Articole:pag 4

Sfaturi pentru antrenament, pentru incepatori timizi

 
 

Dojo nu este toxic - Nu te mai bate singur !

Atunci cand te antrenezi bucura-te ! Bucura-te de miscare de dragul ei. Nu deveni obsedat de "corec-titudinea ei" de prima data, apoi sa te bati singur, mental, pentru ca te gandesti ca o faci intr-un mod gresit. Sau sa fii nervos.

Nu esti la televizor.

Acesta nu este un examen.

Nu esti gresit.

Pur si simplu incearca sa fii mai aproape.

Apoi repeta.

Si continua repetarea.

La fel cum conexiunea dintre minte corp si ki este vindecata prin practica, tehnica se va rafina singura.

Nu din cauza stresului sau vointei sau eforturilor nejustificate. Nici din cauza intelegerii intelectuale, care va veni cu timpul, ci din cauza ca esti in mis-care. Miscarea este viata.

Respira si misca-te. Fa cat mai bine poti in acel moment si lasa-o sa treaca. Nu esti aici pentru a fi judecat sau pentru a te judeca cu asprime.

Esti in dojo pentru a te debloca si elibera de toata mizeria care te impiedica sa fii tu insuti.

Dojo-ul este un loc unde cu respect, ai permisiu-nea de a fi tu insati. Asa ca, arunca jocul social, rolul din societate si asteptarile.


Fii tu.

Tragerea de timp in acest fel este inutila. Sa in-cerci sa intelegi in mod intelectual o tehnica inainte de a o executa este inutil. MISCA-TE ! Fa ceva. Orice este un bun inceput. Nu exista miscare "gresita", numai miscari mai mult sau mai putin armonioase, dar poti sa incepi numai de unde esti acum. Cu cat te misti mai mult, cu atat mai bun devii si imbunatatirea este garantata. Cu conditia sa faci miscare. Sa stai si sa te gandesti, este o pierdere de timp.

Da ceea ce poti tu mai bine in acel moment. Si lasa tehnica sa treaca. si uita.

Maine este o noua zi.

Tineti minte, totusi, este o arta martiala si lucrul care va duce la ranirea sau uciderea ta intr-o situatie reala este inghetarea.

Aceasta inghetare este reflectarea unei traume vechi, un abuz din partea parintilor, si a unei scola-rizari proaste, unde ti s-a spus ca ai gresit, sau ai fost rusinat, umilit, abuzat. Nici una din acestea nu sunt tehnici de predare. ele sunt abuzive. Eroarea tine de abuzatori. Corecteaza-te. Misca-te.

Nu e de asteptat ca tu sa faci o tehnica perfecta in primii 500 de ani. Si dupa 5000 de ani va trebui sa incepe sa-ti rafinezi tehnica din nou. Si...

Acest proces nu se termina niciodata, dar acum este acum. Incepe cu un singur pas.

Chiar si cel mai bun sensei si cel mai mare maestru inca invata si vor continua sa faca acest lucru.

Asa ca, atunci cand te antrenezi,fa-o bucurandu-te.

Da, este un dojo, asa ca arata si respect.

Da, este o arta de lupta, fii constient, treaz, vigi-lent.

Da, este o arta fizica, atenta si intensa, asa ca fii prezent.

Dar, mai presus de orice, lasa-ti ego-ul, grijile, lumea si trecutul afara.

Cand iti faci salutul de pe tatami intri intr-un loc "spiritual" unde tu si colegii de dojo dansati cu Marele Univers Cosmic.

Restul nu conteaza.

Nu este nimic gresit cu tine. Toti primim un corp "ruginit" de rigorile vietii pe pamant si lipsa unui reglaj fin si instructiuni corecte. Si, desi multi nu vor recu-noaste, toti am inceput cu un anumit grad de neinde-manare, 2 picioare stangi, toate degetele si posibil chiar obiceiuri proaste din alte arte.

Asta-i viata. Accept-o. Aceptati-va. Si acceptati faptul ca toate schimbarile voastre adauga o nota de disconfort, deoarece schimbarea deranjeaza inertia obiceiurilor voastre vechi.

Acest lucru se va schimba, dar numai cu un antrenament regulat, gestionat bine si miscare. Transformarea este garantata, dar va lua timp pentru a obtine roade.

Exista o mare vindecare in acest lucru, pentru voi, pentru cei apropiati voua, pentru societate si in final, pentru lume.

Deci, bucura-te, misca-te si fii bun cu tine insuti

Articol de Nev Sagiba publicat pe "Aikido World BLOG: Tips for beginner-s"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis