Articole:pag 7

Vrei sa-ti sporesti succesul ? Imbunatateste-ti manierele.

 
 

Ma consider norocos deoarece traiesc in unul din ultimele locuri din lume unde este permis ca manierele sa fie predate: scoala de arte martiale. Daca nu ma credeti, numiti-mi un alt loc unde este permis ca manierele si amabilitate sa fie predate.

Scoala ? In nici un caz ! "Nu iti este permis sa-ti impui valorile copilului meu!"

La locul de munca ? Visezi ! Majoritatea regulamentelor interne ale corporatiilor parca au reguli de la gradinita (nu va trageti de par, tineti mainile acasa, incercati sa stati cu pantalonii pe voi, etc).

Biserica ? Poate. Dar de cele mai multe ori, in biserica, inveti CE sa faci, nu CUM sa faci.

In antichitate, samuraii erau antrenati ca asasini. Are sens ca atunci cand acesti oameni se adunau sa se antreneze, nu doreau sa se provoace acidental, sau sa-si jigneasca partenerii de antrenament. Eticheta si manierele au fost (si sunt) o parte importanta a procesului de antrenare in artele martiale.

Asa ca, in scolile de Arte Martiale, intotdeauna spunem "salut", "la revedere", "va rog" si "esti binevenit", asteptam pe cineva sa termine inainte de a-i vorbi, etc. Si bineinteles si "multumesc". Spunem (si intelegem) "va multumesc" foarte des. Si stii ce ? Inainte de a si acest lucru devine o parte a stilului tau de viata. Incepi sa observi ca aceste "mici amabilitati" in viata de zi cu zi inseamna mai mult decat ai crezut. Devii mai placut si ca rezultat si cei din jurul tau devin mai amabili.

Dar aici este o problema: in zilele noastre oamenii sunt programati sa se astepte ca tu sa te certi, plangi si sa te vaiti, asa ca ei sunt uimiti atunci cand ai niste maniere corespunzatoare. Iar data viitoare, atunci cand ei au nevoie de ceva sau vor ceva, pe cine vor alege ? Pe tipul care i-a tratat urat ? Nu, il vor alege pe cel care a ramas in memoria lor ca fiind manierat/politicos. Consider ca reusita succesului din viata mea se datoreaza manierelor mele in aceeasi masura ca si a educatiei de la facultate (totusi, una nu o poate inlocui pe cealalta) Asa sunt de importante.

Totusi sunt cateva puncte de care trebuie sa-ti amintesti:

1. Trebuie sa fii sincer. Oamenii au abilitate stranie de a detecta frauda.

2. Nu te astepta la o returnare imediata a investitiei tale ("daca am o comportare model la un interviu, sigur ma vor angaja !"). De-a lungul timpului vei obtine mai multe de la viata avand maniere bune, decat purtandu-te urat.

3. Nu te astepta ca oamenii sa te inteleaga atunci cand te porti frumos; se vor uita la tine ca si cum ai fi de pe alta lume. Va dura de 2-3 ori mai mult inainte de "a se prinde".

Deci, doriti sa cresteti rezultatele a ceea ce faceti in viata ? Foarte bine, continuati sa faceti acel lucru si adaugati bune maniere. Va costa foarte putin, dar va va ajuta sa iesiti in evidenta. Daca nu stiti cum sa va comportati bine? Veniti sa ne vizitati la dojo, va putem ajuta.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog - Increase your Success? Increase Your Manners"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )