More Links

Articole:pag 4

Revolte, Violenta si Aikido

 
 

Indata ce mentionezi de aspectele spirituale ale aikido-ului multi oameni construiesc in subconstient o bariera prin asumarea faptului ca aspectele martiale sau spirituale sunt distincte intre ele. Cu alte cuvinte, aikido este ori "spiritual" sau "martial".

In cazul meu am descoperit partea spirituala a artei prin intermediul aplicatiilor martiale. In ultimii 10 ani am lucrat la unitatea de pedeapsa si gestionare dintr-o inchisoare de maxima securitate si am fost implicat intr-o multime de incidente violente prin care aikido-ul meu a fost transformat.

Am avut o revolta in inchisoare, revolta in urma careia interpretarea mea asupra tehnicilor de baza s-a schimbat. Este o practica normala: atunci cand o persoana este adusa in zona mea, aceasta este incatusata cu mainile la spate. El este apoi plasat cu fata la perete pentru a fi dezcatusat. Atunci cand un brat este eliberat el se ridica deasupra capului si lipit de perete. Apoi cealalta mana este eliberata si pusa langa cealalta. Cu toate acestea, intr-un caz particular, atunci cand mana dreapta a fost pusa pe perete, persoana s-a intors in sensul invers acelor de ceasornic si a incercat sa ma loveasca in fata cu mana dreapta. Avand mana stanga pusa pe mana lui stanga (care era la spatele sau) m-am rotit odata cu el plasandu-mi mana dreapta pe partea interioara a cotului stanga si am continuat sa il rotesc (cu mine in centrul miscarii), creeand astfel ikkyo ura, miscare alimentata doar de intentia si agresiunea sa. A lovit solul mai repede si mai dur decat orice alt ikkyo facut vreodata de mine si aproape nu am folosit deloc forta. El nu avut nimic impotriva caruia sa reziste iar puterea sa a fost cea care i-a cauzat ceea ce s-a intamplat, si tot ce am avut eu de facut a fost sa-l incurajez in directia pe care a apucat-o deja. In alta situatie, o alta persoana s-a napustit asupra mea cu mainile extinse intr-o incercare de a ma dobora la pamant prinzandu-ma de talie. Am pasit intr- parte si am pus o mana pe gatul lui (aflat la nivelul taliei mele) iar cealalta am lasat-o pe antebratul sau. A fost creata o variatie de kaiten nage prin forta sa si a aterizat cu fata de pamant.

Datorita multor incidente de aceasta natura am inceput sa inteleg ce insemana sa primesc puterea unei persoane dintr-un atac necunoscut. In dojo am lucrat tehnici de aikido prin prisma acestui lucru. In esenta, atunci cand eram in rolul lui nage lucram ca si cum as fi fost uke. Acest lucru a transformat tehnicile in ceva foarte puternic si moale in acelasi timp. A trebuit sa las deoparte toata puterea mea, daca nu , nu ma puteam armoniza cu miscarea celeilalte persoane. Daca incercam sa pun vointa si intentia intr-o miscare de tip "EU" puteam sa generez un punct de conflict. Acest punct ar fi degenerat intr-o lupta. Acel punct s-ar fi schimbat in alt punct si asa mai departe.

Cand o persoana devine violenta si agresiva este aproape imposibil sa aplici vreo tehnica, puterea lor creste si se extinde intr-o maniera de asa fel incat trebuie 4 barbati sa isi foloseasca puterea lor pentru a-l impidica. Mai mult, corpul lor devine tensionat si rigid atunci cand incerci sa faci ceva. Puteti incerca rugandu-l pe un prieten sa va prinda de brat cu toata puterea si dati-i libertatea de a face ce doreste si vedeti sa puteti aplica vreo tehnica.

Veti observa ca nu puteti.

Abandonati ideea dorintei de a aplica "tehnici pre-invatate" si veti incepe sa descoperiti bazele spirituale din aikido.

Am invatat sa vad intentia inainte de a se manifesta prin atac. Unei persoane care are intentia de a ma lovi ai voi oferi o deschidere pentru a face acest lucru. De indata ce isi incepe atacul m-am mutat din calea lui, puterea sa fiind directionata spre centrul meu, in asa fel incat o tehnica este creata. Pentru a face acest lucru trebuie sa am mintea clara, respiratia naturala iar corpul relaxat. Avand mintea "golita" pot sa vad ce are de gand sa faca inainte de a face si sa raspund intr-un mod natural. Astfel ai controlez miscarea fara a incerca sa o controlez.

Acesta este Aikido.

Este unirea partii spirituale si a celei fizice, care face ca aikido sa devina Budo. Daca poti "vedea" intentia si sa te armonizezi cu ea atunci vei fi intotdeauna victorios, iar dorinta de "lupta" din tine este depasita.Armonia este cea care decide victoria inainte de contact, lupta este castigata inainte de a incepe atunci cand deja ai imbratisezi spiritul lui.

Unii oameni (indeosebi tinerii) obtin un amestec despre ceea ce cred ca este aikido imaginandu-l "impotriva" unui boxer sau luptator cu scopul de a-i determina valoarea. Daca incepi sa te angajezi intr-o lupta sau competitie cu scopul de a-ti domina partenerul cu tehnici, acesta nu este aikido, l-ati schimbat in sport.

Asa cum am spus in articolul meu anterior (Linia Spirituala) ca linia aikido-ului este una spirituala si aceasta trebuie adusa in prim-plan in epoca noastra pentru ca aikido sa continue ca Budo. Fundamentul adevarat in aikido este predarea principiilor spirituale care stau la baza crearii tehnicilor.

Daca spiritualitatea nu este sustinuta de atacuri puternice, in care sa existe intentie, aikido va deveni o gimnastica pentru sanatate sau un dans intre 2 oameni intr-o coperare reciproca si va inceta de a mai fi Budo. De cealalta parte, daca partea fizica este subliniata ca o alternativa la judo sau jujutsu, va fi foarte aproape de a deveni un sport.

Ambele parti trebuie sa lucreze impreuna pentru ca Aikido sa fie Budo, care sa poata face fata oricarui atac, cu ajutorul fundamentului spiritual al principiilor sale. Acesta este punctul culminant al artelor martiale in castigarea unei lupte fara a lupta.

"Imbratiseaza acest moment. Pentru ca aceasta este tot ceea ce ai."

Articol de Mark Bilson publicat pe "Aikido World BLOG: Riots, Violence and AIKIDO"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Dunken Francis