Articole:pag 21

Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen Partea a 2-a

 
 

Sensei Tatsuo Kimura predand

Sensei Sagawa a intrat in lumea Aiki la varsta de 17 ani. Totusi, fratele sau mai tanar, Hiroshi Sagawa spunea 'Fratele meu nu putea arunca pe nimeni atunci cand avea 17 ani, dar dupa ce a implinit 50 a atins nivelul lui Sensei Takeda, unde mainile oponentului sau nu mai dadeau drumul.'... Dl. Hiroshi Sagawa, fratele lui Sensei, de asemenea mi-a spus ca atunci cand Sensei Sagawa era tanar si-a continuat antrenamentele si spunea 'Chiar daca toti spun ca numai Sensei Takeda poate executa tehnici folosind Aiki, Sensei este si el o fiinta umana asa ca trebuie sa fie absolut posibil si pentru mine sa inteleg Aiki.'

Tatsuo Kimura

"Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa"


Yukiyoshi Sagawa a fost mult timp elev al lui Sokaku Takeda Chuku-no-so Daito-ryu , care a fost si profesorul Fondatorului Aikido-ului, Morihei Ueshiba.

Fratele mai tanar si favorit a lui Yukiyoshi Sagawa, Hiroshi Sagawa, s-a nascut in Shimo-yubetsu, Hokkaido in 1909 (anul 42, Meiji) intr-o familie in care si tatal si fratele sau mai mare se antrenau extensiv cu Sokaku Takeda.

Tatsuo Kimura este unul din cei trei elevi ai lui Sohan Yukiyoshi Sagawa care au termina nivelul 10 Gen al tehnicilor (tehnicile din Dojo Sagawa pe care Sensei Sagawa le-a invatat de la Sokaku Takeda au fost organizate pe 10 niveluri sau "Gen").

Nascut in Tokyo, Japonia, in 1947, Sensei Kimura este un binecunoscut matematician si profesor la Universitatea Tsukuba, Tsukuba. El a publicat 2 carti despre Sohan Sagawa care au fost traduse in engleza (ultima doar partial) "Puterea transparenta" si "Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa" . De asemenea, el este 3 Dan in Kendo si 5 Dan in Aikido, unde a studiat sub indrumarea lui Seigo Yamaguchi.

Aceasta este partea a 2-a a traducerii in engleza a unui interviu in japoneza realizat de catre Kuni Azumi cu Hiroshi Sagawa si Tatsuo Kimura, care a aparut anterior in populara revista de arte martiale Gekkan Hiden ( "Invataturile secrete lunare") in 2001.

Poate sunteti interesat si de alt interviu cu Sensei Kimura aparut anterior "Aiki lui Yukiyoshi Sagawa, un adevarat portret al puterii transparente - Interviu cu Tatsuo Kimura, Partea 1 si Partea 2. "Yukiyoshi Sagawa si Kimura Tatsuo in 1985

Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen Partea a 2-a


Sohan Sagawa si Venerabilul Morihei Ueshiba


Azumi: Dar am auzit ca ati avut ceva dificultati atunci cand ati intrat in Dojo-ul Sagawa, nu-i asa ? Desi v-ati gandti ca "Acesta este Bujutu dupa care umblam !" atunci cand ati dat ochii cu Sensei Sagawa si imediat ce ati decis sa va inscrieti, Sensei a spus "Dar nu te voi invata !".

Kimura: Da (zambet jenat) La inceput cand am fost refuzat, ma gandeam sa stau acolo sub streasina lui Sensei si sa astept, ca intr-o poveste. (rade) Dar apoi m-am gandit ca in epoca prezenta aceasta ar fi doar o pacoste. In finalul disperarii am decis sa scriu o scrisoare.

Azumi: O scrisoare ?

Kimura: Deoarece am fost refuzat o data m-am chinuit asupra continutului acelei scrisori. Ei bine, am scris asa " Cred ca exista un lucru precum soarta in aceasta lume. Cred ca daca il cunoasteam prima data pe Sensei Sagawa nu as fi facut Aikido. Mai mult, Sensei Sagawa nu isi face reclama deloc. Din acest motiv nu exista nici o cale sa fi putut sa aflu despre el, si sa refuz sa fac Aikido in acest caz...".

Azumi: Motivul pentru care ai fost refuzat era acela ca ati practicat aikido pana atunci ?

Kimura: Cu putin timp inainte de a incepe a fost o persoana care era 4 Dan in Aikido. Totusi, chiar cand Sensei Sagawa era pe punctul de a-i preda, acelei persoane i s-a spus de catre profesorul lui de Aikido sa devina instructor si el a parasit Dojo-ul Sagawa. Chiar inainte de asta a mai fost un elev care a studiat mult timp si care a practicat Karate timp de 15 ani, care si el a plecat...numarul lui de ani corespune exact cu cei 15 ani ai mei in Aikido. (zambet jenat) Sensei Sagawa cred ca a simtit ca venim cu radacini rele. (rade)

Azumi: Poate ca asa e ! (rade)

Kimura: In plus la aceasta, la prima noastra intalnire am tinut discursuri indraznete despre cat de incredibil este Sensei Ueshiba in fata lui Sensei Sagawa. La acel moment nu credeam ca Sensei Sagawa l-a depasit pe O'Sensei de mult timp. Poate el a crezut "Acesta este suspect, trebuie sa fi venit sa-mi fure tehnicile." (rade)

Azumi: Sau trebuie sa fie un spion ... (rade)

Sagawa: In acest sens, fratele meu mai mare mi-a spus ca el a mers la Dojo-ul Ueshiba cu scopul de a testa daca dl. Ueshiba poate face Aiki cand el avea in jur de 30 de ani, dar dl. Ueshiba s-a opus antrenamentului cu el. In cele din urma a facut-o, dar fratele meu a spus ca dl. Ueshiba doar l-a prins cu disperare, l-a impins si s-a facut rosu.


"Transparent Power" Editia japoneza si cea in engleza

Azumi: Aceasta poveste apare in "Puterea transparenta" , nu-i asa ?

Sagawa: Deci, si asta nu este scris in cartea dl. Kimura, mai tarziu el a facut pereche cu unul dintre elevi, unul pe nume dl. Yukawa. Ei bine, fratele meu a aruncat pe acea persoana de multe ori, mai mult de 10 ori. Se pare ca la inceput dl. Yukawa era incapatanat si venea sa-l atace pe fratele meu, dar pe masura ce era aruncat iar si iar el a inceput sa accepte treptat sa fie aruncat. Dupa asta, dl. Ueshiba s-a antrenat cu acea persoana si fratele meu a spus "Yukawa a facut bine ukemi, astfel se pare ca aruncarea sa era mult mai stralucitoare decat a mea (rade)".Cand am auzit asta am crezut ca dl. Ueshiba poate fi dincolo de fratele meu, dar ascultand istorisirile dl-ului Kimura ...


Ce a fost in spatele Fortei Manioase a lui Sohan Sagawa


Kimura: Forta personalitatii lui Sensei Sagawa a fost incredibila, nu-i asa ? Mai ales atunci cand el devenea furios cu privire la progresul tehnic al unei persoane... (zambet jenat). Da, era exploziv ! Am experimentat acest tip de lucru de nenumarate ori. Mai tarziu, inainte de antrenament aveam obiceiul de a bea mereu o cafea cu Sensei Sagawa in timp ce discutam impreuna despre diverse lucruri (n.e. :acest obicei a continuat peste 17 ani, pana cand Sensei Sagawa a murit). O data, cand beam cafeau ca de obicei, Sensei a strigat brusc "In ultimele doua luni progresul tau s-a oprit !" - asta a fost cu adevarat infricosator. Oricand era multa munca si nu puteam sa-mi fac antrenamentul de unul singur pentru o sapatamana sau asemanator, curand eram certat. Asta se intampla intotdeauna direct. Atunci cand incercam unele tipuri de conditionari pe care le concepeam eu, chiar daca nu-i spuneam nimic lui Sensei despre ele, el imi spunea "Opreste acel antrenament pe care il faci"... era cu adevarat incredibil.

Azumi: El trebuie sa fi avut o perceptie ascutita, dar este incredibil - sincer, este dificil de crezut.

Kimura: Este adevarat, totul. Este imposibil sa exagerezi despre Sensei Sagawa - asa de incredibil a fost. Mai degraba, sunt mai multe povesti care sunt si mai surprinzatoare. In ceea ce ma priveste, atunci cand am pus in cuvinte evenimentele reale am pus mai putin decat a fost, am simtit ca si cum nu doresc intr-adevar sa se vorbeasca despre ele.

Azumi: Atunci cand am vorbit cu membrii din Dojo Sagawa, acestia mi-au spus ca era fosrte inspaimantator atunci cand devenea furios. Cum arata fratele dv. din perspectiva dv. ?

Sagawa: Nu am avut o imagine inspaimantatoare a fratelui meu, chiar daca el afisa o fata dura cu privire la Bujutsu. Dar el nu m-a cicalit niciodata, pe fratele sau mai tanar, sau sa incerce sa interfereze in orice fel ciudat doar pentru ca eram frati. Tatal nostru a fost la fel. Tata a experimentat multe timpuri grele si cred ca el a dorit sa permita copiilor sai sa faca ceea ce doresc. Am fost la 2 universitati, am fost la Universitatea Waseda dupa ce am plecat de la Universitatea Hokkaido, dar tatal meu mi-a scuzat chiar si acest egoism. Niciodata nu mi-a spus ca nu pot sa ies noaptea in oras, am fost liber sa fac orice.

Azumi: ...?

Sagawa: Chiar si asa, nu este ca si cum as fi facut ceva rau !

Azumi: Nu, nu am spus nimic ! (transpirand)

Sagawa: Ei bine ... puteam sa merg in casa unui prieten si sa stau tarziu, despre asta era vorba. Deoarece nu pot sa beau alcool. Poate ca am vazut ca tatal nostru era asa, si natural am dezvoltat aceeasi relatie intre noi.

Kimura: Atunci cand l-am intrebat pe Sensei Sagawa despre fratii sai, el spune si spune despre dl. Horishi. Nu am auzit nimic despre ceilalti dintre fratii sai, am auzit multe despre dl. Hiroshi.

Sagawa: Asa cum am mentionat inainte, in trecut deseori faceam pereche cu fratele meu in timpul antrenamentului (zambet jenat), si poate din aceasta cauza a avut grija de mine.

Azumi: Ce fel de intamplari spunea Sensei Sagawa despre dl. Hiroshi ?

Kimura: Povesti despre pui si mainile dl. Hiroshi... " Daca ale mele ar fi la fel de mari ca ale fratelui meu mai mic..." el ardea de invidie ! (rade)

Azumi: ....?

Sagawa: Mainile frateleui meu erau foarte mici.

Kimura: Chiar daca cineva nu ar putea crede, ele au fost conditionate. (zambet jenat)

Sagawa: Da, asa este. Cred ca el le-a conditionat si au devenit puternice. In perioada in care el a fost in Hokkaido, era un elev de-al sau care era 5 sau 6 Dan in Judo, acea persoana avea brate groase. Fratele meu mormaia ca daca mainile sale ar fi fost la fel de mari ca ale mele ar fi fost mai usor sa il tina pe el. (rade)

Azumi: Sensei Sagawa mormaia !?

Kimura: In orice caz, din discutiile cu Sensei am ramas cu impresia ca el l-a luat pre fratele sau mai tanar dl. Hiroshi, sub aripile sale.


Hiroshi Sagawa si Kimura Tatsuo refac
fixarea cu un deget a lui Yukiyoshi Sagawa

Anecdote cu Sohan Sagawa, Exploatarile Eroice


Azumi: Sensei Hiroshi, exista amintiri despre Aiki a fratelui dv. care au v-au impresionat ?

Sagawa: O data fratele meu mi-a spus "Cu un deget te voi face incapabil sa te misti". Inauntru meu m-am gandit " Sa ma tina jos cu un singur deget ? Este absurd ! Nu exista nici o cale prin care asta sa fie posibil". Totusi, (facand un gest) ca asta am fost aruncat cu cel mai natural sentiment din lume. Am fost pus cu fata in sus, cu bratele intoarse la spate. Atunci cand corpul meu a fost jos, corpul meu tinea sub el bratele mele si nu ma puteam misca deloc. Fratele meu a presat ferm cu degetul sau mic pe capul meu si mi-a spus "Incearca sa te ridici !". Nu am putut sa-mi misc corpul, si nu a fost nici o cale sa ma pot ridica ! (zambeste jenat). Ca sa spun adevarul, prima data cand am realizat cat de incredibila era tehnica fratelui meu a fost atunci cand am adus un prieten sa-l vada.

Azumi: La ce va referiti ?

Sagawa: Pe atunci eram in Maruyama (Sapporo), si aveam un prieten care era 4 Dan in Judo si nu a pierdut nici o lupta. Am crezut ca acel om va fi capabil sa se opuna fratelui meu, asa ca l-am adus in fata lui. Fratele meu avea in jur de 30 de ani si eu aveam cam 22 sau 23. Numele lui era Shinji Toba si avea 3 vartejuri in parul sau. (rade) In Sapporo el s-a luptat cu tinerii duri din bande si avea un temperament violent. De fapt si-au incrucisat mainile, dar atunci cand el a venit la fratele meu a fost manuit ca un copil. Astfel incat omul acela dur s-a facut violet si a devenit mic. Nu a putut sa faca nici un fel de opunere.

Azumi: Un 4 Dan Judo manipulat ca un copil...

Sagawa: Acel om, Toba, in anul anterior a avut un meci cu un puternic 6 Dan Judo, dar indiferent cat de puternic 4 Dan era Toba, nu se astepta nimeni sa poata invinge un oponent cu 6 Dan. Totusi, el a fost puternic in dorinta sa de a evita infrangerea, a intrat pe o deschidere a oponentului si l-a aruncat peste spate intr-o strangulare.

Azumi: Wow!


Ude Hishigi Juji Gatame
"Judo Kyohan" 1913, de Sakujiro Yokoyama si Eisuke Oshima

Sagawa: Deci ce a gandit fratele meu facand pereche cu Toba ? A facut ukemi atunci cand a fost aruncat si cand era jos a intins o mana si i-a aplicat Ude Hishigi Juji Gatame. Oricum , el a fost genul de om despre care nu puteai prezice ce va face, asa ca am devenit brusc ingrijorat daca totul este in regula.

Azumi: E adevarat, nu-i asa ?

Sagawa: Cu toate acestea, atunci cand fratele meu a spus "OK ?" el era deja in picioare. Asta inseamana ca oponentul sau era agatat de el. Si asta nu e tot - el avea oponentul facand o blocare completa si cand a spus "Ok ? Am de gand sa incep !" si apoi doar si-a tras bratul din blocare.

Azumi : Cum a putut sa faca asa ceva ? Cum i-a iesit ? Sensei Kimura ...Cum au aruncat Sokaku si Sagawa practicanti puternici de Judo ?

" Aceasta a fost o intrebare a mea pentru multi ani, asa ca a trebuit sa-i intreb pe acesti doi oameni. Asa cum a explicat Sensei Hiroshi, Sensei Kimura a spus 'Trebuie sa fie asa ...' si aici este ! Ceea ce pot spune, acei Judo-ka sunt aruncati imediat ce vin sa prinda. Cu siguranta, aceasta impiedica pe Judo-ka sa execute o tehnica si poate este contrar asteptarilor acestora de a fi in contact apropiat. Poate ca ei au fost simple provocari pt Sokaku si Sagawa in luptele lor cu alte stiluri"

-Kuni Azumi (prezentat mai sus cu Kimura Tatsuo)


Kimura: In timpul unui seminar pentru predarea celui de-al 2-lea Gen, Sensei Sagawa s-a intins cu fata in jos si a spus "Incearca sa ma tii jos !" asa ca i-am rasucit bratul la spate si l-am tinut cu ambele maini intr-un fel in care cu siguranta nu era capabil sa se miste. Totusi, cum gandeam asta, am auzit vocea lui Sensei de jos spunand " OK ?" si "Bang !" - am fost aruncat. Pot sa vizualizez aceasta intamplare, dar, ei bine...(rade)

Sagawa: In afara de dl. Kimura, de asemenea alti elevi au spus lucruri precum "Inainte sa realizez puteam sa vad tavanul, si apoi am simtit ca, la momentul urmator, tatami era in fata ochilor." cand erau aruncati de fratele meu. Atunci cand auzeam aceste intamplari am inceput sa ma gandesc ca tehnicile fratelui meu erau acelea a unui maestru, ca ei nu exagerau, ca trebuie sa fie un lucru real.

Azumi: El a avut o memorie incredibila...

Sagawa: Daca vorbim despre asta atunci trebuie sa vorbim si despre Sensei Takeda.

Azumi: Sensei Sokaku Takeda ?

Sagawa: Asa cum stiti, Sensei Takeda nu putea sa scrie, dar puterea memoriei sale era extraordinara :" Am predat acestui elev pana aici, am predat acelui elev pana la tehnica XX din kajo XX" - el isi amintea astfel de lucruri asa de clar incat era inspaimantator

Azumi: Din moment ce nu a putut scrie, nu a fost in masura sa faca orice notita, corect ?

Sagawa: Fratele meu il admira foarte multi din acet motiv "Sute, nu mii, de elevi si el niciodata nu preda o aceeasi tehnica (uitand ce a predat mai inainte)."

Kimura: De asemenea, Sensei Sagawa poate fi numit aproape anormal (rade), el avea o putere extraordinara a memoriei. Am simtit ca a scazut foarte putin (comparativ cu ce a fost inainte) cu doi sau trei ani inainte de a muri. Cred ca era cand Sensei avea 87 de ani (anul 63 Showa, 1988) cand el a spus "Kimura-kun, de curand memoria mea se inrautateste" si atunci cand l-am intrebat de ce, el a spus " Nu imi pot aduce aminte strada pe care am mers atunci cand am vizitat un prieten in anul 19 Showa (1944). El a tratat asta ca pe ceva de care trebuie sa-si aduca aminte (suras jenat). Atunci nu am putut decat sa spun "Sensei, orice spui...". Asta e, a fost ceva in urma cu mai bine de 44 de ani, nu-i asa ?

Azumi: Mai degraba cineva s-ar putea intreba daca ceva de genul asta ar putea fi chiar amintit... Totusi, poate aceasta memorie incredibila a fost si ea parte din Takeda-den (n.t.: "transmisie de la Takeda"). Aiki, putere incredibila a memoriei, viata lunga, vigoarea furiei, Takeda si Sensei Sagawa au multe lucruri interesante in comun, nu-i asa ?
Articol publicat pe "Interview with Hiroshi Sagawa and 10th Gen Shihan Tatsuo Kimura Part 2"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li