Articole:pag 21

Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen Partea a 3-a

 
 

Tatsuo Kimura si Seigo Yamaguchi in Karuizawa, 1968

"Am intrat la Universitatea din Tokyo si am devenit un elev oficial a lui Sensei Seigo Yamaguchi, incepand sa practic Aikido la Ikenoue situat chiar langa gara Komaba-Todai-mae. In acea perioada, eram deseori cu Sensei Yamaguchi toata ziua. El spunea deseori ca visul sau era de a gasi o metoda cu care sa poata raspunde oricarei forte, indiferent de cat de puternic era, fara a utiliza forta. El spunea ca se afla in cautarea acestei metode. La un moment dat, aceasta a devenit si visul meu propriu. Totusi, era precum pasarea albastra din povestea lui M. Maeterlinck , dar se parea ca asta nu era ceva ce puteam sa realizez in aceasta lume. Mai tarziu, voi mentiona ca o astfel de metoda care raspunde visului lui Sensei Yamaguchi exista cu adevarat in aceasta lume"

Tatsuo Kimura

"Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa"


Yukiyoshi Sagawa calatorea deseori ca insotitor pentru profesorul sau, Sokaku Takeda, Daito-ryu Chuku-no-so, care a fost si profesorul Fondatorului Aikido-ului Morihei Ueshiba. La un moment dat, prin 1956, a fost facuta o intelegere pentru ca Sagawa sa devina instructor la Aikiaki Hombu Dojo, dar s-a simtit ofensat de unele remarci referitoare la Sokaku Takeda facute de catre Morihei Ueshiba intr-un interviu cu Yomiuri Shimbun din acea perioada si si-a schimbat hotararea.

Fratele mai tanar a lui Yukiyoshi Sagawa si favoritul acestuia, Hiroshi Sagawa, s-a nascut in 1909 ( anul 42 Meiji) in Shimo-yubetsu Hokkaido, intr-o familie unde si tatal sau si fratele mai mare s-au antrenat extensiv cu Sokaku Takeda.

Tatsuo Kimura este unul din cei 3 elevi ai lui Sohan Yukiyoshi Sagawa care au finalizat nivelul de 10 Gen al tehnicilor.(tehnicile din Dojo Sagawa pe care Sensei Sagawa le-a invatat de la Sokaku Takeda au fost organizate pe 10 niveluri sau "Gen")

Nascut in Tokyo, Japonia, in 1947, Sensei Kimura este un binecunoscut matematician si profesor la Universitatea Tsukuba.El a publicat 2 carti despre Sohan Sagawa care au fost traduse in engleza (ultima doar partial) "Puterea transparenta" si "Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa" .De asemeena, el este 3 Dan in Kendo si 5 Dan in Aikido, unde a studiat sub indrumarea lui Seigo Yamaguchi.

Aceasta este partea a 3-a a traducerii in engleza a unui interviu in japoneza realizat de catre Kuni Azumi cu Hiroshi Sagawa si Tatsuo Kimura, care a aparut anterior in populara revista de arte martiale Gekkan Hiden ( "Invataturile secrete lunare") in 2001.Aiki News, nr. 140 si 141 Tatsuo Kimura si Yukiyoshi Sagawa

Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen Partea a 3-a


Beneficiile secundare necunoscute ale lui Aiki

Azumi: In mod evident si inconfundabil, cel care a experimentat cel mai mult Aiki a lui Sohan Sagawa trebuie sa fie Sensei Kimura, cel care sta chiar aici. Totusi Sensei Kimura vorbeste despre Aiki, cred ca este de mare interes chiar si pentru acei care nu se antreneaza in Aiki, nu-i asa ?

Kimura: Odata ce cineva experimenteaza Aiki se declanseaza un interes incredibil de puternic. Devine incapabil de a fi aruncat fara Aiki. In dojo Sagawa a fost o persoana foarte mare pe care Sensei nu a atins-o deloc pentru aproximativ 5 ani. In acel timp, indiferent cat de mult se lupta el, eram capabil sa-l arunc. Atunci Sensei a spus ca vrea sa-l transforme intr-un membru puternic al dojo-ului. Sensei Sagawa a inceput sa-l arunce, iar dupa 2 saptamani, majoritatea oamenilor din dojo au deveni incapabili sa aplice tehnicile pe el. (rade)

Azumi: Lucruri de genul asta .. chiar s-au intamplat ?

Kimura: Mai mult, insemnatatea acelor oameni, care au fost aruncati de Sensei Sagawa si au devenit de ne-aruncat, este foarte importanta. Totusi, Sensei alegea oamenii, deci nu este ca si cum ar fi daca toti oamenii din dojo erau aruncati.

Azumi: Aceasta insemana ca ceva s-a schimbat in corpul lor ?


Yukiyoshi Sagawa demonstreaza Aiki-age

Kimura: Hmm ... ce ar putea fi ? (rade) Dar pot sa spun asta. Cu alte cuvinte, daca cineva experimenteaza Aiki, simte ca aceea este o cale cu adevarat mare in care poate fi manevrat. Cand se intampla asta, orice altceva devine ceva inconfortabil - care transmite un sentiment de fortare, iar corpul nu mai devine dispus sa-l accepte. Asa cum am spus mai devreme, in mod normal este dificil sa ne imaginam cum o tehnica a cuiva care poate sa te arunce doar cu un singur deget, precum sempaii din dojo-ul Sagawa, devine ineficienta. La fel, nu conteaza cat de buna tehnica are o persoana, ele sunt manifestari diferite ale lui Sensei Sagawa. Asta nu se poate intelege de la inceput. Pe masura ce abilitatile persoanei cresc, diferenta devine clara. In timp, corpul refuza complet sa primeasca tehnica altei persoane - "asta nu va mai merge". Totusi, sa spui ca cineva nu poate fi aruncat si sa spui ca cineva poate arunca o alta persoana sunt doua lucruri diferite. Doar pentru ca corpul cuiva devine puternic asta nu inseamna ca acea persoana poate arunca o persoana puternica.

Azumi: Da, presupun ca asa este.

Kimura: Mai mult, in bujutsul magnific a lui Sensei Sagawa, exista inca un lucru care nu este bine cunoscut.

Azumi: Da ? Care este ?

Kimura: Corpul devine energic si revigorant.

Azumi: Devine energic ?

Kimura: Da, efectul este similar cu acele lucruri numite recent "vindecator" (Nota traducatorului: in Japonia exista un "boom de vindecare" incepand cu 1980 si care a impulsionat multe produse si servicii care vizeaza imbunatatirea generala a starii psihologice)

Azumi: Ah. Da.

Kimura: De fapt, atunci cand cineva primeste tehnica lui Sensei Sagawa se simte cu adevarat minunat. Chiar si acum, cred ca aceasta era cu adevarat vindecatoare. Atunci cand cineva era aruncat, era patruns chiar pana in inima lui. Se simtea ca si cum ceva era purificat. Puterea aparea si persoana devenea incredibil de energica. De fapt, de numar de ori in timpul antrenamentului dupa ce eram aruncat de catre Sensei Sagawa, capul meu incepea sa functioneze ciudat de bine, si pe drumul spre casa eram capabil sa rezolv ecuatii matematice (nota: Sensei Kimura este profesor de matematica la Universitatea Tsukuba. In plus este seful departamentului de matematica !) Asta mi s-a intamplat de multe ori. (rade)

Azumi: Se pare ca este ca si cum ar fi o injectie de energie.

Kimura: Da ! Se simte ca si cum un foc a trecut in interiorul corpului tau. Aiki trece prin corp. Nu este extern, intra in corpul persoanei asa ca persoana devine extrem de energica. Este natural, asa ca se simte bine. Nu este absolut nimic care sa se simta fortat ! Cu toate acestea, persoana este aruncata puternic. Se simte ca si o tehnica care se intampla in timp ce persoana inca se gandeste "Ce !?!" (si deja este aruncata).

Azumi: Credeti ca Aiki a lui Sokaku avea acelasi tip de "beneficii secundare" ?

Kimura: Indiferent daca Sensei Takeda a ajuns la acel punct sau nu... eu nu pot sa spun. Desigur, aruncarea instant cu aiki a unui oponent, care formeaza fundatia trebuie sa fie absolut identice.

Sagawa: Cu amandoi, Sensei Takeda si fratele meu, cand aiki era aplicat, puterea oponentului era eliminata.

Kimura: Sensei Sagawa spunea ca Sensei Takeda putea arunca folosind o tehnica conventionala dupa ce elimina puterea lor (cu Aiki), dar aceasta a fost dezvoltata ulterior (de Sensei Sagawa) pornind de acolo. El a facut o mare descoperire referitoare la Aiki atunci cand avea 70 de ani. Apropo, prima data l-am intalnit pe Sensei arunci cand el avea 76 de ai, din acel moment - adica , de la inceput , el a fost incredibil. (rade)

Azumi: (rade)


Aruncari adevarate Intensitatea Ultimei Practici

Kimura: Atunci cand am fost aruncat de catre Sensei Sagawa am experimentat cu adevarat faptul de a fi aruncat pentru prima data. Pana atunci am practicat Aikido si ma simteam ca si cum eu luam ukemi, dar cu aruncarea lui Sensei Sagawa nu intelegeam unde voi fi aruncat - la inceput era extrem de infricosator. Nu era nici o cale pentru cineva de a pregati, deoarece era aruncat intr-o clipita si era cu adevarat o surpriza. In orice caz, tot ce am putut sa fac a fost sa evit saa-mi lovesc capul. Chiar si asa, la ultima practica, chiar inainte ca Sensei sa moara, mi-am lovit capul de trei ori.

Azumi: In ultimii 20 de ani in care el v-a predat, a existat chiar si o usoara scadere in tehnica lui Sensei Sagawa ?

Kimura: Declin ? Desi de fiecare data ma gandeam ca o tehnica superioara era de neconceput, erau momente unul dupa altul in care imi dadeam seama ca era ceva care era cu adevarat superior fata de data trecuta. Mai mult, mi-am intarit puterea de-a lungul a 20 de ani. In ciuda acestui lucru, puterea aruncarii sale nu s-a schimbat.

Azumi: Totusi v-ati lovit la cap chiar si in timpul ultimului antrenament cu putin timp inainte ca el sa moara ? Chiar daca erati unul din cei trei shihani de nivelul 10 ?

Kimura: Asa de intensa era practica. Cred ca Sensei Sagawa si-a mizat viata pentru noi.


Yukiyoshi Sagawa demonstreaza Ashi no Aiki Ascunsa

Ce este Corpul Aiki ?

Sagawa: Probabil ca dl. Kimura gandeste la fel, dar corpul sau era precum otelul - desi cineva incerca sa-l imobilizeze, el nu putea fi imobilizat. Daca cineva ajunge la acest punct cu o persoana neinstruita totul este terminat, dar cu o persoana precuma dl. Kimura nu poate reusi. Au fost momente cand incercam sa-l imobilizez pe fratele meu, dar nu reuseam. Se simtea ca si cum as impinge intr-un otel, nu se simtea ca si cum as fi reusit imobilizarea.

Kimura: O data ne-am luptat precum luptatorii de Sumo iar Sensei Sagawa mi-a spus sa-l atac.

Azumi: Da...

Kimura: In momentul in care ne-am intalnit a fost un soc.

Azumi: Ei ? cum a fost ?

Kimura: "Hei, ce este asta ?!?" Trupul lui Sensei era complet diferit de al nostru intr-o maniera foarte reala si nenaturala. Se simtea ca si cum as fi strans un fel de obiect ciudat. (In antrenamentele severe) corpul este cu adevarat precum otelul...se simtea ca si cum as fi atins ceva cu o calitate complet diferita, ceva cu o densitate foarte mare.

Azumi: Calitatea era complet diferita ? Dens ?

Kimura: cu alte cuvinte, cum sa spun asta - denisitatea corpului sau era complet diferita. Era asa de dens incat parea ca cineva devenea precum o hartie care zbura atunci cand era atinsa. Aceasta se intampla atunci cand el era trecut bine de 90 de ani ! Oricum, el a avut un corp nemaipomenit... este dificil de exprimat in cuvinte.

Azumi: Cred ca sunt multi cititori care sunt curiosi sa afle despre corpul lui Sensei Sagawa. Referitor la asta, cred ca era in ultimii ani ai lui Sohan Sagawa, dar a fost un timp in care el si-a accidentat tendoanele de la prea multa conditionare si era incapabil sa inchida si robinetul de la chiuveta.

Kimura: Asa este. Sensei mi-a spus ca in final " Nu puteam face nimic, tot ce puteam face era sa arunc oameni".(rade)

Azumi: Nu putea sa faca nimic dar arunca oameni ... (fara cuvinte)

Kimura: El nu putea nici sa traga lamela de la o cutie cu suc. Dar desi nu o putea deschide, atunci cand cineva era prins de acel deget, nu se putea misca (zambeste).. "Ce se intampla ?"

Azumi: ...

Kimura: Chiar si mai misterios, in ultimii sai ani au fost nicte momente in care mesrul lui Sensei a fost putin nesigur. Se clatina in nurul sau, iar daca cineva privea ei deveneau putin uncgrijorati. La acea vreme el mergea spre tine cu un mers de parca s-ar fi rasturnat peste tine. Dupa ce s-a asezat in scaunul sau cu rotile, mi-a spus "Kimura! Vin-o si prinde-mi picioarele!" La inceput n-am prins tare, dar destul de sigur (zambeste) ca am fost surprins sa fiu aruncat chiar mai departe decat in mod obisnuit. Inca o data, iar de data asta l-am prins puternic - si am fost manipulat si mai puternic ... A, asta m-a surprins cu adevarat (zambeste jenat) - Ce s-a intamplat cu picoarele lui Sensei ? ele erau complet sfirijite !"


Yukiyoshi Sagawa si Tatsuo Kimura Ashi no Aiki, 1996

Azumi: Ah (surprins). Din moment ce, dupa toate aparentele, un declin fizic la varsta sa poate fi observat, in mod normal aceasta ar fi de neconceput, nu-i asa ?

kimura: Asta inseamna ca - sunt aceleasi picioare, dar mersul deteriorat pe jos si puterea de a arunca o persoana sunt lucruri complet diferite. Cineva ar putea spune ca nivelul principiilor din spatele miscarilor sale sunt diferite.


Kinji Sakuma demonstreaza exercitiu Shiko
predat lui direct de catre Yukiyoshi Sagawa.
Sohan Sagawa il practica de cateva mii de ori in fiecare zi

Legendarele antrenamente solitare

Azumi: Din ce am auzit, din multitudinea de anecdote, el era coplesitor. Totusi, in spatele acestora despre severitatea lor, mi s-a spus ca era o conditionare speciala pe care Sohan Sagawa o facea singur si pe care nu o arata nimanui.

Sagawa: El facea intotdeauna acele exercitii ! Dar cu siguranta el nu dorea sa fie vazut. apoi, el le nota in jurnalul sau in fiecare zi.

Azumi: Ce fel de lucruri erau scrise in jurnalul sau ?

Sagawa: Lucruri precum de cate ori s-a antrenat.Ce a facut si de cate ori, cate suburi au fost, cat de mult bojutsu a facut, si altele de genul asta. A scris ca a facut o mie de flotari, sau ca azi a facut doua mii de flotari, si asa mai departe.

Kimura: De obicei (conditioanrea lui Sensei Sagawa) era in unitati de cate o mie. De fapt, a fost de doua ori cand am vazut cu ochii mei.

Azumi: Chiar asa ?

Kimura: Nu stiu daca pot vorbi despre asta... (se gandeste pt un moment)

Azumi: Va rog ! (zambeste)

Kimura: ... (zambet jenat) A fost imediat ce am inceput, cand inca erau putini elevi, numai 3 sau 4. Pe pamantul casei lui Sensei Sagawa era un loc scaldat de soare care era perfect. In acea zi am mers putin mai repede decad de obicei sa practic, iar Sensei facea acolo un fel de exercitii de unul singur. Aceea a fost prima data. Cealalta data a fost cand la casa lui Sensei se faceau niste constructii. Muncitoriilor erau acolo de mult timp pentru a termina, asa ca el si-a scuturat membrele din amorteala si si-a inceput antrenamentul chiar acolo. Mai tarziu, Sensei a spus " Mi-am facut exercitiile chiar in fata lor !"

Azumi: Ce fel de conditionari facea Sensei Sagawa ?

Kimura: ... De fapt, au fost momente cand am auzit (de la Sensei) despre conditionarile sale. Dar asta a fost doar cand eram doar noi doi, si Sensei a vorbit despre asta neintentionat.

Azumi: Care erau particularitatile ?

Kimura: De exemplu, "bokkenul este utilizat cu adevarat in felul acesta..." lucruri de genul asta.

Azumi: ...

Kimura: Totusi, felul sau de a gandi era asa de diferit incat am fost surprins. Poate cineva va spune ca era un lucru complet separat de ( felul de a gandi despre ) conditionarile conventionale.


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Interview with Hiroshi Sagawa and 10th Gen Shihan Tatsuo Kimura Part 3"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li

 

PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii
Va multumesc si eu