Articole:pag 21

Uau ! / Ghid pentru practica #3

 
 

"Antrenati-va intotdeauna intr-o maniera dinamica si vesela" - Budo

"Practicati intotdeauna cu un sentiment de euforie placuta" - Aikido de Kisshomaru Ueshiba

"Antrenamentul trebuie sa fie intotdeauna efectuat intr-o maniera placuta" - "Aikido" de Aikido world headquarters in Tokyo. Volume 34, #4 din 1997 (se afla pe peretele vestiarului pt. barbati din cadrul dojo-ului nostru)


(Sa fiu cinstit, mi-ar place sa simt asta o data)

Spre deosebire de alte Reguli, toate traducerile par sa fie pe aceeasi lungime de unda.Ne luam un angajament sa fim in aceeasi camera, in acelasi timp, pentru mai multe zile pe saptamana, facand acelasi lucru cu aceleasi persoane. De fapt, de ce nu am ura aceasta experienta ?

Am ajuns la artele martiale cu promisiunea unei experiente care ne ve schimba viata. Majoritatea spera ca aceasta va deveni "un stil de viata"- ceva ce sa facem mai des, ceva la care sa ne gandim mai des, dorim sa simtit mai des cu excluderea multor experiente pe care viata ni le poate oferi. Speram sa ne angajam intr-o practica care patrunde si influenteaza calitatea vietii noastre, pentru tot restul vietii. Speram ca aceasta experienta de schimbare a vietii nu va schimba viata intr-un mod negativ, Si ca ar trebui. Nu vrem o practica care ne fura de placerea vietii.

Am fost intr-un dojo unde sanctiuni nervoase impotriva elevilor pentru "infractiuni" minore sunt regula si nu exceptia, si fiecare pasea intotdeauna ca pe coji de oua. Abuzul psihologic si fizic era considerat obligatoriu - de obicei de catre oameni care "deja si-au platit datoria" asa ca ei au suficienta autoritate pentru a nu mai fi supusi tratamentului pe care ei il fac altora.

Am fost in dojo unde Sensei se angajeaza intr-un maraton de sanctificare in fata camerei in timp ce ceilalti stau in seiza. De obicei pare placut pentru profesor si pentru cei "care au baut Ajutor-Misto". Am vazut oameni care pot jura ca "Master Ken intra in dojo" este un documentar de genul cum se face.

Am fost in dojo unde se joaca fotbal Shikko, sau au un numar de jocuri pentru rostogolire pentru copii. Cel mai adesea clasele de adulti sunt mai putin orientate spre jocuri - ceea ce inseamana ca am vazut numai o parte din copii care o duc bine in clasele de adulti atunci cand ajung la varsta corespunzatoare.

Jocurile pot dezvolta unele aspecte din anumite componente relevante ale artelor martiale. Un numar de arte martiale au continuat sa faca din jocuri si din competitii o foarte importanta parte a practicii. Competitiile in exces nu mai sunt distractive si schimba punctul central al practicii. Jocul este motivul pentru antrenament intr-o arta, in loc sa fie jocul care antreneaza o bucatica din arta.

Exista deja postari excelente despre petrecerea timpului in compania unor instructori abuzivi si in medii toxice sau cum putem sa ne bucuram de practica indiferent de Discomfort . Cautand pe google dupa "profesori abuzivi din artele martiale" acesta returneaza peste 9 milioane de rezultate. Elevii trebuie sa fie provocati dar nu degradati sau raniti. A zdrobi spiritul sau corpul cuiva, este doar a fractiune a ceea ce trebui ar trebui sa fie un artist martial.

Regulile pentru practica ramase deja se adreseaza altor probleme care ar putea afecta practica placuta din Aikido - de care avem nevoie pentru a ne gasi calea noastra, practica care trebuie sa fie de promovare a sanatatii, oamenii cu care ne asociem trebuie sa fie sinceri si morali.

Nu mi-am inceput antrenamentul doar ca sa ma distrez. Am multe motive pe care le pot da pentru antrenament, dar de fapt acesta ar trebui sa fie de ce ma antrenez acum. Dar, ce as fi zis acum 10 ani cuiva care mi-ar fi spus " Vreau doar sa ma distrez". Un astfel de raspuns frivol, in mod clar nu e un elev serios ! Cum indrazneste !
Articol publicat pe "Nobody's Home: Wheeeeeeeeeee!"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei John Hillson