More Links

Articole:pag 8

Bujutsu - simte-te bine in timp ce pratici cu o seriozitate mortala o Arta Martiala

 
 

Intr-o zi cand demonstram o tehnica un elev nou mi-a spus: "Sensei, sunt nervos cand execut aceasta tehnica. Imi este frica sa nu imi ranesc partenerul." i-am raspuns: "Ar trebui sa te ingrijorezi ca toate tehnicile tale ar putea cauza prejudicii. Studiezi o arta martiala." In timp ce sunt bucuros ca elevii sunt ingrijorati de siguranta partenerilor si insist pe un atac "real", totusi , cateodata, elevul trebuie sa aseze si sa realizeze ca ceea ce facem noi nu este un joc. Aceasta este o scoala de lupta. Este un lucru serios.

Desi multi oameni pot sa le aseze pe diferite categorii, scolile de Arte Martiale se impart in 2 mari categorii: scoli care predau Bujutsu (Tactici Martiale) si cele care predau Budo (Cai Martiale). Scolile de Bujutsu se concentreaza pe un singur lucru: victoria pe campul de lupta. Ei invata tactici si tehnici a caror obiectiv este eliminarea inamicului. Pe de alta parte, Budo invata tehnici de lupta a caror scop este auto-dezvoltarea, auto-depasirea. Mare majoritate a scolilor moderne de Arte Martiale au ales scoala de tipul Budo, care se aplica mai bine la marea majoritate a oamenilor. Ambele tipuri de scoli pot oferi antrenamente excelente si benficii mentale semnificative elevilor. Unele scoli de Budo incep sa se concentreze numai pe aspectul auto-dezvoltarii, prin urmare pierzand cate ceva in formarea lor. Aici este secretul pe care acele scoli de Budo il pierd. Pentru a deveni o persoana mai bune spiritual-fizic-mental, trebuie sa te antrenezi cu o seriozitate mortala - trebuie sa te antrenezi ca si cum ai fi pe campul de lupta - trebuie sa te antrenezi cu Bujutsu - trebuie sa te antrenezi pentru "viata sau moarte". numai atunci vei ajunge sa treci peste granita. Numai atunci vei putea sa-ti depasesti limitele fizice si emotionale. Numai atunci vei putea deveni "ceva mai mult". Daca antrenamentul il vei face in genul "viata sau moarte", il vei aduce la un nivel cu totul nou.

Acum, antrenandu-te cu o seriozitate mortala nu inseamna ca nu poti sa te simti bine sau sa te bucuri de el. Este ok sa razi cu partenerul tau la greselile tale, si bucurati-va de antrenament. Dar trebuie sa fii capabil sa treci rapid inapoi la "modul antrenament" si sa te antrenezi serios.

Asa ca, mergi la antrenamentul urmator si bucura-te de el. Si antreneaza-te foarte serios.