Articole:pag 4

Tehnici de arme?

 
 
Tantodori in Aikido
Postata de catre Autrelle Holland pe 10 aprilie 2007

In zilele noastre majoritatea cunosc ca aikido este o arta bazata pe arme. Tehnicile din aikido au fost dezvoltate din aikijujutsu, o arta extrem de sofisiticata, bazata pe miscari din kenjutsu. Aikijujutsu include practica cu urmatoarele arme: sabia lunga, sabia scurta, precum si tanto. Apararea include apararea contra atacurilor executate de unul sau mai multi adversari, inarmati sau nu. Translarea acestui lucru in practica de azi a aikido-ului variaza conform stilului instructorului. Unii instructori studiaza koryu cum ar fi iaijutsu sau iaido, kenjutsu sau kendo, jojutsu sau jodo, si asa mai departe. Cele mai multe tehnici de arme (bukiwaza) nu vin dintr-o programa stricta predata de catre Morihei Ueshiba (exemplu cel mai notabil fiind bukiwaza predata de Saito), multi aikidoka iau lectii din alta parte pentru a invata o corecta manipulare a armelor folosite in tehnicile de arme din aikido.

Indiferent daca se antreneaza sau nu in bukiwaza, a existat o dezbatere daca practica cu armele in aikido va face practicantul sa fie mai indemanatic in utilizarea ken (bokken) sau jo, mai ales ca parerea generala este ca antrenamentul cu arme este conceput pentru a informa si imbunatati elemente din practica neinarmata. Unul din lucrurile care se schimba este spatiu, denumit in mod obisnuit ca ma-ai. Alt factor care se schimba este faptul ca in timp ce precizia si sincronizarea sunt necesare pentru a executa tehnici care folosesc arme sau nu, la tehnicile cu arme nu ai nevoie de putere. Prin aceasta vreau sa spun ca nu exista lucru mai "puternic" decat cineva care flutura o bata de baseball sau un cutit mare la tine. Sentimentul folosirii tehnicii corecte si nu puterea musculara se presupune a fi transpus si in tehnica fara arme. Acum avem o idee destul de buna asupra a ce trebuie sa studiem in majoritatea bukiwaza din aikido pentru a trece la subiectul acestui articol: ce trebuie sa invatam atunci cand studiem tanto-dori in aikido ?

"Invatam cum sa aplicam tehnici de aikido atunci cand uke utilizeaza un cutit." Asa am crezut si eu. Acum nu sunt asa de sigur. In majoritatea dojo-urilor pe care le-am vazut, tanto-dori urmeaza linii precum tsuki kotegaeshi, tsuki gokyo, tsuki rokkyo, yokomenuchi gokyo si ushiro kotegaeshi. Desigur veti vedea cateva tehnici de luxare/aruncare. asta a fost ok la inceput. Dar, acum realizez ca exist 2 defecte in felul in care tanto-dori este, de obicei, predat: nu se ia in calcul modul in care o persoana decisa sa va taie va va ataca, si modul in care o persoana decisa sa nu fie taiata se va apara. In aikido, majoritatea tanto-dori se desfasoara cu uke efectuand tsuki, shoomengiri, yokomen sau kesagiri cu un cutit de lemn. Chiar daca acestea reprezinta liniile directoare ale unui atac, ele nu reprezinta un atac sincer datorita naturii cutitului. Un atac folosind cutitul este peste tot. Taieri si injunghieri intr-o rapida succesiune este, probabil, cea mai de baza manuire a unui cutit. Antrenamentul pentru lupta impotriva cuiva care foloseste un cutit este o problema serioasa, mult mai mult decat loviturile stil tsuki sau yokomen, bazate pe totul sau nimic intr-o singura miscare. Persoana care detine cutitul stie ca daca atacul esueaza, cel mai probabil va fi ucis in mod justificat.

O persoana inarmata va sti, de asemenea, ca orice tinta este o tinta buna. Binenteles ca sunt puncte preferate, dar taierea este taiere, iar o lovitura cu o bata de baseball este o lovitura. Unul care lupta folosind un cutit nu va fi obsedata de taierea perfecta la gat sau injughierea din stern, atunci cand o taiere sau o injunghiere in alta parte este disponibila. Acest lucru ma aduce la al doilea punct. De obicei, in tanto-dori, nage, in executarea unei tehnici stabilite, isi expune cele mai dorite puncte unui luptator care foloseste cutitul. Exemplul meu preferat este yokomenuchi gokyu ura. Imaginati-va ca uke ataca tinand cutitul in mana dreapta (unde este orientata lama nu are importanta). De obicei, in cazuri de genul asta, nage va intra puternic, intr-un unghi oblic fata de uke, simultan folosind mana stanga pentru a lovi/bloca bartul inarmat al lui uke in zona cotului, in timp ce cu dreapta va aplica un atemi la fata lui uke. De aici, nage va executa gokyu sau ce doreste el. Sunt cateva probleme care apar intr-un atac armat unde se foloseste cutitul, si nu apar intr-un atac cu mainile goale, astfel ca gokyo nu mai are rost.

In teorie, nage opreste bratul la cot, oprindu-l pe uke sa il taie la fata sau la cot. Dar acest lucru nu il va impiedica pe uke sa-i taie partea interioara sau exterioara a antebratului. Unele persoane cred ca poti incasa o lovitura sau o taiere pe antebrat si sa continui, daca vasele de sange principale nu sunt atinse, si grupele de muschi gasite aici, chiar daca sunt taiate, iti vor permite sa tii pumnul sau o arma. Nu cred acest lucru. Am vazut unele cutite pe care majoritatea oamenilor le poarta zilnic (stiu cutitele pe care eu le port zilnic). Am vazut lucrurile pe care oamenii le ridica si le improvizeaza pentru o taiere sau injunghiere. Aceste lucruri vor taia pana la OS.

Pur si simplu vei sangera. Daca nu vei ingheta intai. Nu va fi nici o miscare a picioarelor, nici un timming si, daca esti norocos, vei avea cateva secunde pentru a face ceva cu adevarat viclena inainte de a muri de la acest brat taiat. Blocarea unui cutit in aceasta maniera nu il poate impiedica pe uke sa isi coboare centrul si sa taie sau sa injunghieze la corp. Puteti incerca sa blocati aceasta cu bratele, iar uke va fi fericit sa le taie sau sa le strapunga. Acum, puteti acepta ca aceasta intrare poate fi considerata kihowaza (tehnica de baza) si nu ca scop in sine, ci ca o cale de a invata ideea de baza gokyo, dar trebuie sa ma intreb vor apare aplicatiile actuale. Ma intreb daca aceste metode sunt predata ca lucru de baza, cu aplicatii care vor fi predata mai tarziu, sau daca pur si simplu practic un mod de aparare contra cutitului nesanatos, doar de dragul a ceea ce se presupune a fi o tehnica de aikido ?

"Aikido este o arta traditionala si tanto-dori este o metoda traditionala pastrata in practica noastra moderna." Aceasta este ceva ce pot intelege, dar apare o intrebare evidenta: care traditie ? Mai intai o marturisire: atunci cand am decis ca preferata arma a mea sa fie cutitul pe care sa-l am in permamenta la mine in caz de urgenta, nu mi-am consultat sensei-ul de aikido despre asta - am inceput sa practic cu un maestru a stilului filipinez de cutit. Fiecare profesor de aikido pe care ii stiu cunosc tanto-dori, dar nici unul dintre acestia nu a studiat lupta folosind cutitul (alta marturisire: Nu ies prea mult. Nu incerc sa pun pe nimeni jos din cauza lipsei mele de cunostinte sau resurse). Nu am cunostiinta de existenta unei scoli (ryu) de cutit care a influentat rolul lui uke su nage in aikido. Daca asa ceva exista, mi-ar placea sa aflu. Acest lucru m-a surprins, deoarece se pune destul de mult accent pe invatarea corecta a sabiei sau batonului, dar nu asa de mult in cea referitoare la cutit. Nu exista practica de unul singur folosind cutitul. Nu exista practica cu partener, unde amandoi sa aiba cutit. Nu sunt sigur daca aceasta este expresia unei filozofii si a atitudinii fata de folosirea cutitului in aikido, sau este vorba de continutul programei tehnice. Daca tanto-dori vine dintr-o maniera traditionala a manuirii cutitului, mi-ar place sa aflu care este acea traditie. O parte din mine vrea sa creada ca invatam sa aplicam acelasi sentiment de atentie pe care il avem la luarea sabiei, dar de la o distanta mai mica, dar nu ma pot face sa cred in asta.

Articol de Autrelle Holland publicat pe "Aikido World BLOG: Weapons techniques??"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis