificil pentru noi sa distingem printre acele tehnci pe cele care contin cu adevarat Aiki.

Kimura: Pe masura ce nivelul cuiva creste, acesta va intelege diferenta. Atunci cand am intrat in dojo, binenteles ca am fost aruncat de catre Sensei Sagawa, dar si de sempai. Eram aruncat cu un singur deget. Am cresut ca ei (Sensei Sagawa si sempaii) erau foarte puternici - dar nu am putut intelege diferenta din puterile lor. totui, dupa ce mi-am conditionat corpul timp de 3 ani era sempai care nu puteau aplica tehnica atunci cand rezistam. Si acel sempai erau cu adevarat puternic ! Chiar si asa, dupa ce au trecut cinci ani tehnicile au devenit ineficiente. Nu era legat doar de acea persoana, tehnica oricarui a devenit ineficienta. Totusi, doar cu Sensei Sagawa puteam sa fiu aruncat in orice fel (binenteles asta nu se aplica doar la mine). La inceput ma gandeam "Sempai care sunt asa de puternici nu ar zbura asa (cand sunt aruncati)... trebuie sa fie o minciuna ! Ei se retin camd lucreaza cu Sensei. " (rade).

Azumi: Asta este normal, nu-i asa ?

Kimura: Totusi, am continuat sa fiu aruncat, si pe masura ce am devenit mai puternic, am inteles brusc - "Este ceva esential la tehnica lui Sensei Sagawa care este complet diferita !" Asta mi-a luat 5 ani, sa devin constinet pe deplin ca Sensei Sagawa are aiki. Asa cum am spus mai devreme, atunci cand era slab aveam suspiciuni ca semapii care era asa puternici puteau fi aruncati in asemenea mod, dar ei nu miscau un ochi indiferent ce incercam eu sa fac, ei nu puteau rezista deloc lui sensei Sagawa si erau aruncati. Nu am putut ramane indiferent la felul cum erau manevrati acei sempai.

Azumi: Si asa ati devenit dedicat invatarii Aiki.

Kimura: Am simtit efectiv ca daca as spune cu voce tare asta nimeni nu va crede. Totusi, oricat ar incerca cineva sa explice maretia tehncilor lui Sensei Sagawa, acestea depasesc cu mult bunul simt. Pentru cineva ca mine care se antreneaza dar nu poate duplica un singur lucru, mai ales in vremea curenta, nimeni nu va crede, nu-i asa ? Oricine poate vorbi despre asta, dar asta nu merge in Budo. Este o chestie de a putea sa faci sau nu, asta este important. dina cest motiv, daca as deveni capabil de a demonstra asta, s putea spune "tehnica lui Sensei Sagawa a fost de departe cu mult mai mare decat a mea" si o baza de pe care sa pot vorbi. Credeam ca atunci as putea fi in masura sa comunic cat de incredibil a fost Sensei Sagawa.

Azumi: Deci aceasta a fost forta care v-a impins in antrenament la efectuarea acelor mii de repetitii ?

Kimura : Ei bine...se poate spune ca au fost multe repetitii (zambeteste jenat), cu siguranta.


Permitand elevilor sa "experimenteze" !

Sagawa: Cu siguranta sunt nivele in invatarea Aiki.

Kimura: Odata ce cineva a atins un anumit nivel, Sensei Sagawa il verifica pe elev (aceasta se aplica doar persoanelor speciale ) si le dadea unele indicatii. Earu spuse intr-un fel in care o persoana obisnuita nu le observa, dar persoanele de la un nivel superior le vor intelege. Sensei Sagawa observa cu atentie pe cei care erau seriosi si le spunea cate ceva.

Azumi: Sfatule ra doar pentru cineva care avea un nivel destul de mare pentru a intelege ?

Kimura: Abilitatea fiecaruia de a intelege este diferita. Totui, oricat de mult ar incerca cineva sa ofere explicatii verbale sunt unele aspecte care sunt dificile. Chiar daca cineva utilizeaza aceleasi cuvinte pentru a explica, fiecare persoana va lua cate ceva depinzand de presupunerile si judecatile din propira sa experienta, deci daca cineva nu are bazele pentru acele explicatii sau fac greseli atunci nu conteaza cat de multe explicatii se dau, ei nu vor fi in stare sa inteleaga, va fi dincolo de imaginatia lor. Intr-un fel cuvintele sunt un mijloc extrem de incomod de a transmite, deoarece mai ales experienta in Budo are zone foarte largi care nu pot fi exprimate in cuvinte. Nu este alta cale decat sa experimentezi de fapt tehnicile.

Azumi: Vreti sa spuneti "a vede este a crede" ?

Kimura: Totusi, vorbind sincer, chiar si a vedea nue ste bine. Oricat de mult incearca cienva sa observe din exterior, in final nu va intelege cum se simte fara a experimenta direct. Particular in cazul tehnicilor lui Sensei Sagawa, exista senzatii complet diferite atunci cand sunt primte direct.

Azumi: Dar chiar daca cineva inavata prin intermediul corpului cred ca trebuie sa existe un proces de incercari si greseli. Este normal sa ma astept sa fie oameni care vor gandi "Asta nu merge, asa ca data viitoare voi incerca ceva diferit" sau "Asta este diferit de ce am fost invatat, ma intreb cum se va descurca Sensei cu asta", nu-i asa ?

Kimura: Puteti crede ca este surprinzator, dar Sensei Sagawa a permis o gramada de experientari, de incercari si erori. Putem merge in extrema si sa spunem ca era permis sa incerci orice.

Azumi: Ce ? orice este ok ?

Kimura: Dina cest motiv am incercat diferite metode. Intotdeauna in jur de 8 diferite.

Azumi: Asa multe ?

Kimura: Datorita acestui lucru Sensei a spus odata "Kimura-san incearca intotdeauna o multime de lucruri diferite". (rade)


Tatsuo Kimura demonstreaza cu intervievatorul, Kuni Azumi.
Sensei Kimura crede "Daca imi odihnesc mana usor in acest fel (atunci Aiki nu va functiona...)" si a incercat cu sohan Yukiyoshi Sagawa
resultatul este prezentat mai sus

Azumi: De exemplu, ce fel de lucruri ati incercat ?

Kimura: In esenta as psune lucruri de genul "Ce s-ar intampla daca as face asta ?", "Daca asta nu functioneaza atunci data viitoare voi incerca opusul." Odata m-am gandit "Daca as prinde usor, atunci tehnica nu va functiona ?" asa ca am incercat sa-mi pun mana usor pe mana lui sensei Sagawa. Este dificl de explicat in cuvinte, am incercat sa reproduc ceea ce sensei Sagawa mi-a aratat la acel moment * vezi imaginea de mai sus.

Azumi: Este incredibil.

Kimura: Acest lucru a fost efectuat pe mine. A fost cam la 3 ani dupa ce am intrat in dojo... dar sunt fericit ca sunt capabil sa o reproduc (zambeste). Acest tip de lucruri mi s-au intampalt de multe ori, am fost absorbit de catre Sensei Sagawa. A fost cu adevarat incredibil !
Articol publicat pe "Interview with Hiroshi Sagawa and 10th Gen Shihan Tatsuo Kimura Part 1"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li