Articole:pag 8

Auto-apararea: in viata, daca esti doborat de 6 ori, ridica-te de 7 ori

 
 

Una din zicalele pe care mi le amintesc foarte bine, a fost spusa de catre instructorul meu: "daca esti doborat de 6 ori, ridicate de 7 ori". Atunci cand instructorul a spus-o prima data, m-am gandit "Da! Fii dur ! Nu renunta !", dar privind inapoi, am gasit mai multe intelesuri decat am crezut initial. Multe mesaje "simple" sunt de genul asta, nu-i asa ?

In Aikido, unul din motivele pentru care ai nevoie de acest lucru este din cazua ca suntem aruncati in mod repetat si trebuie sa ne ridicam si sa executam tehnica din nou. Intr-un antrenament bun putem cadea intre 80-100 de ori. Suna rau ? Veniti si incercati si cred ca veti fi de acord cu mine ca veti face un antrenament bun.

Unii elevi din unele Arte Martiale privesc ajungerea la sol ca pe un "esec". Practicantii de Aikido vad asta ca pe un alt antrenament. Care este diferenta ? Diferenta sta in sensul atribuit acestei experiente (caderea).

Celebrul psiholog Victor Frankl a scris o carte minunata numita "Un om cauta intelesuri". In aceasta carte el descrie ca orice experienta particulara pe care o are un om este mai putin importanta decat intelesul pe care acel om il atrbuie acelei experiente.

De exmplu, o femeie poate fi violata si aceasta poate fi distrusa pentru toata viata, sau poate deveni un avocat pentru alte victime. Aceeasi experienta iti poate ruina viata sau te poate intari.

Asa ca, atunci cand esti "doborat" in Aikido sau in viata, cum vei privi acest lucru ? Ca un esec sau ca o experienta care te intareste ? Trebuie sa fim doborati ca sa invatam cum sa ne ridicam. Dar concluzia este: nu exista experiente devastatoare, numai experiente din care poti sa inveti. Asa ca, nu conteaza de cate ori esti doborat, ridica-te si ia-o ca pe o experienta care te face mai puternic.

Articol publicat pe "Aikido of Nebraska Blog : In Self Defense, in Life, If You Get Knocked Down 6 Times, Get Up 7"

tradus si publicat aici cu permisiunea lui Sensei Todd Roberts ( "Aikido of Nebraska LLC Dojo" )