Articole:pag 3

Ma-ai

 
 

M-am luptat sa gasesc un topic pentru aceasta luna in cadrul blogului. Am avut cateva ideii in septembrie care s-au concentrat pe importanta legaturii, a conexiunii intre 2 persoane. In aceasta dimineata am citit un articol in New York Times : "Proprietar ucis dupa ce lesele cainilor s-au incalcit". Acest articol mi-a confirmat o ideie despre tema pe care s-o abordez luna aceasta.

Chai Eun Hillmann s-a nascut in Coreea si a crescut in Satele Unite. A studiat artele martiale, iar pe la mijlocul anilor 90 a condus Chai Karate in Ardsley, New York. In 1996 a fost intervievat de catre New York Times si a spus despre artistii martiali: "Ei nu vor fi victime...Ei pot sa aleaga daca sa continue confruntarea sau sa iasa si sa fuga". A fost descris de catre ziar ca fiind un expert in artele martiale si un aspirant la actorie, care lucra ca barman la un restaurant din Brooklyn. El a inceput o discutie cu o femeie despre lese incurcate ale cainilor lor. Sotul femeii a scos un cutit si l-a injunghiat pe dl. Hillman de 2 ori in partea superioara a corpului, acesta murind la 41 de ani. Persoana care a scos cutitul avea antecedente, a petrecut ceva timp in inchisoare pentru ca a ucis pe cineva in 1991.
Ma-ai, tradus literal inseamna interval. Mie imi place sa ma refer la ma-ai ca la "distanta potrivita". Putem gestiona distanta fizica intre noi si alte persoane doar avand un gand constient sau o preocupare in acest sens. Aceasta grija pre-constienta a campurilor energetice pe care le proiectam si citi la altii este o simpla confirmare a importantei intelegerii "ki-ului". Puteti lua oricare 2 persoane si sa le puneti fata in fata. Unei persoane i se spune sa-i comunice celeilalte persoane sa se opreasca atunci cand simte vreun disconfort la apropierea acesteia. Daca persoana care se apropie emite o energie "prietenoasa", atunci prima persoana ii va spune sa se opreasca atunci cand e foarte aproape sa-si dea mana. Daca persoana care se apropie emite o energie neutra, i se va comunica sa se opreasca atunci cand cei doi ar trebui sa mai faca cate un pas pentru a-si da mana. Cand persoana care se apropie emite energie negatia, ostila, se va putea observa ca persoana care asteapta se va misca (involuntar) si ii va spune sa se opreasca inainte de a ajunge la distanta la care cei doi ar mai avea de facut un pas pentru a-si strange mana. Pozitia din care prima persoana s-a miscat (involuntar) este locul de unde ar trebui sa se faca cel putin 2 pasi pentru a-l putea atinge, ambele persoane avand mana ridicata. Le vorbesc elevilor mei despre importanta recunoasterii a ceea ce corpul vostru va spune, si de a nu "supra-scrie" aceaste "emotii". Este remarcabil cat de multi barbati (mai multi decat femeile) cauta sa ignore aceste simtaminte atunci cand intalnesc energii ostile. Acest exercitiu este un exercitiu de miscare lenta. Atunci cand un atacator se apropie repede, cantitatea de spatiu necesar mentinerii unei distante sigure este surprinzator mai mare decat majoritatea oamenilor realizeaza. Adaugand arme la aceasta ecuatie simpla, inseamna ca distanta trebuie sa creasca.

Mentinerea unei distanta corespunzatoare intre voi si altii se aplica in majoritatea relatiilor interpersonale. Un conflict nu este altceva decat o situatie interpersonala. Reglementarea acestor aspecte ale "comunicarii" interpersonale in aceste situatii este de o importanta vitala. Este uimitor cat de des avem tendinta de a ignora aceste informatii. Chiar si eu le-am ignorat si am fost norocos sa fiu de partea "castigatoare" a unei asemenea intalniri. Cu cat devii mai serios in studiul artelor martiale, cu atat mai mult realizezi importanta ma-ai. Practicantii de arte martiale dezvolta destul de des un sentiment nesanatos de putere. Ideea ca putem face o alegere constienta de a fi victima (sau nu) pare destul de ridicola, dar ideea ca cineva poate alege daca sa continue o altercatie sau sa fuga este absurda. O confruntare are intotdeauna potentialul de a deveni una pe viata si pe moarte. In afara de cazul in care persoana are dorinta de a muri , sau de a fi un martir, sa alegi sa te angajezi intr-o lupta nu este o alegere buna. Cateodata, este necesar si gestionarea in mod corespunzator a distantei dintre tine si un potential atacator este o componenta critica. Daca permiti unei persoane sa se apropie (aceasta fiind o decizie constienta), atunci este imperativ sa controlezi natura oricarei interactiuni fizice. Aceasta inseamna sa initiezi tu un contact fizic, sau sa conduci persoana care incearca sa initieze contactul spre o anumita zona (creind impresia unei deschideri), astfel incat sa controlezi natura acestui contact fizic.

Moartea dl. Hillman ese pur si simplu o tragedie. Notiunea iluzorie de "expert al artelor martiale" care poate sa aleaga intre a fi o victima sau nu, capabil de auto-aparare (alt termen iluzoriu), este ca un accident care asteapta sa se intample. Ne antrenam din mai multe motive, dar nu trebuie sa dezvoltam un nesanatos simt de invulenrabilitate. Speram ca abilitatile dezvoltate sa ne ajute sa supravetuim unei intalniri violente. Antrenamentul nostru trebuie sa ne dezvolte un adanc sentiment de umilinta prin contientizarea vulnerabilitatii noastre. Trebuie sa ne ajute sa devenim constienti se felul in care putem utiliza ki-ul si ma-ai-ul in intereactiunile noastre cu ceilalti. Sa ne concentram in antrenamenul nostru pe gestionarea constienta a ma-ai-ului si utilizarea ki-ului.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Ma-ai"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams