Articole:pag 8

Autoaparare, fitness si badassness

 
 
Preluat din trueselfmartialarts.com
Nhan-Esteban Khuong, L.Ac.

Acestea sunt 3 dintre cele mai comune motive pentru care oamenii se apuca sa se antreneze intr-o arta martiala.

- Artele Martiale, indiferent de stil, pot fi asa de solicitante fizic incat calitatea de fitness se aplica fara a pune intrebari.

- In ceea ce priveste termenul de "badassness" nu am gasit altul care sa cuprinda conceptele de putere, libertate, conectare si maretie combinate intr-unul singur.

- Auto-apararea ...acum este locul in care lucrurile devin vagi.

Auto-apararea intalneste Legea Atractiei

Conceptul general de auto-aparare implica conceptul de "scenarii de antrenament". Acest lucru inseamna ca elevului ii sunt date scenarii teoretice in care agresorul are niste atacuri prestabilite cu care il ataca, atacuri precum: prindere prin surprindere din spate, lovitura de pumn, amenintarea cu un cutit, etc. Apoi, elevului ii este aratat cum sa scape din acea situatie.

Suna a un mod de pregatire corect ?

In teorie, aceasta este o abordare solida in antrenamentul de auto-aparare in cazul in care un individ are o sansa mare sa se gaseasca intr-o situatie periculoasa. De obicei sunt persoane din categorii precum: personal militar, din trupe dementinere a pacii, etc. In acest caz aceste scenarii sunt justificate si esentiale.

Pentru ceilalti, utilizarea acestor scenarii de practica a Artelor Martiale si auto-aparare va creste probabilitatea de a ne intalni gasi intr-o situatie periculoasa de auto-aparare.

Evident este mai degraba o observatie decat ceva provenit din statistici, dar este o observatie bazata pe mai mult de 2 decenii de experienta personala in Artele Martiale.

Conceputele muncii aici sunt simple si unul dintre ele, aflat in domeniul dezvoltarii personale, este cunoscut ca Legea Atractiei: accentul pus de catre cineva pe gandurile sale si atentia acordata va atrage acel lucrul/situatie.

Cu alte cuvinte, daca mergi la antrenamente de auto-aparare o data pe saptamana si fiecare antrenament implica 2 ore de imaginare a diferitelor situatii in care un agresor nebun si violent va ataca pe o alee intunecata, sunt sanse mari ca tiparele gandurilor voastre sa va aduca intr-o situatie asemanatoare in afara clasei.

Este ca obtinerea unei masini noi si deodata vedeti multi oameni care conduc aceeasi masina. Concentrarea voastra asupra masinii noi a crescut constientizarea asupra aceluiasi lucru aflat in mediu inconjurator, semnalizandu-va prezenta in realitatea voastra constienta.

Pe de alta parte, gradul de constientizare este esential pentru auto-conservare si prosperitate. Fiind constient de umbrele unor huligani aflati mai departe pe strada va va ajuta sa evitati confruntarea. Acest lucru este valabil in toate domeniile vietii.

Cheia este sa nu te concentrezi asupra pericolului, fricii si dorintii de a le evita prea intens si cu regularitate. O data ce umbrele huliganilor sunt observate si comportamentul si traseul sunt ajustate, viata merge inainte. Calea intunecata ale actiunii de a identifica pericolul si dezvolta un comportament obsesiv si paranoic va atrage atentia si va duce la o crestere a pericolului.

Arta de a lupta fara lupta.

Daca eliminam scenariile in antrenamente, cum putem sa ne antrenam ?

Practicarea scenariilor in antrenamente de auto-aparare trebuie sa existe, dar nu trebuie sa fie punctul central al antrenamentului.

In schimb, antrenamentele de Arte Martiale ar trebui sa dezvolte atribute fizice cheie cum ar fi : viteza, echilibrul, puterea, controlul, reflexele, miscari si tehnici de auto-aparare cat mai reale dar fara frica, furia si drama unui scenariu.

De asemenea, atributele mentale si emotionale, precum ferocitatea, concentrarea, constientizarea, disciplina, joaca si dragostea impreuna cu un context de lupta dar pozitiv sunt esentiale si foarte constructive atat in sala cat si in afara ei. Aceste abilitati si atribute, daca sunt antrenate corespunzator, vor avea un impact imens in viata unui individ, nu numai in cazul auto-apararii ci in in viata de familie, in afaceri, scoala.

Antrenamentele de auto-aparare cu scenarii puternice care contin emotii si imagini negative pentru situatii specifice, nedorite ar trebui sa fie mentinute la un nivel minim si cel mai bine sa fie utilizate intermitent.

Practica zilnica care iti imbunatateste viata intr-un mod pozitiv si care te ajuta sa-ti dezvolti competentele personale si abilitatile ar trebui sa fie inima antrenamentului, construind fundatia necesara acestora, auto-depasirii, excelarii si fructificarea lor in corp, minte si spirit, indiferent de circumstante.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog : Self Defense, Fitness, and Badassness"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )