Articole:pag 7

Care este responsabilitatea voastra in antrenamentul vostru ?

 
 
Preluat de pe George Ledyard's All Things Aikido

Am participat la un seminar in care profesorul a decis sa tina un antrenament de sabie. Am fost incantat, deoarece are un stil minunat de lucru cu sabia si mie imi place sabia. Profesorul a inceput,asa cum e normal, cu exercitii de baza, care reprezinta primul capitol din inregistrarile sale, inregistrari existente inca de pe vremea casetelor video. A demonstrat tehnica si apoi ne-a pus sa lucram. Oamenii au deformat asa de mult exercitiul, asa incat el i-a oprit si a aratat-o din nou, de data aceasta putin mai incet. S-a intamplat la fel. De fapt s-a intamplat de 4 ori. La sfarsit, Sensei era furios. Si, trebuie sa spun, si eu eram furios.

Desigur, au existat cativa oameni care nu erau din organizatia noastra, si care au lucrat putin sau deloc sabie la salile lor, si se poate intelege de ce au avut probleme. Dar majoritatea erau cei care se antrenau in mod regulat si pe care ii vedeam in fiecare an la aceste evenimente. Sensei a subliniat ca atunci cand era el uchi-deshi, O-Sensei arata o data sau cel mult de 2 ori si se astepta ca ei sa prinda. El a aratat de 4 ori, cu explicatii iar oamenii erau inca in explorarea cailor posibile prin in care sa nu faca ceea ce tocmai s-a aratat.

Partenerul meu era o persoana pe care am vazut-o in fiecare an la seminar. El nu a arata nici o diferenta de la an la an. Chiar si cu explicatiile in plus pe care i le dadeam tot nu a prins. Tot ce ma puteam gandi era ca a fost o mare pierdere de timp. Exercitiul in cauza era unul de baza. Intentia clara a lui Sensei a fost ca acesta sa fie un exercitiu de incalzire pe baza caruia sa poata construi. In schimb a petrecut jumatate din antrenament aratandu-l. Nu a putut sa arate tehnici mai avansate deoarece multi (nu toti) nu puteau face exercitiul de baza.

M-am trezit intrebandu-ma ce s-a intamplat cu aikido. Se pare ca a devenit groapa de gunoi pentru acei oameni care, daca nu ar face Aikido, nu ar practica nici o arta martiala. Ei trateaza antrenamentul ca pe ceva care se face atunci cand au chef si timpul le permite. Asa ceva ma innebuneste. Crede cineva ca de fapt O-Sensei a creat aceasta arta ca pe un hobby pentru ca clasa de mijloc sa aiba ce face in timpul liber ?

Daca acesta ar fi un eveniment izolat, o zi proasta indiferent de motiv, atunci nu ar fi mare lucru. Dar se intampla tot timpul. Mai ales cand vorbim despre antrenamentul de arme, care se intampla sa fie punctul central al acestui profesor de Aikido. Sensei striga la toti, ei se arata necajiti, apoi se duc acasa iar data viitoare vin la fel de pregatiti ca si data trecuta. Care este rostul ? An dupa an fara sa progreseze , an dupa an de exercitii pentru incepatori fara nici o sansa de a trece spre ceva cu un continut real.

Am mentionat acest lucru unui alt prieten si amandoi am fost de acord ca daca am fi in situatie de a gresi asa de rau in fata lui Sensei, un lucru ar trebui sa se intample. Data viitoare cand ne-ar vedea, noi ar trebui sa stapanim complet acel set de exercitii. Sensei nu ar trebui sa spuna un cuvant despre incapacitatea noastra de a face acel set de miscari.

Cu toate acestea, ceea ce vad, nu este acel tip de seriozitate. Daca as crede ca Sensei s-a referit la mine atunci cand a criticat incapacitatea grupului de a lua ceea ce el a oferit, m-as simtit ca si cum as iesi in parcare si mi-as taia burta de rusine. Sensei a tratat acesti oameni ca pe niste copii, deoarece ei se comportau ca niste copii.

De ce practica oamenii aceasta arta daca nu le pasa de ea, de profesorul lor, de colegii lor, de antrenamentul lor in care ar trebui sa remedieze lucruri gresite ? Sunt cativa profesori in grupul nostru care sunt perfect capabili sa predea aceste lucruri atunci cand sunt intrebati. De ce nu am vazut pe nimeni din acei oameni care fac gresit cerand ajutor? De ce nu am fost intrebati daca putem veni la dojo-ul lor sa lucram acele lucruri pe care Sensei le considera destul de importante pentru a incerca sa le predea, dar elevii au bazele prea slabe astfel incat Sensei sa nu poata reusi sa-i lucreze exercitii simple de incepatori?

Cu cativa ani in urma am incercat sa ajut cativa oameni la lucrul cu armele. Am organizat un eveniment la care am invitat alti 2 profesori de 6 Dan din organizatia noastra sa vina sa participe la seminar impreuna cu mine. Acesta era grupul de profesori de arme de la noi si speram sa il facem ca un eveniment premergator venirii lui Sensei, care era la al 4-lea sau al 5-lea an in care venea. Evenimentul a avut loc. Acei oameni la care Sensei striga in fiecare an din cauza incompetentelor lor nu au putut sa se deranjeze sa vina la un antrenament cu cativa profesori americani, care ar fi putut expica ceea ce Sensei face, si poate sa le ridice nivelul cu un grad sau doua. Nu, oamenii continua sa creada ca este mai important sa apara la antrenamente cu Sensei sub nivelul mediu si sa-i iroseasca timpul sau, precum si timpul celorlalte persoane, decat sa mearga sa se antreneze cu niste americani care i-ar putea ajuta sa inteleaga mai bine.

Aceasta atitudine mi se pare de neinteles. Daca cineva nu inceraca sa fie mai bun in aceasta arta, de ce o mai practica ? Sa renunte si sa incerce sa faca altceva care sa fie mai serios. Acest lucru este Budo. Este un lucru foarte serios. Multi oameni il iau in serios. Cred ca majoritatea dintre noi au rabdare cu incepatorii care incep sa inteleaga cum merg lucrurile, ... dar nu ei sunt problema. Vorbesc despre cei care fac Aikido de ani sau chiar zeci de ani si nu s-au obosit sa treaca de efortul de a stapani bazele incat sa mearga mai departe. Poate ca ei isi spun ca este antrenamentul lor si ca este treaba lor cat efort pun in el. Dar antrenamentul este un efort de grup, nu o practica de unul singur. Daca ar fi fost iaido si ei ar lucrea prost, nimanui nu i-ar pasa. Poti sa faci prost multi ani si nu vei afecta practica nimanui. Dar tot ce facem in Aikido, facem in pereche. Asa ca atunci cand lucrezi cu cineva care vrea sa se antreneze iar voi nu puteti tine sabia intr-un mod corect, ii irositi timpul partenerului tau. Atunci cand profesorul se adreseaza grupului cu niste lucruri de incepatori, insemana ca profesorul nu poate preda lucruri pe care el este capabil sa le predea.

De fiecare data l-am vazut pe Sensei incepand sa faca lucruri cu adevarat interesante si apoi trebuind sa-si schimbe intentia si sa coboare nivelul pentru oameni care an de an nu au avansat. Eu platesc aceeasi suma de bani sa particip la aceste evenimente. Aloc acelasi timp ca si acei oameni. Totusi nu pot sa iau ceea ce am nevoie pentru antrenamentul meu din cauza unor oameni care nu vor sa lucreze.

Poate Sensei nu ar trebui sa invete oameni ca cei de mai sus. In muzica, cineva de nivelul sau nu ar trebui sa predea la oricine, ci doar elevilor mai avansati prin intermediul "claselor avansate". Elevii mai putin avansati platesc pentru a vedea aceste cursuri. Dar Sensei a ales sa nu faca asa. El inca incearca sa conecteze populatia mare de elevi. Cred ca este un lucru admirabil, dar nu pot sa nu observ ca majoritatea nu inteleg ca este un privilegiu sa te antrenezi direct cu cineva ca Sensei si ca au obligatia sa lucreze din greu, sa ia ceea ce el arata si sa vina mai bine pregatiti data viitoare. Aceasta este o minima asteptare. Daca intalniti ceva la seminar care nu va iese, ar trebui sa incerci nebuneste sa-l inveti.

Aceasta titudine "avem tot timpul din lume" ma innebuneste. Atitudinea "este ok ca nu am prins data asta", conduce la o serie de "nu am prins data asta". In cele din urma ati capatat un obicei de a nu obtine. Ai decis ca nu ai reusit sa retii ceva nu din cauza ca esti prea lenes pentru a despica firul in 4 si sa lucrezi pana ce iti dat seama, ci ca Sensei este cineva "special", mult peste noi muritorii de rand si e ok ca nu primim ceea ce el ofera.

Aceasta arta martiala, Aikido, este uimitoare. Are potentialul de a lua pe cineva si sa-l duca in necunoscut, transformandu-l , sa-i schimbe perspectiva asupra oricarui lucru, poate schimba lumea. Dar cu oameni care il trateaza ca pe un hobby, plasandu-l pe un loc inferior ca importanta in viata lor, nu numai ca nu ajunge sa se intample, dar impiedica si efortul altor persoane care chiar vor sa lucreze. Daca ei nu vor sa lucreze, ar trebui sa se dea din calea celor care doresc. Nu vorbesc despre cei care se implica diferit in antrenamentul lor. Unii poate doresc sa lupte pentru a stapani cu adevarat arta, altii doresc doar sa aiba cunostinte solide. Eu vorbesc despre cei care raman incompetenti an dupa an deoarece nu vor sa lucreze. Desigur ei au diverse capacaitati naturale. Unii prind mai repede decat altii. Dar, daca esti din cei pentru care lucrurile sunt dificile, va trebui sa lucrezi mai mult. Nu trebuie sa accepti ca nu esti bun si nu vei fi. Te straduiesti mai mult. Acesta este Budo.

Aceasta arta cere ca oamenii seriosi sa se antreneze serios. Restul reprezinta, in opinia mea, pierdere de timp.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog : What Is Your Responsibility in Your Martial Arts Training?"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )