Articole:pag 7

Acceptarea in Moment

 
 

Aikido nu este o arta usoara sa o faci corect. Avem atat de multe notiuni preconcepute si asa de multe reactii "strans legate" de evenimente care pur si simplu apar in drumul noastru de a face Aikido bine. Pare a fi o batalie fara sfarsit in descoperirea notiunilor si reactiilor care ne incurca! Apoi urmeaza o lupta si mai grea in resetarea acestor notiuni in mintea nostra si a reactiilor in corpul nostru. Ne simtim atat de bine cand lucrurile merg bine si asa de frustrati cand mintea si corpul nostru nu ne asculta in ceea ce dorim sa faca. Oricine crede ca Aikido este o cale usoara si rapida pentru a te apara nu este cu adevarat pe calea corecta.

Cred ca una dintre cele mai importante notiuni care trebuie aruncate este aceea in care cineva crede ca conflictul/lupta este ceva separat de relatiile noastre cu alte persoane. Aceasta "nedorinta" de a lucra in limitele acestei relatii ne priveaza de un instrument foarte important din arsenalul nostru din Aikido. O lupta/conflict nu este altceva decat un tip de relationare interpersonala, indiferent daca il considerati asa sau nu. Natura acestei relatii este una bazata pe dominare (relatie de putere inechitabila). O persoana doreste sa fie un partener dominant, in timp ce celalat partener fie contesta aceasta pozitie, fie cedeaza (lupta sau un raspuns alternativ). Agresorul are atat o asteptare pre-constienta cat si constienta in primirea unui raspuns anticipat descris mai sus (lupta sau plecare). Daca nu primeste raspunsul anticipat, devine ca proverbiala maimuta care face o gramada de mizerie. Abilitatea noastra de a te conecta pozitiv cu atacatorul are un impact perturbator asupra acestuia, lucru pe care il putem folosi in avantajul nostru. Am scris mai mult despre acest proces pe blogul meu in data de 5 iulie 2009. Atunci cand incepi sa accepti ca pur si simplu atacatorul incearca sa intre intr-o relatie cu tine, vei incepe sa vezi inteleciunea de conectare avand o energie pozitiva. Daca sunteti blocat in ideea "aceasta mi se intampla cu adevarat", nu sunteti in moment si nu sunteti capabil de a accepta invitatia in aceasta relatie. Abilitatea de a intra intr-o relationare avand termenii tai intr-o maniera pozitiva este de ajutor in orice fel de relatie. Se pare ca acest lucru cu atat mai important cu cat miza este mai mare.

Schimbarea naturii miscarilor noastre tinde sa fie cel mai greu obstacol. Vad aceasta problema ca fiind legata de felul in care corpul nostru este facut. Grupele de muschi care efectueaza miscarile articulate tind sa existe in perechi, unde muschii proiectati pentru miscarea importanta intr-o anumita directie sunt complementari cu muschi conceputi pentru directia opusa. De exmplu, bicepsii sunt conceputi pentru a trage antebratul aproape de corp, in timp ce tricepsii imping atebratul departe de corp. Exista un schimb dinamic intre aceste doua grupe de muschi. Forta orientata intr-o directie naste o reactie pentru miscarea in directia opusa. Atunci cand 2 oameni sunt conectati, actioneaza in cadrul unui sistem reactic si complementar ca si cum ar fi un singur mecanism. Un lucru remarcabil despre acest proces este faptul ca incepem sa ne miscam corpurile, ca o reactie la forte, intr-un fel in care nu l-am putea face fara acele forte. Aceste miscari reactive tind sa fie atiuni mai putin efictive si eficace, ceea ce nu este un lucru bun cand apare intr-o lupta. Procesul de invatare a felului in care ne miscam corpului necesita foarte multa munca. Simplu fapt de a gasi pe cineva care sa te invete cum sa te misti diferit este destul de greu. Desigur, asta inseamna ca intram pe controversatul teren al "puterii interne". In realitate, aceasta controversa exista doar la aceia care nu vor sa-si dea seama ce nu realizeaza. Atunci cand inveti sa iti misti corpul int-un fel diferit, ai nevoie sa iti "reconectezi" corpul, prima data in absenta fortelor externe, si de abia apoi, ele trebuie adaugate. Treptat castigati abilitatea de a fi in armonie cu forta care apare bazata pe timp real, in timp ce nu permiti altor forte sa te deranjeze. Atacatorul are anumite asteptari la ce ar trebui sa se intample cu fortele exercitate asupra altei persoane. Urmatorul pas pe care il face atacatorul este bazat pe raspunsul anticipat al fortei initiale. Atunci cand nu primeste acel raspuns anticipat, brusc, atacatorul este in urma miscarii tale in timp. Tu te misti in timp ce atacatorul inca asteapta raspunsul anticipat pentru a raspunde efectiv la circumstantele schimbate. Cu alte cuvinte, atacatorul este acum in defensiva. Acesta este un loc foarte frumos unde atacatorul vrea sa fie...

"A fi in moment" necesita foarte multa munca de integrare a mintii si corpului, sa opereze intr-o maniera care nu numai ca este neasteptata, ci si foarte eficienta in efectuarea unui lucru -> sfarsitul conflictului/atacului. Vom incerca sa lucram si sa ne concentram pe aceste aspecte ale artei noastre ca fiind o masura a evaluarii felului in care progresam de-a lungul anilor de formare.

Articol publicat pe "AASBK BLOG: Acceptance in the Moment"

tradus si publicat aici cu permisiunea autorului, Sensei Marc Abrams