Articole:pag 4

Invatarea tehnicilor de Aikido, este pur si simplu prea greu!

 
 

Unul din lucrurile care descurajeaza incepatorii sa continue studiul aikido-ului, este incapacitatea lor de a invata aceste tehnici.

Atunci cand o persoana incepe sa practice aikido, tehnicile par fara sfarsit si confuze. Par complicate cu multe parti si lucruri de tinut minte. Deseori, incepatorul este frustrat atunci cand vede o tehnica executata de instructor; dar, atunci cand incearca sa o reproduca nu poate sa tina minte ce sa faca sau de unde sa inceapa.

Reguli bune de urmat de incepatori pentru a fi in stare sa-si aminteasca tehnica aratata in clasa sunt:

- In primul rand vezi ce atac este. Atunci cand practici tehnici de aikido, de obicei, elevi mai avansati sunt la inceput nage, asa ca incepatorii trebuie sa observe rolul lui uke (atacatorul) deoarece cu aceasta vor incepe.

- In al doilea rand, incepatorii trebuie sa observe felul in care uke face ukemi pentru instructor, astfel incat sa poata face acelasi fel de cadere pentru a se proteja. Apoi urmeaza rolul lui nage. Incepatorul ar trebui sa se uite la partea inferioara a corpului lui nage. Sa observe kamae (pozitia) din care incepe nage, miscarea picioarelor si a soldurilor. Atunci cand tehnica este aratat pentru a doua oara, practicantii ar trebui sa studieze miscarea bratelor si a mainilor. Observati cum utilizeaza nage extensia bratelor, cum sunt palmele, indreptate in sus sau in jos, observati postura generala a instructorului atunci cand executa tehnica. La sfarsit, incepatorul trebuie sa vada intregul corp si intreaga miscare a instructorului atunci cand prezinta tehnica, si in special modul in care instructorul termina acea tehnica, pozitia finala a picioarelor si a bratelor. Trebuie sa-si fie in stare sa-si aduca aminte daca este o fixare din picioare sau asezat.

Cele patru puncte sunt simplu de retinut:
1. Observa ce face uke
2. Observa pozitia si miscarea picioarelor la instructor
3. Observa partea superioara a corpului, bratelor si a mainilor
4. Observa intreaga miscare a tehnicii si cum executa finalizarea instructorul

Incepatorul in aikido trebuie sa se concentreze cat mai mult pe reproducerea exacta a ceea ce vede. Aceasta este, deasemenea, o parte importanta a procesului de invatare. Uneori, atunci cand ne antrenam, corpul devine obosit si uitam sa ne concentram. Mentinerea atentiei, in special cand sut prezentate tehnicile , este o parte vitala a antrenamentului nostru. Aceasta este partea mentala a antrenamentului in aikido.

Daca un incepator nu poate sa-si aduca minte tehnicile dupa ce antrenamentul a luat sfarsit, nu trebuie sa fie ingriorat sau descurajat deoarece, referitor la invatarea tehnicilor, fondatorul aikido-ului a spus: "Invata si uita, invata si uita." (lucru la care eu excelez! DF). Prin aceasta el a vrut sa spuna ca abilitatea de a executa tehnici de aikido nu este bazata pe puterea memoriei, ci pe practica continua. Printr-un antrenament constant, regulat, vom reusi sa ne amintim si sa invatam intr-un mod natural tehnici de aikido, iar intr-o zi le vom putea reproduce in mod natural si spontan fara sa fie nevoie sa "memoram" tehnicile cu mintea noastra.

Sper ca acest articol sa ajute incepatorii sa se relaxeze si sa se bucure de antrenamentul lor.

Articol publicat pe "Aikido World BLOG: Learning Aikido techniques is just too hard!"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis