Articole:pag 3

Cele 3 scopuri ale caderilor

 
 

Un bun punct de plecare in gandirea si discutia despre ukemi este explorarea scopului in care faci ukemi. In general ukemi are 3 scopuri: sa il ajuti pe nage sa practice, sa te protejezi atunci cand cazi, si in final sa inveti aikido prin "luare" de ukemi. Unii spun ca "ukemi este 50% din aikido", si nu se refera la timpul petrecut efectuand aceste caderi, ci se refera la principiile implicate aici.


Sa inveti aikido prin ukemi

La suprafata, invatarea prin ukemi ar putea aparea ca urmarirea si simtirea a "Cum ma va arunca partenerul meu." Acest lucru este adevarat si sunt multe lucruri subtile in aikido, care au nevoie sa fie simtite pentru a fi intelese. De asemenea exista si alta oportunitate de a invata principiile si miscarile aruncarii prin acceptarea ei.

Atunci cand il ataci pe nage ai prima interactiune aiki, unde nage exploreaza aiki prin executarea tehnicii. A doua intereactiune aiki apare atunci cand uke receptioneaza puterea aruncarii de la nage. Explorand felul in care receptionezi aceasta putere poti invata multe despre principiile aiki. In cele din urma, interactionezi cu solul. Daca observi modurile prin care poti transforma energia atunci cand iei contactul cu salteaua, nu numai sa te trantesti pur si simplu, atunci ai o ultima ocazie de a explora principiile aiki. Avand acest lucru in minte, observi ca uke are 2 oportunitati de a practica aikido, pe cand nage doar o singura data, atunci cand arunca.


Protejati-va

Acesta este cel mai probabil lucru la care oamenii se gandesc atunci cand aud de "ukemi" - procedeul fizic de a efectua o cadere. Majoritatea oamenilor invata 4 tipuri de ukemi: caderea in spate, caderea in fata , ikkyo ukemi si breakfalls.Odata cu experienta, incepi sa le modifici si sa le ajustezi pentru diferite situatii, dar cred ca aceste variatii ale caderilor sunt prea putin practicate intr-o maniera metodica, si unele din tehnicile prezentate aici vor contribui la reducerea acestei probleme. Fiecare aruncare are o cadere care i se potriveste perfect. Cu cat ai mai multa flexibilitate in caderi, cu atat mai mult vei fi capabil sa primesti o aruncare fara sa incerci sa o schimbi in ceva cu care esti mai obisnuit.


Ajutandu-l pe nage

Scopul principal de a fi uke este sa creeze o situatie corespunzatoare care sa-i permita lui nage sa lucreze tehnica pe care trebuie sa o exerseze in acel moment. Intr-adevar, daca nu suntem acolo pentru ei, atunci nu avem nici un motiv de a fi pe tatami lucrand ca uke pentru partener. Creearea unei situatii corespunzatoare nu este un lucru usor, si de obicei cere ani de experienta si o cunoastere buna in arta caderii.

Ellis Amdur si altii au aratat ca in majoritatea artelor martiale traditionale, elevii mai avansati sunt cei care sunt in rolul lui uke, deoarece sunt mai bine pregatiti pentru a se descurca in situatii neprevazute din partea unui incepator, si pe de alta parte deoarece inteleg ceea ce se parcatica. Indiferent de motiv, in aikido este invers, incepatorul este pus in rolul lui uke.

Ukemi are doua parti, efectuarea unui atac si receptionarea a ceea ce nage face cu atacul respectiv. In practica obisnuita noi dorim sa interferam cat mai putin posibil cu ceea ce face nage, incercand sa-i oferim corpul nostru si energia astfel incat nage sa poata explora o tehnica. In realitate abilitatea noastra de a face acest lucru este limitata de doua lucruri. In primul rand, abilitatea noastra tehnica sau fizica de a primi o cadere. Daca esti aruncat intr-o directie dificila, de exemplu, poti sa preiei controlul caderii inapoi de la nage si sa schimbi caderea in ceva pe care o poti receptiona, sau sa fii in masura sa iei orice iti ofera nage. In al doilea rand, poti sa ii oferi toata increderea emotionala sau psihologica lui nage si sa-i permiti sa preia control total asupra miscarilor tale.

Renuntarea la control in favoarea lui nage este unul din cele mai grele lucruri de dezvoltat. Daca intr-un anumit moment din tehnica uke decide cand trebuie sa cada, ce fel de cadere, directia caderii, atunci el are controlul asupra lui si nu mai primeste aruncarea, ci (si acest lucru poate fi foarte subtil) se arunca singur.

In plus, multi dintre noi cad in capcana de a crede ca treaba noastra ca uke este de a-l provoca pe nage. Provocarea poate fi intr-un mod constructiv, este adevarat, - si cu siguranta sunt tipuri de practica unde este necesara, dar provocarea lui nage impiedica, in general, capacitatea lor de a invata. Fiecare tehnica se potriveste intr-o anumita situatie, iar daca uke schimba situatia in incercarea de a-l provoca, totusi nage trebuie sa isi continue tehnica inceputa chiar daca acea tehnica nu mai functioneaza corect. Acest lucru poate duce la tensiuni, utilizarea excesiva a muschilor si a lipsei de incredere ca nage.

Totusi, daca nu il provoci pe nage, atunci el cum avanseaza ? Atunci cand practicati tehnici prestabilite, puteti sa va angajati mai mult in atac, cu mai mai multa energie, astfel incat nage va trebuie sa invete sa controleze o energie si o greutate mai mare. Stabilitatea, organizarea, timingul, miscarea si intelegerea tehnicii va evolua in acest fel. Alt mod de a provoca in mod constructiv pe nage este prin practica tehnicilor libere ca raspuns la atacuri libere, unde nage va invata sa aleaga tehnica corecta pentru a raspunde la diferite atacuri.

Cred ca suntem constienti de faptul ca tehnicile de aikido sunt dificile de executat, iar o parte din aceasta dificultate vine din lupta noastra cu un uke care nu ne da ceea ce avem nevoie pentru a practica corect. Daca la un atac corect faci o aruncare corecta, atunci tehnica devine foarte usor de executat.

Acesta este un topic mai larg si complex pe care doresc sa-l dezvolt in viitoare articole. Pentru moment voi termina cu o anecdota personala. In noaptea in care s-au facut testat pt nidan, a fost un grup mare de persoane pentru testare. La sfarsitul testelor, sensei dat cateva idei generale pentru cei din grup, dar nu a mentionat nimic special pentru mine. Pe sensei nu l-am intrebat aproape nimic, niciodata, dar mi-am luat inima in dinti si a doua zi l-am intrebat daca are vreun cuvant despre comportamentul meu. S-a gandit putin si mi-a raspuns: "Faci ukemi prea repede". I-am multumit si m-am indepartat confuz. De multe ori mi s-a spus ca fac un bun ukemi si era un lucru la care lucrasem si care imi placea sa-l fac. Ultimul lucru la care ma puteam gandi ca il voi primi ca raspuns era un comentariu despre ukemi. In cele din urma am ajuns sa inteleg ca efectuam caderile doar pentru mine si nu pentru nage, iar acum, dupa multi ani inteleg adancimea si importanta comentariului lui Sensei.

Articol publicat pe "Aikido World BLOG: Aikido - The Three Purposes of Ukemi "

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis