Articole:pag 7

Cheia autoapararii? Sufera in Dojo, razi in lumea reala.

 
 

Recent am participat la un seminar unde Shihan-ul care preda a spus o maxima pe care a invatat-o si el de la maestrul sau, si care suna in felul urmator: "Sufera in Dojo, Razi in lumea reala". Aceasta afirmatie m-a izbit prin felul in care se aplica in cazul antrenamentelor de Arte Martiale. Deseori spun elevilor de la Dojo-ul aikido Nebraska ca daca ii intereseaza cu adevarat partenerul de antrenament, trebuie sa incerce "sa-l omoare". Serios. Nici un practicant de aikido nu doreste sa se antreneze numai pentru a afla ca tehnicile lor nu functioneaza cu adevarat, deoarece nu au primit atacuri reale atunci cand au fost in dojo. Astfel, in dojo, elevul trebuie sa se concentreze pe efectuarea unor atacuri corecte si adevarate asupra partenerului sau, astfel incat acesta sa poata reaction intr-un mod corespunzator. Elevul nu face cu adevarat o tehnica daca nu este atacat "cu adevarat".

In aceasta lume moderna, in care se cere tot mai mult de la noi la servici, naveta, familia, etc., este un adevarat cadou sa vii intr-un dojo si sa lucrezi doar pentru tine. Este foarte adevarat ca ceea ce pui in antrenamentul tau este ceea ce vei obtine. Problema este sa iti faci antrenamentul din ce in ce mai dificil pentru tine. Ai nevoie sa obtii mai multa precizie in deplasari, sa te conectezi mai bine cu partenerul, sa-ti misti centrul mai sigur, sa-ti controlezi emotiile mai bine, si ca partenerul tau sa creasca dificultatea atacului. In acest mod vei fi in stare sa te descurci cu un antrenament de dificultate crescuta, iar in comparatie cu acesta un atac de pe strada va parea usor. Si ghici ce? Prin comparatie si stresul din viata reala va parea mai usor.

Acum, aceasta strategie are cateva cerinte normale. Trebuie sa cresti dificultatea antrenamentului impreuna cu abilitatea ta de a executa tehnica. Un elev incepator nu se poate astepta sa se descurce cu un atac real din prima zi, iar avand asteptari prea mari de la tine, vei ajunge sa te enervezi si sa stagnezi. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, strategia "sufera in Dojo, razi in lumea reala" este o cale excelenta de a avea mai mult succes in dojo precum si in afara lui.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog : The Key to Self Defense? Cry in the Dojo, Laugh in the Real World"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )