Articole:pag 7

Echilibrul in viata: in boala este vorba de echilibru, nu de virusi

 
 

Pe masura ce vremea devine mai rece si mai dura incepe si valul de gripa. Unii par a prinde mereu virusii care "plutesc pe langa noi". Cu toate acestea, de multe ori, nu ne dam seama ca, din perspectiva echilibrului, noi suntem cauza imbolnavirii. Ca doctor am vazut de multe ori "valul" de boala cauzat de virusi trecand prin comunitate. Totusi, ca instructor de arte martiale, am o viziune un pic diferita asupra bolii. De fapt, boala este avertisment ca viata este in afara echilibrului.

Oamenii trebuie sa fie echilibrati in tot ceea ce fac in viata lor. Nu trebuie sa manance nici prea mult dar nici prea putin, sau sa doarma prea mult sau prea putin. Au nevoie de un stimul pentru a nu se plictisi, dar, prea multi stimuli pot duce la stress sau la alte probleme psihice. Ei trebui sa pastreze un echilibru intre munca, familie, copii si evenimente speciale. Trebuie sa-si pastreze un echilibru intre viata "mentala" si cea fizica. Ei trebuie sa aiba destule exercitii. Puteti incepe sa vedeti ca viata este o jonglerie complexa cu factori multipli, in scopul de a avea o minte(un suflet/corp) sanatoasa(sanatos). Orice deviere de la echilibru va cauza perturbari in armonia interna si va invita boala sa-l invadeze, fie ca este vorba de virusi, cancer sau artitra.

Deseori aud un prieten sau elev ca "a prins un virus" la petrecerea la care a aparticipat. Dar, deseori, nu isi aduc aminte ca au mancat prea mult, au baut prea mult, au fumat prea mult sau ca au petrecut toata noaptea.Ce credeti ca s-ar putea intampla daca o persoana fumeaza /mananca prea mult si doarme foarte putin de-a lungul a catorva ani sau a intregii vieti ?

Cum pot utiliza aceste informatii in folosul meu ? Simplu. Cand esti bolnav foloseste acest lucru ca pe un semnal de trezire ca ceva este gresit in viata ta: esti dezechilibrat. Identifica aceasta lipsa de armonie si indreptati-o. Poate fi ceva extrem de simplu (nu am dormit destul in ultima vreme), sau poate fi ceva mai complicat (ma ingrijorez prea mult si am anxietate). Trebuie sa lucrati sa indreptati acest lucru sau vor aparea mai multe probleme mai tarziu. Iar odata ce problema este fixata trebuie sa lucrati sa pastrati echilibrul. Mancati prea mult ? Mancati mai putin in ziua urmatoare. Prea sedentar ? Urcati-va pe banda de alergat. Daca pastrati acest echilibru veti fi uimit cat de rar va veti imbolnavi. Este vorba de echilibrul in tot ceea ce faceti.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog : Balance In Life: Illness is about Balance, Not Viruses"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )