More Links

Articole:pag 7

Aveti nevoie de un echilibru mai bun in viata ? Incercati Mokuso

 
 


In salile de Arte Martiale inainte de a incepe antrenamentul exista o perioada de tacere. Daca nu exista, iar studentii inca vorbesc, instructorul spune "Mokuso!" care in japoneza inseamna "a tacea" sau "contemplare". Totusi, o definitie mai buna a acestui lucru este descrisa in cartea lui Dave Lowrey "In the Dojo", unde "Mokuso" este definit ca o perioada de tranzitie. Multi se gandesc la Dojo (locul unde ne antrenam) ca la un loc de refugiu in fata stresului acestei lumi moderne. In realitate, Dojo este locul unde invatam sa ne infruntam si sa ne descurcam mai bine cu acest stres.

In dojo, elevul invata mai multe despre lume invatand mai multe despre el, astfel ca Dojo devine o lume in miniatura a lumii din afara. Mokuso permite elevului sa puna deoparte grijile, stresul sau problemele pentru un moment, permitandu-i sa se pregateasca pentru antrenament. La terminarea antrenamentului, ne intoarcem iar la Mokuso pregatindu-ne pentru revenirea la viata exterioara.

Deci, care este ideea la Mokuso ? Trebuie sa te linistesti si sa permiti ca problemele, temerile, gandurile si dorintele sa nu iti distraga atentia. Este mai usor de zis decat de facut, nu ? Totusi, aceasta nu este o meditatie cu adevarat. Va acorda un moment pentru a va pregati pentru urmatoarea etapa. Aceasta perioada de tranzitie poate fi folosita pentru a reflecta cum puteti folosi timpul care vine cat mai eficient. Ati facut intotdeauna cat mai bine ceea ce faceti ? Incercati Mokuso ca sa va linistiti si sa va concentrati cum sa obtineti cat mai multe din timpul vostru.

Gambatte! (Da-ti cei mai bun din voi!)

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog - Need some Stress Relief? Need Better Balance in Life? Try Mokuso"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )