Articole:pag 7

Ai nevoie sa iti asumi mai multa responsabilitate asupra starii tale de stress, de sanatate, de siguranta

 
 

In incercarea noastra de a deveni mai buni, elevii din dojo-ul Aikido Nebraska lucreaza cu daruire la conceptul de control. Elevii realizeaza ca, cu cat invata sa isi controleze propriile actiuni, deplasarile, echilibrul si raspunsurile cu atat mai bine vor putea sa controleze pe alte persoane ( de ex pe atacator). Invatarea acestui aspect, cel al unui control precis, este destul de dificila si necesita ani de practica pentru a-l dobandi. Elevul vine si afla ca daca tehnica nu merge, este deoarece el nu o executa intr-o maniera corecta, nu din alte cauze. In acest mod elevul isi asuma responsabilitatea asupra lui si recunoaste ca trebuie sa ajunga la alt nivel de control pentru a reusi sa execute tehnica intr-un mod corect. Ca marea majoritate a lectiilor din Artele Martiale, aceasta lectie se aplica si in viata de zi cu zi la fel de bine ca si in antrenament.

In societatea curenta, deseori suntem prinsi in incercarea de a scapa de asumarea responsabilitatilor. Destul de ciudat, aceasta esuare in asumarea responsabilitatilor ne face sa cadem in depresie si sa ne simtim scapati de sub control. Cu cat evitam mai mult responsabilitatile cu atat mai mult ne simtim ca si cum "nu reusim sa prindem viata" sau "nu putem sa prindem o pauza". Asumandu-ne responsabilitatea ne permite sa ramanem in control, deoarece acum devine alegerea noastra. Da, mai multa responsabilitate implica mai multa munca, dar nu te simti mai bine atunci ca te-ai batut singur in loc sa te bata altcineva ? Oricum vei fi batut, dar cel putin este alegera ta si prin urmare in anumite conditii sub un anumit control.

In concluzie, fa-ti un scop in asumarea responsabilitatilor in fiecare aspect al vietii tale personale iar atunci cand merge ceva rau nu este vina contabilului, consultantului financiar, a doctorului sau a mamei voastre, ci a ta deoarece esti autoritatea finala asupra vietii tale. Dar stii ceva ? In cele din urma te vei simti bine sa ai acest control. Si, la fel ca la antrenament, cu cat iti controlezi mai bine acele aspecte ale vietii tale, vei observa ca viata pare sa fie mai corecta si vei avea mai multa influenta (si control) cu privire la lumea din jurul tau.