Articole:pag 3

Aikido... Fiti pregatiti!

 
 

Un articol foarte frumos de catre Nav Sagiba. Din nou, ca si muzician si aikidoka apreciez faptul ca pregatirea este totul!

Prin natura sa, universul si existenta se compun din suisuri, coborari si momente de intensitate maxima. Intelegand cat mai bine acest lucru, pregateste-te sa iti traiesti viata asa cum este.

Natura unei batalii este o predare mai intensificata si concentrata a acestui principiu universal. Vor fi momente de liniste. Ceea ce faci in timpul acestor momente linistite determina rezultatele din lupta. Atletii inteleg acest lucru si il aplica, cel mai bun il foloseste cu succes in obtinerea rezultatelor. In viata, avem nevoie sa fim sportivi spirituali si razboinici daca vrem sa excelam.

Pregatirea este totul. Cu cat mai multa pregatire, cu atat mai bune rezultate. Cei care nu se pregatesc, in general sunt mai stresati si jenanti la momentul critic. Cu toti am auzit de povestea furnicii care a adunat toata vara si de greierele care a cantat in tot acest timp. Invatand cu o zi inainte de examen nu este o strategie castigatoare; de fapt nu este deloc o strategie, este pur si simplu panica. Cand testarea vine, ar trebui sa fie, daca nu este pe nepregatite, mai putin stresanta decat in cazul in care nu a existat nici o pregatire. Timpul este prietenul vostru. Utlizati momentele dintre evenimente pentru a va rafina si imbunatati abilitatile si alegeti va instrumentele necesare pentru a reusi.

Examinarea de grad ar trebui sa fie un fel de batalie. Antrenamentul este pregatirea. In ceea ce priveste obtinerea de centuri colorate si lauri care sa va hranesca ego-ul,le puteti uita, nu au nici o valoare. Intensitatea evenimentului este cea mai valoroasa. Examinarea reprezinta lupta, desigur intr-un sens figurat, dar elementul de intensitate este prezent impreuna cu toate valorile sale.

Foarte norocosi cu perioade lungi de pace, uitam acest principiu universal si devenim multumiti de sine. Acesta este primul pas pentru a esua.

Antrenamentul in budo reinvie si reaminteste cursantului despre natura universului, marele Aiki, despre yin si yang, urcusurile si coborarile, fiecare cu momentele lor de intensitate. Pentru ca acestea sa aiba valoare, trebuie sa le extragi din marimea universului, trebuie sa le pregatesti cu sarguinta. Altfel, energia, in loc sa fie un dar, poate fi o amenintare la existenta noastra. Deci, de ce trebuie sa ne pregatim pentru un moment care e posibil sa nu se intample pe parcursul vietii noastre, eveniment cum ar fi violenta. Priveste in jurul tau. Urmariti stirile.

Fara a aduce atingere, exercitarea intensa a abilitatilor noastre in actiune, nu numai ca ne pregateste mai bine pentru acele varfuri si coborari care reprezinta viata, ci ne permite rafinarea celorlalte abilitati ale noastre la nivele superioare. Atunci cand standardul dv. de servicii pentru societate este bine slefuit, iar nivelul ridicat, in acest fel lucrurile vor merge bine pentru fiecare. In acest fel posibilitatea ca violenta sa erupa daca nu va fi eliminata, cel putin va fi atenuata. Acest lucru poate fi extins la atitudini de nivel global, si este in natura Budo-ului de a opri violenta, in particular Aikibudo, de a opri o agresiuni fara violenta, lucru la care fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, nu numai ca a aspirat catre el, ci l-a trait si exemplificat, forjand o cale in salbaticie, cale care face posibila calatorie pentru fiecare dintre noi.

"Maiestria nu este ceva ce poate lovi instant, ca un fulger, ci o putere adunata care se misca in mod constant de-a lungul timpului, la fel ca vremea", John William Gardner (1912 -2002)

Nev Sagiba aikiblue.com
Articol publicat pe "Aikido .... BE PREPARED!"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis