Articole:pag 3

Atemi

 
 

Cuvantul "atemi" literal insemna "lovitura". O'Sensei este citat deseori spunand ca "Aikido este 70% atemi" (am auzit si de 90%).

Conceptul martial de "atemi" a fost dezvoltat in Asia acum mii de ani in urma, intr-un mod ironic, tinta loviturilor fiind multe din punctele de acupunctura si presopunctura folosite pentru vindecare. In cele din urma, principiile atemi au inceput sa fie asimilate in artele martiale japoneze (samuraii, mai ales, au inceput integrarea lor in tehnicile de lupta fara arme).

In aikido, atemi este folosit de cele mai multe ori in urmatoarele moduri:
      - pentru a opri sau redirectiona intentia, atentia, ki-ul sau miscare partenerului;
      - pentru a "umple golurile" sau potentialele puncte slabe ale tehnicii;
      - ca o forta distructiva, daca esti lasat fara vreo alternativa etica.


Sa "ii iei mintea"

Un atac va fi produs de catre o intentie agresiva. Unul dintre rolurile principale ale atemi-ului din aikido este de a dilua intentia atacatorului, fie prin aplicarea unui contra-atac, sau , pur si simplu lasand cale libera fortei agresiva ( pumn / mana / tegatana / genunchi / picior ) spre locul unde o parte (vulnerabila ) a corpului tau a fost atunci cand atacul a pornit.

De exemplu, daca partenerul tau ataca cu o lovitura de pumn direct spre fata (jodan tsuki), prin miscarea in afara liniei de atac se poate aplica atemi ca si lovitura sau va puteti pozitiona in asa fel incat avantul partenerului sa-l conduca in atemi-ul vostru. In ambele situatii atemi va servi in ambele feluri, sa perturbe ki-ul atacatorului si sa-i subrezeasca pozitia fizica a atacului, sau chiar opri, permitand ca tehnica sa fie aplicata intr-o maniera mult mai controlata (prin urmare si cu mai multe sanse etice) decat in cazul in care ar fi aplicata impotriva unui atac "full speed".


Sa "umpli golurile"

Alt aspect adesea neglijat al atemi-ului apare "in cadrul" tehnicii. In mod ideal, avand conditii perfecte, tehnica poate fi aplicata fara atemi, dar intr-o situatie reala acest lucru este putin probabil, asa ca atemi se face atat pentru a proteja pe nage in timp ce realizeaza tehnica cat si pentru a preintampina o viitoare rezistenta a atacatorului.

De exmplu, atunci cand executam o tehnica precum Gyakyu-hamni Kaiten-nage (o aruncare in spirala care necesita ca nage sa intre pe sub bratul atacatorului folosind un atemi) fara o corecta plasare de atemi il lasa pe nage vulnerabil la un contra-atac; in acest fel putem vedea ca atemi este parte componenta a tehnicii, nu ceva lasat la alegerea fiecaruia.

Unele stiluri de aikido nu practica folosind atemi, altele le utlizeaza intr-un mod cuprinzator: indiferent ce modul de practica utilizat este esential sa va amintiti intotdeauna in cadrul fiecarei tehncic unde se poate plasa atemi, pentru ca atunci cand veti intalni o situatie in afara dojo-ului poate veti avea nevoie.


"Ultima solutie"

Aceasta ne aduce la aaspectul final in aikido - daca orice altceva nu merge, iar situatia o cere, atemi poate fi folosit ca si o lovitura distructiva, chiar fatala. Artistii martiali avansati vor fi constienti de punctele nervoase si zonele vulnerabile care atunci cand sunt lovite pot provoca leziuni grave, chiar moartea (exista arte martiale specializate pe aceste "puncte vitale").

Din punctul de vedere ai aikido-ului (o arta bazata pe ideea de unificare si dragoste) acest lucru este o ultima solutie, dar atunci cand este o situatie care-ti pune in pericol viata, bunul simt dicteaza sa folosesti tot ce ai la dispozitie.

Articol publicat pe "Aikido World BLOG: Atemi"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis