Articole:pag 8

In lumea Artelor Martiale nu exista noroc , numai pregatire

 
 

Saptamana trecuta cand ma uitam la campionatul de fotbal "Superbowl", crainicul lua un interviu antrenorului principal al uneia dintre echipe, si il intreba cum si de ce este asa de calm. Antrenorul a raspuns: "Nu conteaza cat de calm par in exterior, eu sunt mai calm in interior. Atunci cand esti pregatit nu exista nimic care sa te enerveze".

Nu as fi putut spune acest lucru mai bine.

Aceasta fraza imi aduce aminte de una dintre frazele mele preferate pe care le spuneam elevilor de la Aikido Nebraska. Suna cam asa:

"Nu exista Noroc !"

Norocul este atunci cand pregatirea intalneste oportunitatea.

Iar oportunitatea este acolo tot timpul.

Acesta este lucrul pentru care ne straduim in dojo-ul Aikido Nebraska: Pregatirea. Pregatirea nu numai in situatiile de auto-aparare, ci pregatirea pentru toate provocarile aparute in viata. Pentru a fi pregatit trebuie sa fii dispus sa te educi intr-o gama larga de subiecte, chiar daca ele nu au aplicabilitate in perioada curenta din viata ta. In al doilea rand trebuie sa-ti dezvolti Adaptabilitatea ; abilitatea de a te schimba rapid atunci cand apar schimbari in mediu. In Aikido nu stii intotdeauna felul in care vei fi atacat; trebuie sa te adaptezi si sa te schimbi pe loc, sa fii pregatit pentru situatii neprevazute indiferent de ce apare. In dojo-ul nostru, educatia continua si adaptabilitatea reprezinta deprinderi de viata, care sunt invatate prin practica auto-apararii.

S-ar putea sa fie un moment in viata ta cand vei fi nevoit sa vorbesti putina franceza, sa schimbi cureaua la un ventilator, sa acorzi primul ajutor unui copil, sa traversezi inot un rau sau sa iti ajuti un prieten care trece printr-o perioada grea. Esti pregatit sa faci asta ? Daca esti, altii iti vor spune "ce norocos esti" ca poti sa faci aceste lucruri. Atunci iti vei putea zambi si iti vei aminti :

"Nu exista Noroc, exista Pregatirea"