Articole:pag 3

Seiza

 
 


Seiza este una dintre cele mai frecvente pozitii sezande utilizate in artele martiale japoneze,stundentii folosind-o la inceputl si la sfarsitul antrenamentului pentru salutul formal, pentru meditatie, etc. Aikido, in particular, utilizeaza seiza pentru a invata miscarile de baza, tehnicile fiind executate din "genunchi" (suwari-waza), iar in multe scoli de Iai seiza se foloseste ca punct de plecare in formele de baza.

Cuvantul seiza este scris folosind 2 caractere chinezesti:
      - sei: tradus ca si "corect, adecvat, adevarat" (caracter folosit de sine statator se pronunta tadashii, insemanand: numai bun sau adecvat)
      - za care insemna "postura sezanda" (fiind scris ca o ideograma care arata ca un om care sta pe o podea ridicata sub un acoperis)

In cultura japoneza, a sta in seiza (sezand in genunchi, pe glezne) este cea mai corecta, frumoasa si "corespunzatoare" postura formala, in mod special cand stai intrauntru (de obicei, pe tatami)

Multi oameni se plang ca seiza face ca picioarele lor "sa mearga la culacare" {in japoneza "shibireru"}, dar aceasta se datoreaza lipsei de exercitiu, muschii picioarelor sunt slabiti si a unei circulatii proaste a singelui. Daca cineva este asezat intr-o pozitie corecta, ar trebui sa fie capabil sa stea pana si o ora pe zi fara nici un disconfort.

O postura corecta, ajuta la alinierea naturala a corpului si a coloanei vertebrale, se concentreaza pe "centru" si conduce la o minte si corp in alerta - practica obisnuita in meditatie.

Scoli diferite de arte martiale practica versiuni putin diferite de seiza, dar ca o linie generala a sta in seiza se urmeaza urmatoarele puncte:
      - stai cu picioarele sub tine, avand degetul mare de la piciorul stang peste talpa dreapta
      - genunchii sunt departati la aproximativ 1-2 pumni
      - mainile sunt natural asezate in poala.

Articol publicat pe "Aikido World BLOG:Seiza (sitting position)"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis