Articole:pag 21

Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen – Partea a 4-a

 
 

Yukiyoshi Sagawa si Kimura Tatsuo
pe coperta Aiki News 117 – numar memorial Yukiyoshi Sagawa

De asemenea am aplicat tehnicile pe dl. Pranin atunci cand acesta colectiona materiale pentur numarul memorial a lui Shihan Sagawa, a revistei Aiki News 117. Impresia acestuia la acel timp a fost: " Atunci cand am testat pe acel mic si incapatanat Sensei Kimura in varsta de 50 de ani, am fost controlat complet de catre acesta. Am incercat sa-l apuc de brat pe Sensei de multe ori in timp ce acesta statea, dar nu am reusit sa-l prind puternic. Puterea mea de rezistenta a fost neutralizata de catre pozitia acestuia si de catre energia interna. In timp ce eram aruncat inapoi in mod repetat, nu am putut spune cand incepea sau cand se termina tehnica. Energia eliberata din centrul sau tasnea prin bratele sale. Sensei Kimura a demonstrat in mod clar ca lumea energetica depaseste dimensiunea fizica. Aceasta energie nu afecteaza starea corpului si cred ca este posibil sa execute tehici eficiente care merg dincolo de limitele tehnicilor simple."

Totusi, se pare ca atunci dl. Pranin a crezut ca acest lucru este o forma de energie pur si simplu, si datorita nivelului meu de la acel moment, el nu a fost convins. La a treia sa vizita, el a spus pentru prima dara ca este convins cu adevarat de Aiki a lui Sensei Sagawa.

– Tatsuo Kimura

"Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa"


Yukiyoshi Sagawa a fost unul dintre cei mai longevivi elevi ai lui Sokaku Takeda, Daito-ryu Chuku-no-so, care a fost si profesorul Fondatorului Aikido-ului Morihei Ueshiba. Nu numai ca a fost rugat de care familia Takeda sa devina Soke la Daito-ryu (a refuzat in cele din urma) dar la un moment dat, prin 1956, a fost facuta o intelegere pentru ca Sagawa sa devina instructor la Aikikai Hombu Dojo (de asemenea refuzata)

Fratele mai tanar a lui Yukiyoshi Sagawa si favoritul acestuia, Hiroshi Sagawa, s-a nascut in 1909 ( anul 42 Meiji) in Shimo-yubetsu Hokkaido, intr-o familie unde si tatal sau si fratele mai mare s-au antrenat extensiv cu Sokaku Takeda.

Tatsuo Kimura este unul din cei trei elevi ai lui Sohan Yukiyoshi Sagawa care au terminat nivelul 10 Gen al tehnicilor (tehnicile din Dojo Sagawa pe care Sensei Sagawa le-a invatat de la Sokaku Takeda au fost organizate pe 10 niveluri sau "Gen")..

Nascut in Tokyo, Japonia, in 1947, Sensei Kimura este un binecunoscut matematician si profesor la Universitatea Tsukuba, Tsukuba. El a publicat 2 carti despre Sohan Sagawa care au fost traduse in engleza (ultima doar partial) "Puterea transparenta" si "Descoperind Aiki, 20 de ani cu Sensei Yukiyoshi Sagawa" . De asemeena, el este 3 Dan in Kendo si 5 Dan in Aikido, unde a studiat sub indrumarea lui Seigo Yamaguchi.

Aceasta este partea a 4-a si ultima a traducerii in engleza a unui interviu in japoneza realizat de catre Kuni Azumi cu Hiroshi Sagawa si Tatsuo Kimura, care a aparut anterior in populara revista de arte martiale Gekkan Hiden ( "Invataturile secrete lunare") in 2001.Hiroshi Sagawa and Kimura Tatsuo
“Nu fac Daito-ryu” spune Sensei Hiroshi. Totusi atunci cand el ne arata ceva
arata destul de bine ! Imagine cu el la 91 de ani.


Interviu cu Hiroshi Sagawa si Shihan Tatsuo Kimura, 10 Gen – Partea a 4-a


Deci ce s-a intamplat in interiorul corpului lui Sohan Sagawa ?


Azumi: Ce spuneti ?

Kimura: In cele din urma, cred ca acesta este punctul principal in rafinarea lui Aiki. Conditionarea muschilor nu este scopul principal. Am discutat acest lucru mai inainte, dar in ultimii sau ani Sensei Sagawa, dintr-un punct obisnuit de vedere, a fost cu siguranta slab fizic. Si asta deoarece el avea 95 de ani. Totusi, in timp ce ceea ce noi numim putere fizica scadea corespunzator cu varsta sa, este o realitate ca ceva a devenit incredibil mai puternic. Aceasta nu poate fi nici o greseala.

Azumi: Ceva a devenit incredibil de puternic ...?

Kimura: Cu alte cuvinte, interiorul corpului sau a devenit incredibil de puternic. Atunci cand o persoana ajunge la 95 de ani, exteriorul corpului sau nu mai este asa muscular. Totusi, in cazul lui Sensei Sagawa, au fost multe momente care m-au lasat fara alta optiune decat sa ma gandesc ca ceva neimaginat de mare era inuntru (corpului sau) Dar ce era asta ?

Azumi: ??? Ce ar fi putut fi ?

Kimura: Atunci cand cineva se gandeste la asta, nu exista o singura persoana care sa-si fi continuat conditionarile la acea varsta. Ei bine, din ceea ce stiu eu.

Azumi: Nu, nici macar asa de mult din ce stiu eu. (zambet jenat)

Kimura: Atunci cand cineva obisnuit vorbeste despre conditionari, este numai pentru atunci cand este tanar, chiar daca continua pentru o lunga perioada de timp, nu este asa de mult pana la 95 de ani, nu ? (rade)

Azumi: (rade) Mai mult, de asemenea continutul conditionarii era incredibil.

Kimura: De asta Sensei singur spunea: "Este ca si cum imi utilizam propriul corp pentru a experimenta". Se pare ca era multe fenomene care apareau si de care nimeni nu era constient. Chiar si eu, care am avut multe ocazii de a fi langa el, cateodata simteam uimire la potentialul unei fiinte umane.

Azumi: Si atunci el s-a antrenat pana la sfarsitul sfarsitului...?

Kimura: El si-a continuat conditionarile pana cand a fost cu adevarat in pragul mortii (cred ca cineva ar putea spune pana la ultima sa suflare). Aceasta practica a continnuat pana in ultimii sai ani, imbracata cu inovatiile sale. Pe masura ce picioarele si soldurile sale au slabit, el se apuca de pragul de sus si incerca lucruri precum lovituri de picioare, si incerca sa gandeasca metode care sa fie utilizate atunci cand era asezat... Indiferent ce se intampla, el nu a incercat sa renunte la conditionarile sale, si inventa noi metode pe care le incerca pe masura ce corpul sau slabea.

Azumi: Pai cand avea aproape 100 de ani, de-a lungul multor decade, Shohan Sagawa preda la dojo-ul sau fara sa lipseasca, si nu isi sarea conditioanrea sa zilnica. Numai aceste fapte sunt uimitoare. Un punct de vedere asupra acestei vieti ar fi " Un om, isi petrece intraga viata cu un experiment magnific" - Mi-ar place sa stiu cum era acel corp. Totusi, cei care au mers inainte pe aceasta cale sunt asa de rari incat este practic imposibil sa vezi modul in care corpul si mintea cuiva care a trecut prin acest proces s-au schimbat.

Kimura: Da, este adevarat, nu-i asa ? In cazul lui Sensei Sagawa, daca vorbim desre ceea ce gandesc, cu siguranta nu a mai fost nimeni asa. (rade) Desi trupul sau era in declin, a existat alt fenomen care aparea si unde ceva era in continua crestere. Asta e tot ce pot gandi...

Azumi: Indiferent daca cineva crede sau nu, daca astfel de lucru a fost adevarat ar fi cu adevarat incredibil.

Kimura: Adevarat. Eu eram foarte uimit. Din acest motiv, chiar mai mult, m-am gandit la durata "Ce este Tanren ("conditionarea" !?!". Acestea fiind spuse, este o discutie interesanta. Unde era aceea persoana numita Sensei Sagawa provenita din gandirea sa ? In scopul de a pastra sanatatea cuiva " poate ar trebui sa faci in acest fel..." el inova chiar si in cele mai mici lucruri.

Azumi: Daca vorbim de metodele de sanatate ale lui Sensei Sagawa, as fi foarte interesat. Ce erau ele, mai specific ?


Oua in otet

Kimura: La un moment dat erau oua in otet. Am crezut ca au un gust groaznic si nu am gustat, totusi. (rade).

Azumi: Oua in otet ?

Kimura: Da, oua in otet. Atunci el le facea iar si iar, dar s-a oprit in ultimii sai ani. (rade)

Azumi: "Ouale in otet nu sunt utile pentru Aiki !" (rade) Acum ca ati mentionat, este o poveste faimoasa despre atunci cand Sensei Sagawa a avut o problema cu inima pe cand avea 90 de ani si cand a mers la spital pentru re-examinare a facut 150 de flotari in fata medicului si l-a speriat cu inteligenta lui. Dar atunci cand am povestit asta unor prieteni, ei nu m-au crezut. (zambet jenat)


Yukiyoshi Sagawa la Sagawa Dojo

Kimura: Vorbind despre flotari, in trecut a fost odata cand am venit la dojo iar Sensei Sagawa a remarcat "Ieri a fost un vizitator si nu am putut sa le fac, asa ca azi intr-un final le-am facut". Deci, l-am intrebat "Cate ati facut" , iar el a spus "1300".

Azumi: 1300 ! Apropo , despre ce an vorbim ?

Kimura: Asta a fost atunci cand Sensei avea 83 de ani.

Azumi: 1300 de flotari la 83 de ani ! Aceasta este un alt lucru de care nimeni nu va crede. (zambet jenat).


Frustarea lui sohan Sagawa, Aiki lipicios


Azumi: Mi-ati spus ca Sohan Sagawa il folosea pe fratele sau Sensei Hiroshi ca partener in cercetarile sale tehnice, si ati mai spus ca Sohan Sagawa folosea ca partener si pe sotia sa in cautarile sale. Nu neaparat ca era persoana cea mai apropiata de le, dar am auzit ca asta se datora scopului sau de a plica tehnica pe o persoana feminina... Daca asa era situatie, care a fost scopul lui sohan Sagawa ? ... Mi-ar placea sa stiu.

Sagawa: Inainte de a vorbi despre partenerii de antrenament, este despre Aiki.

Azumi: La ce va referiti ?

Sagawa: Pana atunci fratele meu, indiferent cat de multa forta utiliza partenerul sau, atunci cand ii prindea incheitura, era capabil sa foloseasca Aiki si sa ridice mainile ( destabilizandu-l). Totusi, fara sa permita partenerului care i-a prins mana sa plece, cu alte cuvinte, facandu-le sa ramana lipite de el, nu merge foarte bine. A fi lipicios inseamna sa execute fara a prinde incheieturile partenerului. Lasand mainile prinse de partener asa cum erau, si aruncand. Este simplu de vorbit despre asta, dar este extrem de dificil. In mod normal, ei se vor separa de tine.

Azumi: Asa cred.

Sagawa: Din acest motiv, in acea perioada fratele meu si-a pus toate eforturile in gasirea modului in care sa-i faca sa nu dea drumul. Ei bine, el a avut acea tenacitate imensa. Tatal nostru, care s-a antrenat pana ce a primit certificatul Kyoju Dairi ("instructor asistent") a spus "Se poate ca acest lucru, cel putin, sa nu poata fi facut decat de Sensei Takeda", dar fratele meu a spus "Nu, sensei Takeda este un om ca si mine. Daca el poate sa o faca atunci nu exista ca eu sa nu pot !".

Azumi: Ce fel de a spune ! Nimeni altul decat Sensei Sagawa poate spune un asemenea lucru...

Sagawa: Datorita acestuia, ne spunea "Prindeti-mi incheieturile, prindeti", si ne facea sa lucram cu el pana eram epuizati si saturati cu asta. (zambet jenat). Doar sa prinzi era ok, dar de fiecare data eram rostogoliti ... atunci era foarte obositor. (rade)

Azumi: Ca era obositor inteleg bine. (rade) Dar de ce a ales o femeie ca partener ?

Sagawa: Asta deoarece corpul femeilor este special.

Azumi : Aha ...?

Sagawa: Ce spunea fratele meu, este ca corpul femeii are o aderenta precum mochi ("prajitura de orez lipicioasa") si sunt convenabile pentru antrenarea unui aiki lipicios.

Azumi: Sunt convenabile deoarece sunt precum mochi ?

Sagawa: Datorita flexibilitatii lor, lucruri precum tehnici asupra articulatiilor sunt dificil in a fi facute eficient. Mai mult, cu barbatii mainile lor dau drumul repede, dar femeile au tendinta de a nu da drumul asa de mult. Din acest motiv, el a dus asta in cercetarile sale cand analiza modul in care e cel mai bine astfel incat partenerul sau sa nu poata da drumul.

Azumi: Hmm...


Familia Sagawa la casa lor din Yubetsu, Hokkaido
Din dreapta: sotia Michiko, Sohan Sagawa, mama

Sagawa: Asa ca fratele meu si-a folosit sotia (sotia lui Sohan Sagawa :Michiko) ca si partener de antrenament. Sora mea, care era cu 5 ani mai mare decat mine (editor: Tama-san care a murit anul trecut) a fost si partener de antrenament.


Inca un frate


Azumi: Despre ce perioada vorbim ?

Sagawa: Era atunci cand eu eram spre sfarsitul adolescentei, asa ca fratele meu avea 20 si ceva de ani (nota: ei s-au nascut la 7 ani diferenta) spre 30. Deoarece cand aveam in jur de 20 de ani, nu era nimeni care putea fi partener pentru fratele meu.

Azumi: Pe atunci Sohan Sagawa a revenit din Tokyo in Hokkaido, iar Sensei Hiroshi a absolvit Hokudai (Universitatea Hokkaido) si a plecat sa participe la Universitatea Waseda.

Sagawa: Am avut inca un frate, dar el era cu 14-15 ani mai tanar decat fratele meu mai mare asa ca nu a avut o relatie asa de apropiata ca mine.

Azumi: Deci Sohan Sagawa a mai avut un frate mult mai tanar ?

Sagawa: El se numea Masataka Sagawa. Nu a aparut in cartea dl. Kimura (Puterea transparenta), asa ca este posibil sa nu stiti despre el. El are acum 83-84 de ani. Acum el este mutat in Yokohama, iar mai inainte a fost anagajat de Mitsubishi, industria grea.

Azumi: Fiul necunoscut al lui Sensei Sokaku (Takemune) a fost precum Sensei Takeda, a fost la fel ca Sohan Sagawa ?

Sagawa: Temperamentul sau si orice altceva au fost complet opuse frateleui meu.

Azumi: Ah, asa ?

Sagawa: Acest copil mai tanar iubea compania si s-a inteles bine cu mine. Il luam deseori la film si aveam o slabiciune pentru el. Era inalt si barbatesc. Suficient, astfel incat oamenii spuneau des ca seamana cu Koji Tsuruta. (rade)

Azumi: Koji Tsuruta ! Cu Sohan Sagawa si Sensei Hiroshi, fratele lui Sagawa e intradevar frumos, nu-i asa ?


Dificultatea in Transmiterea Aiki, imposibilitatea de a Raspandi Aiki


Azumi: Credeti ca Aiki poate fi transmis si raspandit in viitor ?

Kimura: Nu este nici o posibilitate ca Aiki sa fie raspandit. Asta este, chiar daca cineva scrie o carte sau arata in filme, totul va arata ca o minciuna, nu-i asa ? dupa ce Sensei Sagawa a murit, o companie producatoare de filme m-a abordat pentru o filmare, asa ca am spus ca intai ei ar trebui sa primeasca tehnica si sa fie aruncati usor un numar de ori. Cand am facut asta, acea persoana a spus "Chiar daca filmam asta, nimeni dintre cei care il vor vedea nu va crede, nu-i asa? Trebuie sa fie facuta asupra lor pentru a intelege..." asa ca au inteles si au plecat.

Azumi: Au inteles dupa ce au experimentat-o de un numar de ori.

Kimura: Asa este, trebuie experimentata. Totusi, cineva nu poate intelege numai dupa una sau doua aplicari. Trebuie experimentata iar si iar si in cele din urma cu un efort imens va intelege in sfarsit - este o chestiune de perspectiva. La urma urmei este o limita a ceea ce poti invata pe parcursul unei vieti. Din acest motiv, daca cineva incearca sa transmita asta (aiki) pe scara larga va fi imposibil fara Kata sau metodele de antrenament Kata din alte Budo, unde ei aplica tehnica unul altui intr-un mod cooperativ. Totusi, odata ce cineva face asta, va dispare. In transmiterea unor lucruri adevarate exista unele lucruri care sunt imposibil numai prin aratarea unui model si a spune "OK, acuma fa !"

Azumi: Unele lucruri sunt imposibile ... ?

Kimura: Cel putin transmiterea Aiki ar fi imposibila. Deoarece primirea unor instuctiuni directe este o cerinta absoluta. Deci, inauntru meu cred ca asta e imposibil , si ca poate fi facuta doar cu aceia pe care ii intalnim datorita sortii, asa simt. Cinstit vorbind . (rade)

Azumi :Intr-adevar. Nu vedeti nici un semn de speranta atunci cand predati ?

Kimura: Mai ales acum, deoarece munca mea la universitate este foarta multa. Peste vreo 10 ani, dupa pensionare, poate imi voi deschide un mic dojo.Si totusi, chiar si acum las oameni care cauta adevarul sa experimenteze. Sensei Sagawa si Sensei Takeda au facut in acest fel, la fel fac si eu. Nu este bine fara a fi capabil sa arati tehnica (doar folosind vorbe goale). Cu Sensei Takeda, si eu la fel, indiferent cine era adversarul, atunci cand vine execut imediat (ma asociez cu ei si ii arunc ). Aceasta este calea. Aceasta este foarte importanta. Sensei Sagawa mi-a spus de multe ori " Toti acei care doar vorbesc, chiar daca nu pot sa faca, sunt inutili.". Din acest motiv, in acelasi mod ma descurc cu oricine vine cu acelasi sentiment. (rade)

Azumi: Dar chiar daca spuneti ca faceti acelasi lucru ca si Sensei Sagawa, nu este dificil in realitate ?

Kimura: A fost un gigant pe care l-am intalnit in Germania, si prima data indiferent ce faceam el era ca o piatra, dar dupa ce mi-am adancit cercetarile pentru 5 ani, am ajuns la punctul in care puteam mereu sa-l rastorn. Cred ca aceasta l-a socat...

Azumi: ... ..

Kimura: Dar daca, din intamplare, exista o persoana la care tehnica mea este ineficienta, atunci presupun ca trebuie sa inovez si sa cercetez de la acel punct pentru a progresa. Fiintele umane atunci cand sunt protejate se opresc din progres. Aceasta pozitie este inaceptabila.

Azumi: Sensei Sagawa a lasat zicale similare, nu-i asa ?

Kimura: Asa este. Sensei Sagawa nu a spus niciodata ca asta era destul de buna, ca el era multumit de unde a ajuns. El ar spune ceva de genul "Nu exista un lucru care sa fie perfect ! Atunci cand cineva gandeste asa, progresul lui se opreste acolo." si, "Indiferent cat de mare este nivelul pe care cineva l-a atins, daca crede ca a progresat destul atunci nu exista nici o valoare de la acel moment! "

Azumi: Mai mult, el a pus in practica asta, nu-i asa ... ? Exista mai multe lucruri despre care as dori sa vorbesc, dar din pacate timpul nostru a expirat. Va multumesc ca ati acceptat sa vorbiti asa de mult cu mine astazi.


Yukiyoshi Sagawa - taninsudori


PS: Sper ca va place articolul ! Totul este si va ramane gratuit, dar va rugam sa luati in considerare o mica deviere pentru a contribui la sustinerea eforturilor noastre. Fiecare donatie (chiar si 1$) este foarte apreciata si ajuta la acoperirea timpului si costul server-ului. Cu cat avem mai mult sprijin cu atat mai mult putem adauga continut nou si interesant !

Va multumesc,
ChrisArticol publicat pe "Interview with Hiroshi Sagawa and 10th Gen Shihan Tatsuo Kimura – Part 4"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Christopher Li 

PS: pt donatii dati clik pe linkul original si mergeti la sf. articolului unde exista un buton de donatii
Va multumesc si eu